Μόνον αυτός που είχε την ευλογία να περπατήσει ήρεμος στα βουνίσια μονοπάτια και τους μικρούς κάμπους του Αγίου Όρους, μπορεί να σας μιλήσει για την πανδαισία λουλουδιών που συνάντησε στο διάβα του. Σ´αυτόν τον τόπο βγαίνει δύο ίσως και τρεις φόρες, αν θέλει ο Θεός, εξαιρετικό, αρωματικό ανθόμελο.
Τα ανθόμελα παράγονται από το νέκταρ των λουλουδιών και περιέχουν γυρεόκοκκους από πολλά φυτά σε ποικίλες αναλογίες. Οι φυσικοχημικές και θεραπευτικές τους ιδιότητες, καθώς και το χρώμα τους διαφέρουν ανάλογα με το νέκταρ των φυτών που μεταφέρουν οι μέλισσες στην κυψέλη. Συνήθως, κανένας τύπος γυρεόκοκκου δεν ξεπερνά το όριο, πάνω από το οποίο θα μπορούσε να δώσει αμιγή χαρακτήρα στο εν λόγω μέλι.
Το ανθόμελο είναι το πιο «γλυκό» από τα μέλια της Ελλάδος. Έχει απαλή γεύση και χαρακτηρίζεται από ένα ισορροπημένο μπουκέτο αρωμάτων λουλουδιών. Βοηθά στην καλή λειτουργία της πέψης και στη σωστή ανάπτυξη των παιδιών. Δίνει ενέργεια και αντοχή, ρυθμίζει την εντερική λειτουργία και ενισχύει τη λειτουργία του ήπατος.