Μέλι Σουσούρας Αγίου Όρους

Κωδικός: MP490
Διαθεσιμότητα: Σε απόθεμα
12.00€
Για Τηλεφωνικές Παραγγελίες: 23770 22389 (8:30 - 15:00)

ΜΕΛΙ ΣΟΥΣΟΥΡΑΣ Ή ΕΡΕΙΚΗΣ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ

Στην περιοχή της Γιοβάνιτσας, κατά κύριο λόγο, αλλά και σ´όλο το Άγιον Όρος παράγεται το μέλι της σουσούρας ή ερείκης ή ρείκι (Erica manipuliflora) .  Το μέλι της σουσούρας χαρακτηρίζεται ως μέλι εξαιρετικής θρεπτικής αξίας λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε γυρεόκοκκους, είναι πλούσιο σε   πυρίτιο, βόριο και βάριο.  Ιδιαίτερα τονωτικό για τον ανθρώπινο οργανισμό, γι’ αυτό και πωλείται κυρίως σε καταστήματα υγιεινής διατροφής. Έχει δυνατή γεύση, χαρακτηριστικό λεπτό άρωμα και χρώμα  που στην αρχή είναι πρασινωπό - λαδί  ενώ κατά την διάρκεια του χειμώνα γίνεται καφέ σκούρο η κοκκινωπό σαν το κονιάκ.  Συλλέγεται από το Σεπτέμβριο ως το Νοέμβριο (περίοδος με πολύ  πλούσια ανθοφορία για το φυτό) υπάρχουν όμως και χρονιές που δεν παράγεται καθόλου. Για τον λόγο αυτό αλλά κυρίως για τις ιδιότητές του, οι απαιτητικοί καταναλωτές, οι οποίοι το γνωρίζουν, το παίρνουν όπου και όταν το βρουν.
Στη Γαλλία το μέλι αυτό συγκαταλέγεται –μαζί με της καστανιάς και της λεβάντας- στα καλύτερα μέλια. Οι Γάλλοι παρασκευάζουν (μόνο μ’ αυτό το μέλι)  το γνωστό γαλλικό μελόψωμο.

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε φυσική γλυκόζη, κρυσταλλώνει πολύ γρήγορα.

Συσκευασίες :
0,5 Kg σε γυάλινο βάζο
1,0 Kg σε γυάλινο βάζο
1,0 Kg σε πλαστικό βάζο

Σας προτείνουμε :

Μελομακάρονα με μέλι σουσούρας (ερείκης)
Υλικά:
2 νεροπότηρα λάδι (αραβοσιτέλαιο)
1 κρασοπότηρο κονιάκ
1 κρασοπότηρο ζάχαρη
1 κρασοπότηρο πορτοκάλι χυμό με μια κουταλιά (του γλυκού) σόδα μέσα
1/2 κουταλάκι κανέλλα
1/2 κουταλάκι γαρύφαλλο σκόνη
λίγο ξύσμα πορτοκαλιού
1 κιλό αλεύρι μαλακό
1 κούπα τριμμένο καρύδι
Για το σιρόπι:
1 & ½ ποτήρια του νερού μέλι σουσούρας
1 & ½ ποτήρια του νερού ζάχαρη
1 & ½ ποτήρια νερό

Εκτέλεση:
Ανακατεύω όλα τα υλικά έως ότου γίνει μια αφράτη ζύμη. Πλάθω την ζύμη σε μικρά (γιατί θα φουσκώσουν) μακρόστενα μελομακάρονα, και τα ψήνω σε μέτριο φούρνο περίπου 180°c.
Ρίχνουμε τα υλικά για το σιρόπι σε μία κατσαρόλα και τα αφήνουμε να πάρουν μερικές βράσεις. Ύστερα ρίχνουμε κρύα τα μελομακάρονα στο σιρόπι για 1-2 λεπτά να ρουφήξουν και τα βάζουμε σε πιατέλα . Πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι, κανέλα και τριμμένο γαρύφαλλο. Με το μέλι της σουσούρας τα μελομακάρονά μας αποκτούν ιδιαίτερη γεύση καθώς εμπλουτίζονται με το υπέροχο άρωμα της ερείκης (σουσούρα).
Πηγη : www.melimeliama.gr

Κριτικές (1)

Θανασης

από τα καλύτερα μέλια


ΚΑΚΟ ΚΑΛΟ