Λιβάνι Φυσικό - Χονδρό Δάκρυ

Κωδικός: AE146
Διαθεσιμότητα: Σε απόθεμα
4.00€
Για Τηλεφωνικές Παραγγελίες από Άγιον Όρος: 23770 22389 (8:30 - 15:00)

Λιβάνι φυσικό - χονδρό δάκρυ

«Κατευθυνθήτω η προσευχή μου ως θυμίαμα ενώπιον σου. έπαρσις των χειρών μου, θυσία εσπερινή» (Ψαλμ. 140.2)

«Κατευθυνθήτω η προσευχή μου ως θυμίαμα ενώπιον σου. έπαρσις των χειρών μου, θυσία εσπερινή» (Ψαλμ. 140.2)
Στην ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού, δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία που να είναι τόσο δεμένα με τη θυσία και την πρόσφορα του ανθρώπου προς τον Θεό όσο το φυσικό λιβάνι ή θυμίαμα και το μύρο, ως αναπαράσταση της ανθρώπινης προσευχής. Ειδικά για τους Έλληνες ορθόδοξους πέρα από τον καταφανή ρολό του θυμιάματος στην λειτουργική ζωή της εκκλησίας είχε και βαρύνουσα σημασία στην λαϊκή ορθοπραξία αφού αποτελούσαν μαζί με το άναμμα του καντηλιού τους δυο βασικούς παρανομαστές της καθημερινότητας.
Από τα αρχαία χρόνια το θυμίαμα ήταν γνωστό και για τις πολύ σημαντικές ιαματικές του ιδιότητες, πράγμα που το έκανε ιδιαιτέρως πολύτιμο άρα και ακριβό. Η λέξη λιβάνι στα ελληνικά είναι παραφθορά της αραβικής λέξεως λούμπαν, που κυριολεκτικά σημαίνει γάλα, αφού οι κόμποι του λιβανιού πάνω στο δέντρο μοιάζουν με γάλα, όπως αυτό της συκιάς. Η συλλογή των κόμπων (ή δακρύων) αυτών γίνεται με τον ίδιο τρόπο που παίρνουμε τη μαστίχα στη Χίο, κάνοντας δηλαδή τομές στον φλοιό του δέντρου. Οι τομές αυτές γίνονται σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους του έτους και αφού πάρουν το λιβάνι τα αφήνουν να αναρρώσουν για πέντε έως επτά χρόνια. Τα δέντρα από τα οποία παίρνουμε την αρωματική αυτή ρητίνη ανήκουν στην οικογένεια Boswellia πού φύεται σε αμμώδεις εκτάσεις στο νότο  της Αραβικής χερσονήσου, της Σομαλίας της Αιθιοπίας και των δυτικών Ινδιών. Η καλύτερη ποιότητα παράγεται στο δυτικό Ομάν (περιοχή Dofar) και την Υεμένη. Το φυσικό λιβάνι καίγεται είτε αυτούσιο όπως γινόταν από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα είτε με την μορφή του μοσχοθυμιάματος.

Το μοσχοθυμίαμα όπως το γνωρίζει ο κόσμος σήμερα είναι σχετικά πρόσφατη εξέλιξη (πριν 40 χρόνια) και προέρχεται από ανάμιξη αλεσμένου φυσικού λιβανιού με αρώματα σε συγκεκριμένες αναλογίες.  
Η επιστημονική μελέτη των θεραπευτικών ιδιοτήτων του λιβανιού ξεκίνησε με την παρατήρηση ενός ολλανδού περιηγητή ο οποίος είδε στην Υεμένη άρρωστες γαζέλες να δαγκώνουν τα λιβανόδεντρα. Σήμερα οι επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει πλέον τις θεραπευτικές ιδιότητες του φυσικού λιβανιού. Η καύση λοιπόν του φυσικού λιβανιού, περά από τις λατρευτικές ανάγκες για εμάς τους ορθόδοξους, είναι χρήσιμη και για λόγους καθημερινής υγιεινής.

Ποικιλία: Boswellia Papyrifera

Καθαρό βάρος: 90 gr