Μαλάκια - Οστρακόδερμα

Χταπόδια, σουπιές, καλαμάρια, θράψαλα, γαρίδες , μύδια, χτένια, κυδώνια, σαλιγκάρια κλπ. συναντάμε στις κουζίνες των Μονών και των λοιπών μοναστικών καθιδρυμάτων του Αγίου Όρους κατά την περίοδο των νηστειών, δηλαδή αυτήν της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, της νηστείας των Αγίων Αποστόλων, του Δεκαπενταύγουστου και των Χριστουγέννων. Ούτε λίγο ούτε πολύ, διακόσιες μέρες τον χρόνο,  ίσως και περισσότερες, νηστεύουμε στο Άγιον Όρος, γι'αυτό το λόγο οι μοναχοί έχουν εξιδεικευθεί και συνεχώς εφευρίσκουν τρόπους να ελαφρύνουν το βάρος  της νηστείας ή να την ποικίλλουν. Όλα αυτά λοιπόν, τα προμηθεύονται με διάφορους τρόπους. Συνήθως τα ψαρεύουν οι ίδιοι οι μοναχοί ή τα αγοράζουν από επαγγελματίες ψαράδες είτε τα προμηθεύονται  απο καταστήματα εντός ή εκτός Αγίου Όρους.

*Από το βιβλίο του μ.Επιφάνιου Μυλοποταμινού  ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ

X