Αγία Θεοδώρα η Αυγούστα

Κωδικός: SK988
Διαθεσιμότητα: Σε απόθεμα
17.00€
Για Τηλεφωνικές Παραγγελίες από Άγιον Όρος: 23770 22389 (8:30 - 15:00)

Εικόνα της Αγίας Θεοδώρας. Λιθογραφία σε σκαφτό ξύλο,  χρυσωμένη με ψευδόχρυσο και βαμμένη σε χρώμα  Κόκκινο – Μπορντώ  με ματ βερνίκι.

Η αυτοκράτειρα Αγια Θεοδώρα γεννήθηκε το 815 μ.Χ., στην Παφλαγονία της Μικράς Ασίας και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην πολιτική και θρησκευτική πάλη γύρω από το ζήτημα της λατρείας ή όχι των εικόνων. Μετά τον θάνατο του εικονομάχου συζύγου της  αυτοκράτορα Θεόφιλου, συγκρότησε και επικύρωσε τα πρακτικά της Ζ´ Οικουμενικής Συνόδου της Νίκαιας (787) και αποφασίστηκε η οριστική αναστήλωση των ιερών Εικόνων. Η εκκλησία μας τιμά και εορτάζει αυτό το γεγονός κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή των Νηστειών, η οποία ονομάσθηκε Κυριακή της Ορθοδοξίας.
Το σεπτό σκήνωμα της φυλασσόταν έως το 1456 στην Κωνσταντινούπολη, μετά την πτώση της μεταφέρθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό της Κέρκυρας.
Η μνήμη της τιμάται στις 11 Φεβρουαρίου

Ἀπολυτίκιον
Ήχος πλ. α'. Τον συνάναρχον Λόγον.
Δωρεών των ένθέων ούσα επώνυμος, την Έκκλησίαν φαιδρύνεις βασιλικαις δωρεαίς, ως θεόγλυπτος είκών θείας φρονήσεως· των γαρ Εικόνων των σεπτών, την τιμήν ως σχετικήν, έτράνωσας Θεοδώρα, των Βασιλίδων άκρατης, των Ορθοδόξων έγκαλλώπισμα.

Διαστάσεις : 19,5 Χ 26 εκ.