Κορμιλίτσα Gold Collection

Κωδικός: MP1109
Διαθεσιμότητα: Σε απόθεμα

Η ταυτότητα του συγκεκριμένου αμπελοτεμαχίου που βρίσκεται σε ορεινή πλαγιά του Αγίου Όρους, αντανακλά τα ιδιαίτερα αρωματικά και γευστικά χαρακτηριστικά που το διαφοροποιούν και υπογραμμίζουν το μοναδικό αποτύπωμά του στο οικοσύστημα του Αγίου Όρους. Η αμπελοκαλλιέργεια στο Άγιον Όρος προσφέρεται για βιολογική χρήση, αφού έχει ένα σπάνιο οικοσύστημα με ιδανικές εδαφοκλιματικές συνθήκες, απουσία ασθενειών και απομόνωση από την επίδραση άλλων καλλιεργειών.

Ποικιλίες: Λημνιό, Cabernet Sauvignon.

Τρύγος: Λημνιό - Μέσα Σεπτεμβρίου, Cabernet Sauvignon- το δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.

Τύπος: Ερυθρός ξηρός.

Κατηγορία: Αγιορείτικος τοπικός οίνος. Προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη.

Οινοποίηση: Τα σταφύλια οινοποιούνται στο αναπαλαιωμένο οινοποιείο στο Μετόχι Χρωμίτσας. Η μη παρεμβατική στην φυσική διαδρομή του κρασιού οινοποιητική προσέγγιση, αναδεικνύει στο έπακρο το αρωματικό και γευστικό δυναμικό του, επιτρέποντάς του να ακολουθήσει το δικό του μονοπάτι με βιβλική απλότητα.

Χαρακτηριστικά: Βαθύχρωμο και εξωστρεφές, με φινετσάτο και αιθέριο μπουκέτο αρωμάτων που φέρνουν στη μνήμη αίσθηση βιολέτας, δαμάσκηνου, μικρών μαύρων φρούτων, γλυκόριζας και σαγηνευτικούς τόνους υπόγειας βλάστησης. Αισθητή τη παρουσία του κάνει και ένας υπαινιγμός πιπεράτης φυτικότητας και αρωματικών βοτάνων. Στο στόμα υπάρχει μια μυώδης και πληθωρική δομή, η οποία ενισχύεται από τις στιβαρές τανίνες και την καλή οξύτητα. Σοβαρό και ιδιαίτερα πολύπλοκο, με κομψή εντύπωση τελειώματος, υπεύθυνη για το δικαίωμα του συγκεκριμένου αμπελοτεμαχίου να εκφράσει τα μυστικά και την ιδιαιτερότητα του terroir του.

Παλαίωση: Η Kormilitsa Gold Collection παραμένει σε γαλλικά δρύινα βαρέλια για 12 μήνες με ποσοστό συμμετοχής νέου βαρελιού 35%.

Περιεχόμενο: 750 ml.

Αλκοολικός βαθμός: 13,5 %

Κορμιλίτσα: Ο επίσημος οίνος του Κρεμλίνου της Μόσχας 

    Για πολλούς θεωρείται η ναυαρχίδα του ελληνικού οινικού στόλου, ενώ για κάποιους άλλους ένα πολύ καλό κρασί. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η φήμη και ο μύθος που έχει δημιουργηθεί γύρω από αυτό το κρασί, είναι ο πλέον ταξιδεμένος στις τέσσερεις γωνιές του πλανήτη. Ας προσπαθήσουμε, λοιπόν, να ξεδιπλώσουμε τον οινικό αυτό μίτο της Αριάδνης.
    Η λέξη Κορμιλίτσα στη ρωσική γλώσσα σημαίνει τροφός, ταΐστρα , παίρνοντας μεταφορικά διάφορες έννοιες, ακόμη και τη μητέρα που θηλάζει το μωρό της. Με αυτή τη λέξη, οι Ρώσοι μοναχοί της Μονής του Αγίου Παντελεήμονα στο Άγιον Όρος αποκαλούσαν την περιοχή στην οποία αναπτύχθηκε το πολύ σημαντικό για τη Μονή μετόχι της Κορμιλίτσας (Χρωμίτσα). Εκεί υπήρχαν οι απαραίτητες καλλιέργειες για την επιβίωση της πολυάνθρωπης Μονής («τροφός» της Μονής) καθώς και ο αμπελώνας της.  Στο ίδιο μετόχι αναπτύχθηκε ένα από τα πιο ξακουστά θεραπευτήρια της εποχής, το οποίο επισκέπτονταν μέλη της Τσαρικής οικογένειας και Πρίγκιπες της Ρωσίας, όταν είχαν προβλήματα υγείας. Έτσι, η «τροφός» πήρε και άλλη διάσταση, αφού έδινε υγεία και ζωή στους ασθενείς που την επισκέπτονταν (έχει βρεθεί ένα συγκλονιστικό ημερολόγιο του Πρίγκιπα Κωνσταντίνου Κωνσταντίνοβιτς Ρομανώφ, ο οποίος περιγράφει την παραμονή του στην Κορμιλίτσα πριν από δύο αιώνες με ιδιόχειρες γκραβούρες της περιοχής). Η ιερά μονή του Αγίου Παντελεήμονα και κατ´επέκταση το μετόχι της Κορμιλίτσας, έπεσαν σε μαρασμό μετά την Οκτωβριανή επανάσταση του 1917, αφού το Σοβιετικό καθεστώς που αντικατέστησε την τσαρική Ρωσία, διέκοψε κάθε σχέση μαζί τους.
    Ο Ευάγγελος Τσάνταλης σε μια επίσκεψη του εκεί το 1971, συνειδητοποίησε την μοναδικότητα του παραμελημένου αμπελώνα της Κορμιλίτσας και οραματίστηκε την «αναγέννησή» του. Με σεβασμό στην παράδοση και την ιστορία, η οικογένεια Τσάνταλη τα τελευταία σαράντα χρόνια αναπαλαίωσε τα γκρεμισμένα κτίρια και αναβίωσε βήμα βήμα τον αμπελώνα παράγοντας ποιοτικούς οίνους με αποτέλεσμα τον πρώτο αναγνωρισμένο τοπικό οίνο της Ελλάδας- τον Αγιορείτικο Τοπικό Οίνο.
    Μετά τη ριζική αλλαγή του πολιτικού περιβάλλοντος στη Ρωσία το 1990, το Ρωσικό Πατριαρχείο ανέκτησε τη χαμένη του αίγλη και δύναμη. Όπως ήταν φυσικό άρχισε, φανερά πλέον, να δίδει την αρμόζουσα προσοχή στη θρησκευτική σπουδαιότητα και στον πνευματικό μυστικισμό που εκφράζει το Άγιον Όρος. Σε συνέντευξη του, ο μακαριστός Πατριάρχης της Ρωσίας Αλέξιος δήλωνε πως «δεν πρέπει να υπάρχει Χριστιανός Ορθόδοξος πάνω στη γη που να μην έχει επισκεφθεί τη μονή του Αγίου Παντελεήμονα στο Άγιον Όρος» και πως για τον ίδιο η επίσκεψή του εκεί ήταν «μία από τις πιο συγκλονιστικές εμπειρίες της ζωής του». Τη σπουδαιότητα αυτής της αντίληψης επισφράγισε με την επίσκεψή του στη Μονή ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν το Σεπτέμβριο του 2005 (ο πρώτος Ρώσος Πρόεδρος που επισκέπτεται τη Μονή στην ιστορία της). Στο γεύμα που παρατέθηκε μέσα στη Μονή, προσφέρθηκε σε αυτόν ένας ερυθρός παλαιωμένος οίνος που εμφιαλώθηκε ειδικά για τον Πρόεδρο (στην ετικέτα υπήρχε ειδική αφιέρωση προς τιμήν του). Ο Πρόεδρος Πούτιν ενθουσιάστηκε από την ποιότητα του κρασιού και την αφιέρωση για το πρόσωπό του που έφερε η φιάλη. Το γεγονός αυτό δημιούργησε ιδιαίτερη αίσθηση στη Ρωσία, όπου εκτός από τα ρεπορτάζ των τηλεοπτικών μέσων, μία από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της χώρας (Moscow Times) παρουσίασαν αφιερώματα στον οίνο που προσφέρθηκε.
    Το «ταξίδι» του Αγιορείτικου Αμπελώνα είχε πλέον ξεκινήσει. Έπειτα από πολύμηνες και πολύπλοκες διεργασίες και ελέγχους του εδάφους, των ποικιλιών, του κρασιού, της εμφιάλωσης κλπ, ο Οργανισμός του Κρεμλίνου, που πιστοποιεί τους Επίσημους προμηθευτές του, από κοινού με το Ρωσικό Πατριαρχείο ενέκριναν, ως Μοναδικό Προμηθευτή Οίνου του Κρεμλίνου τους extra premium οίνους του εν λόγω αμπελώνα με την ονομασία “Kormilitsa”. Η απόφαση αυτή επισφραγίστηκε σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Χρυσή Αίθουσα του Θρόνου στο Grand Palace του Κρεμλίνου την 19η Απριλίου του 2007, όπου και απονεμήθηκε ο τίτλος του «Επίσημου Προμηθευτή του Κρεμλίνου της Μόσχας» στον οίνο “Kormilitsa” της εταιρίας Τσάνταλη.
    Η συλλογή “Kormilitsa” αποτελείται από τρεις οίνους βιολογικής καλλιέργειας περιορισμένης παραγωγής (δυο ερυθρούς από ποικιλίες Λημνιό και Cabernet Sauvignon και έναν λευκό από Ασύρτικο και Chardonnay). Ο “Kormilitsa Gold Collection” (ερυθρός οίνος), είναι η «ναυαρχίδα» της συλλογής, και διατίθεται σε πέντε χιλιάδες τετρακόσιες πενήντα συλλεκτικές φιάλες όπου όλες φέρουν το οικόσημο του Κρεμλίνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τα δύο πρώτα κιλά δέματος 3,50 €  - Κάθε επιπλέον κιλό +1,00 €
Τρόποι Πληρωμής :
Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε 3 τρόπους πληρωμής:
•    Πληρωμή με πιστωτική κάρτα
•    Paypal
•    Κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμο :
- ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: GR56 0172 2240 0052 2410 5752 371
- EUROBANK: GR50 0260 1830 0002 0020 0936 811
- ALPHA BANK: GR26 0140 7010 7010 0200 2032 632
-  ΕΘΝΙΚΗ GR72 0110 2840 0000 2840 0604 709
***Για Τηλεφωνικές Παραγγελίες από Άγιον Όρος: 23770 22389 (8:30 - 15:00)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Επίσης Προτείνουμε

X