Κορμιλίτσα Ερυθρό

Κωδικός: MP1110
Διαθεσιμότητα: Σε απόθεμα

Προέρχεται από επιλεγμένο αμπελώνα στο «Μετόχι Χρωμίτσας» της Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονα στο Άγιον Όρος σε υψόμετρο 250 μέτρων πάνω από τη θάλασσα.

Έδαφος: Αμμοαργυλώδες.

Υπέδαφος: Βαθύ, ασβεστολιθικό υπέδαφος με επαρκή υγρασία.

Κλίμα: Ιδανικές κλιματικές συνθήκες με αυξημένη ηλιοφάνεια, λίγες βροχοπτώσεις και θαλάσσια αύρα.

Ποικιλίες: Βιολογικής καλλιέργειας Cabernet Sauvignon και Λημνιό από αμπελώνες με χαμηλή στρεμματική απόδοση.

Κατάταξη: Αγιορείτικος τοπικός οίνος με προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη.

Οινοποίηση: Παραδοσιακή ερυθρή οινοποίηση σε ανοιχτές δρύινες δεξαμενές (50 hl). Εντατικές, παρατεταμένες ανακυκλώσεις κατά την διάρκεια της ζύμωσης εκμεταλλευόμενοι την μεγάλη επιφάνεια διαβροχής για έντονες εκχυλίσεις. Ακολουθεί μηλογαλακτική ζύμωση σε γαλλικά δρύινα βαρέλια 225lt για την αργή και σταδιακή ενσωμάτωση των εκχυλισματικών ουσιών του βαρελιού στον οίνο.

Παλαίωση: Παραμένει στα γαλλικά δρύινα βαρέλια για 8 μήνες και ακολουθεί αναγωγική παλαίωση σε φιάλη για 4 μήνες, όπου συνεχίζει να εξελίσσει το χαρακτήρα του.

Χαρακτήρας: Βαθύ, πορφυρό χρώμα με ρουμπινί ανταύγειες. Κομψός αρωματικός χαρακτήρας φρούτων του δάσους, cassis, μπαχαρικών και γλυκόριζας, σε συνδυασμό με γλυκούς χαρακτήρες βανίλιας και τρούφας, αποτέλεσμα της πολύμηνης παλαίωσης σε δρύινα βαρέλια. Παλέτα πλούσια και θελκτική, με ρωμαλέο σώμα και ιδιαίτερη επίγευση, χαρακτηριστικά που μαρτυρούν το πλούσιο δυναμικό και την άριστη προσαρμογή των ποικιλίων στο μικροκλίμα της περιοχής.

Περιεχόμενο: 750 ml.

Αλκοολικός βαθμός: 13,5 %

Κορμιλίτσα: Ο επίσημος οίνος του Κρεμλίνου της Μόσχας

    Για πολλούς θεωρείται η ναυαρχίδα του ελληνικού οινικού στόλου, ενώ για κάποιους άλλους ένα πολύ καλό κρασί. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η φήμη και ο μύθος που έχει δημιουργηθεί γύρω από αυτό το κρασί, είναι ο πλέον ταξιδεμένος στις τέσσερεις γωνιές του πλανήτη. Ας προσπαθήσουμε, λοιπόν, να ξεδιπλώσουμε τον οινικό αυτό μίτο της Αριάδνης.
    Η λέξη Κορμιλίτσα στη ρωσική γλώσσα σημαίνει τροφός, ταΐστρα , παίρνοντας μεταφορικά διάφορες έννοιες, ακόμη και τη μητέρα που θηλάζει το μωρό της. Με αυτή τη λέξη, οι Ρώσοι μοναχοί της Μονής του Αγίου Παντελεήμονα στο Άγιον Όρος αποκαλούσαν την περιοχή στην οποία αναπτύχθηκε το πολύ σημαντικό για τη Μονή μετόχι της Κορμιλίτσας (Χρωμίτσα). Εκεί υπήρχαν οι απαραίτητες καλλιέργειες για την επιβίωση της πολυάνθρωπης Μονής («τροφός» της Μονής) καθώς και ο αμπελώνας της.  Στο ίδιο μετόχι αναπτύχθηκε ένα από τα πιο ξακουστά θεραπευτήρια της εποχής, το οποίο επισκέπτονταν μέλη της Τσαρικής οικογένειας και Πρίγκιπες της Ρωσίας, όταν είχαν προβλήματα υγείας. Έτσι, η «τροφός» πήρε και άλλη διάσταση, αφού έδινε υγεία και ζωή στους ασθενείς που την επισκέπτονταν (έχει βρεθεί ένα συγκλονιστικό ημερολόγιο του Πρίγκιπα Κωνσταντίνου Κωνσταντίνοβιτς Ρομανώφ, ο οποίος περιγράφει την παραμονή του στην Κορμιλίτσα πριν από δύο αιώνες με ιδιόχειρες γκραβούρες της περιοχής). Η ιερά μονή του Αγίου Παντελεήμονα και κατ´επέκταση το μετόχι της Κορμιλίτσας, έπεσαν σε μαρασμό μετά την Οκτωβριανή επανάσταση του 1917, αφού το Σοβιετικό καθεστώς που αντικατέστησε την τσαρική Ρωσία, διέκοψε κάθε σχέση μαζί τους.
    Ο Ευάγγελος Τσάνταλης σε μια επίσκεψη του εκεί το 1971, συνειδητοποίησε την μοναδικότητα του παραμελημένου αμπελώνα της Κορμιλίτσας και οραματίστηκε την «αναγέννησή» του. Με σεβασμό στην παράδοση και την ιστορία, η οικογένεια Τσάνταλη τα τελευταία σαράντα χρόνια αναπαλαίωσε τα γκρεμισμένα κτίρια και αναβίωσε βήμα βήμα τον αμπελώνα παράγοντας ποιοτικούς οίνους με αποτέλεσμα τον πρώτο αναγνωρισμένο τοπικό οίνο της Ελλάδας- τον Αγιορείτικο Τοπικό Οίνο.
    Μετά τη ριζική αλλαγή του πολιτικού περιβάλλοντος στη Ρωσία το 1990, το Ρωσικό Πατριαρχείο ανέκτησε τη χαμένη του αίγλη και δύναμη. Όπως ήταν φυσικό άρχισε, φανερά πλέον, να δίδει την αρμόζουσα προσοχή στη θρησκευτική σπουδαιότητα και στον πνευματικό μυστικισμό που εκφράζει το Άγιον Όρος. Σε συνέντευξη του, ο μακαριστός Πατριάρχης της Ρωσίας Αλέξιος δήλωνε πως «δεν πρέπει να υπάρχει Χριστιανός Ορθόδοξος πάνω στη γη που να μην έχει επισκεφθεί τη μονή του Αγίου Παντελεήμονα στο Άγιον Όρος» και πως για τον ίδιο η επίσκεψή του εκεί ήταν «μία από τις πιο συγκλονιστικές εμπειρίες της ζωής του». Τη σπουδαιότητα αυτής της αντίληψης επισφράγισε με την επίσκεψή του στη Μονή ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν το Σεπτέμβριο του 2005 (ο πρώτος Ρώσος Πρόεδρος που επισκέπτεται τη Μονή στην ιστορία της). Στο γεύμα που παρατέθηκε μέσα στη Μονή, προσφέρθηκε σε αυτόν ένας ερυθρός παλαιωμένος οίνος που εμφιαλώθηκε ειδικά για τον Πρόεδρο (στην ετικέτα υπήρχε ειδική αφιέρωση προς τιμήν του). Ο Πρόεδρος Πούτιν ενθουσιάστηκε από την ποιότητα του κρασιού και την αφιέρωση για το πρόσωπό του που έφερε η φιάλη. Το γεγονός αυτό δημιούργησε ιδιαίτερη αίσθηση στη Ρωσία, όπου εκτός από τα ρεπορτάζ των τηλεοπτικών μέσων, μία από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της χώρας (Moscow Times) παρουσίασαν αφιερώματα στον οίνο που προσφέρθηκε.
    Το «ταξίδι» του Αγιορείτικου Αμπελώνα είχε πλέον ξεκινήσει. Έπειτα από πολύμηνες και πολύπλοκες διεργασίες και ελέγχους του εδάφους, των ποικιλιών, του κρασιού, της εμφιάλωσης κλπ, ο Οργανισμός του Κρεμλίνου, που πιστοποιεί τους Επίσημους προμηθευτές του, από κοινού με το Ρωσικό Πατριαρχείο ενέκριναν, ως Μοναδικό Προμηθευτή Οίνου του Κρεμλίνου τους extra premium οίνους του εν λόγω αμπελώνα με την ονομασία “Kormilitsa”. Η απόφαση αυτή επισφραγίστηκε σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Χρυσή Αίθουσα του Θρόνου στο Grand Palace του Κρεμλίνου την 19η Απριλίου του 2007, όπου και απονεμήθηκε ο τίτλος του «Επίσημου Προμηθευτή του Κρεμλίνου της Μόσχας» στον οίνο “Kormilitsa” της εταιρίας Τσάνταλη.
    Η συλλογή “Kormilitsa” αποτελείται από τρεις οίνους βιολογικής καλλιέργειας περιορισμένης παραγωγής (δυο ερυθρούς από ποικιλίες Λημνιό και Cabernet Sauvignon και έναν λευκό από Ασύρτικο και Chardonnay). Ο “Kormilitsa Gold Collection” (ερυθρός οίνος), είναι η «ναυαρχίδα» της συλλογής, και διατίθεται σε πέντε χιλιάδες τετρακόσιες πενήντα συλλεκτικές φιάλες όπου όλες φέρουν το οικόσημο του Κρεμλίνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τα δύο πρώτα κιλά δέματος 3,50 €  - Κάθε επιπλέον κιλό +1,00 €
Τρόποι Πληρωμής :
Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε 3 τρόπους πληρωμής:
•    Πληρωμή με πιστωτική κάρτα
•    Paypal
•    Κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμο :
- ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: GR96 0171 4390 0064 3902 0010 138
- EUROBANK: GR98 0260 1500 0007 0020 0274 585
- ALPHA BANK: GR82 0140 7010 7010 0200 2024 931
-  ΕΘΝΙΚΗ GR67 0110 8800 0000 8800 0386 875
***Για Τηλεφωνικές Παραγγελίες από Άγιον Όρος: 23770 22389 (8:30 - 15:00)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Επίσης Προτείνουμε

X