Μέλι Βελανιδιάς Αγίου Όρους

Κωδικός: MP2057
Διαθεσιμότητα: Εξαντλήθηκε
Για Τηλεφωνικές Παραγγελίες από Άγιον Όρος: 23770 22389 (8:30 - 15:00)

    Στα προστατευόμενα (συνθήκη NATURA 2000) δάση του Αγίου Όρους θα συναντήσουμε, εκτός από τις καστανιές, που είναι το κυρίαρχο δέντρο, και μεγάλες συστάδες από βελανιδιές (Δρυς). Στις περιοχές αυτές συλλέγεται το μέλι Βελανιδιάς Αγίου Όρους. Το μέλι της βελανιδιάς είναι ένα από τα μέλια μελιτώματος, παράγεται δηλαδή από τις εκκρίσεις των μελιτογόνων εντόμων που παρασιτούν στον φλοιό της βελανιδιάς. Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών στα δάση της βελανιδιάς, αλλά και λόγω του μικροκλίματος του Αγίου Όρους, η παραγωγή μελιού Βελανιδιάς δεν επιτυγχάνεται κάθε χρόνο.

Χαρακτηριστικά:
- Είναι ένα σκουρόχρωμο συνήθως μέλι με άρωμα, ιδιαίτερη γεύση, πλούσια και μεστή.
- Δεν είναι ιδιαίτερα γλυκό.
- Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ιδιότητες και περιέχει σε μεγάλες ποσότητες κάλλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο και νάτριο.
- Τα ένζυμα που περιέχει, ενισχύουν το μεταβολισμό και τις λειτουργίες των ζωτικών οργάνων.
- Βοηθάει στις γαστρικές διαταραχές, στη γρίπη, στην υπερκόπωση και την αντιμετώπιση των αιμορροΐδων.
- Χαρακτηρίζεται ως μέλι υψηλής θρεπτικής αξίας, γι’ αυτό και στην Ευρώπη διατίθεται από καταστήματα υγιεινής διατροφής.

    Στην χώρα μας το μέλι βελανιδιάς έγινε γνωστό μόλις τα τελευταία χρόνια λόγω της εσφαλμένης συνήθειας των Ελλήνων καταναλωτών να αγοράζουν διαυγή και με μεγάλη ρευστότητα μέλια. Τις ευεργετικές του ιδιότητες τις γνωρίζουν πολύ καλά οι κάτοικοι των Σκανδιναβικών χωρών, της Κεντρικής Ευρώπης και της Ρωσίας και το προτιμούν μαζί με το μέλι καστανιάς Αγίου Όρους, όταν επισκέπτονται το Περιβόλι της Παναγίας.