Τα μήλα του Μάγειρα

Κωδικός: BI472
Διαθεσιμότητα: Εξαντλήθηκε
20.00€
Για Τηλεφωνικές Παραγγελίες από Άγιον Όρος: 23770 22389 (8:30 - 15:00)

ΤΑ ΜΗΛΑ ΤΟΥ ΜΑΓΕΙΡΑ
Παράδοση της μοναστηριακής τράπεζας
Συγγραφέας:  Πάολα Ψαρρού

Η Ιστορία και η Παράδοση της Μοναστηριακής τράπεζας μέσα από έναν καλαίσθητο τόμο 430 σελίδων που καταφέρνει ν’ αγγίξει τους απλούς, ταπεινούς τρόπους και τα έθιμα των Μοναχών. Ένα βιβλίο με 250 αυθεντικές συνταγές, άρρηκτα συνδεδεμένες με την πνευματικότητα της Μοναστηριακής Τράπεζας.

Το βιβλίο χωρίζεται σε τέσσερα κεφάλαια:

  • Η Ευχαριστιακή πρόσληψη της Κτίσεως
  • Από την Αγία Τράπεζα στην Τράπεζα της κατανύξεως
  • Η Τράπεζα της Ασκήσεως και η Τράπεζα της Αγάπης
  • Φιλοξενία - Εορτές και Πανηγύρεις


Έτσι ο αναγνώστης θα περιηγηθεί μέσα από τις σελίδες του βιβλίου σε κάθε στιγμή της Μοναστηριακής Τράπεζας. Θα ανακαλύψει στα εισαγωγικά κείμενα των κεφαλαίων, στοιχεία ιστορικά, θεολογικά και παραδοσιακά που συνθέτουν την πνευματικότητα της Ορθόδοξης Τράπεζας, την οποία θα κατανοήσει βαθύτερα διαβάζοντας τις Ευχές, αλλά και τα ανθολογούμενα αποσπάσματα Πατέρων της Εκκλησίας και συχρόνων μορφών του Ορθόδοξου Μοναχισμού. Τέλος μέσα από τις συνταγές θα δοκιμάσει γεύσεις και θα οσφρανθεί μυρωδιές, απλές, ανεπιτήδευτες και αυθεντικές.

Η συγγραφέας Πάολα Ψαρρού, συνεργάστηκε επί σειρά ετών με τις μοναχές της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Μπούρα που συνυπογράφουν το βιβλίο και του Ιερού Κοινοβίου Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ορμύλιας Χαλκιδικής (μετόχιο της Ι. Μ. Σίμωνος Πέτρας Αγίου Όρους), φέρνοντας στο φως πτυχές του καθημερινού τους βίου. Ο πλούτος των συνταγών, παρά την παντελή έλλειψη κρέατος, είναι μεγάλος. Οι περισσότερες είναι γαστρονομικά ποιήματα με δύο, με τρία, με τέσσερα υλικά. Η οικονομία των υλικών είναι τρόπος ζωής και ορίζεται από «τον χρυσό κανόνα της ασκητικής που παρηγορεί την ανάγκη και εμποδίζει την ικανοποίηση της επιθυμίας».