Σπαθόχορτο ή Βάλσαμο (Hypericum Perforatum)

Κωδικός: MF478
Διαθεσιμότητα: Σε απόθεμα
3.00€
Για Τηλεφωνικές Παραγγελίες από Άγιον Όρος: 23770 22389 (8:30 - 15:00)

Σπαθόχορτο ή βάλσαμο (Hypericum Perforatum)

(Υπέρικο το διάτρητο)
Οικ. Υπερικίδων (Hypericaceae)

Οι Έλληνες από τα αρχαία χρόνια γνώριζαν και εκτιμούσαν τις επουλωτικές ιδιότητες αυτού του φυτού Γι´αυτό και η δημοτική μας μούσα  το ύμνησε μια και  μ’ αυτό όπλιζε η μάνα τον γιο της που πήγαινε στον πόλεμο.
Στην δύση είναι γνωστό με την ονομασία  St.John’s wort oil και λέγεται ότι πήρε το όνομα αυτό από τους ιππότες του Αγίου Ιωάννου της Ιερουσαλήμ οι οποίοι θεράπευαν με αυτό τις πληγές τους  στις μάχες των σταυροφοριών. Στο Άγιο Όρος δεν λείπει από κανένα κελλί το Βαλσαμέλαιο, που φτιάχνουν οι ίδιοι, ως βασικό φάρμακο για όλο το χρόνο με ευρύ πεδίο εφαρμογών.   

Θεραπευτικές ιδιότητες: Για θεραπευτικούς σκοπούς χρησιμοποιούνται όλα τα υπέργεια  μέρη του φυτού. Η δράση του είναι αντιφλεγμονώδης, στυπτική, επουλωτική και ηρεμιστική. Το βάλσαμο όταν ληφθεί εσωτερικά έχει ηρεμιστική και αναλγητική δράση. Χρησιμοποιείται στη θεραπεία της νευραλγίας, της ανησυχίας, της έντασης και παρόμοιων προβλημάτων. Θεωρείται κατάλληλο βότανο για τις αλλαγές της εμμηνόπαυσης που οδηγούν σε ευερεθιστότητα και ανησυχία. Ωστόσο συνίσταται να μην χρησιμοποιείται όταν υπάρχει έντονη κατάθλιψη και σε καμία περίπτωση αν ο ασθενής λαμβάνει αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Καταπραàνει τη συνδετικίτιδα, την ισχιαλγία και τους ρευματικούς πόνους. Εξωτερικά είναι ένα πολύτιμο επουλωτικό και αντιφλεγμονώδες βότανο. Σαν λοσιόν επιταχύνει την επούλωση των τραυμάτων, μωλωπισμών κιρσών φλεβών και εγκαυμάτων. Το έλαιο του είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για ηλιακά εγκαύματα.

Το βαλσαμέλαιο παρασκευάζεται από τις ανθοφόρες κορυφές του βοτάνου. Έχει ένα έντονο κόκκινο χρώμα και είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό σε προβλήματα φλεγμονών του δέρματος , των μυών και του συνδετικού ιστού. Χρειάζεται μόνο προσοχή στη χρήση του, γιατί δεν κάνει να εκθέτουμε την περιοχή επάλειψης στον ήλιο.

Χρήση: Ως έγχυμα χορηγείτε σε περιπτώσεις  άγχους, νευρικής έντασης, ευερεθιστότητας ή συναισθηματικές διαταραχές που έχουν σχέση με την εμμηνόπαυση ή το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο. Ρίχνουμε ένα φλιτζάνι βραστό νερό σε 1-2 κουταλιές του τσαγιού ξηρό βότανο και το αφήνουμε σκεπασμένο για 10-15 λεπτά. Σουρώνουμε και πίνουμε έως τρεις φορές την ημέρα. Το βάμμα το χρησιμοποιούμε για ένα διάστημα περίπου 2 μηνών σε περιπτώσεις μακροχρόνιας νευρικής έντασης που οδηγεί σε εξάντληση και κατάθλιψη. Στα παιδιά που βρέχουν το κρεβάτι τους μπορούμε να δώσουμε 5-10 σταγόνες το βράδυ.

Οι πληροφορίες προέρχονται από άρθρο του Σάκη Κουβάτσου στα Χανιώτικα Νέα.

Οι παραπάνω πληροφορίες είναι ενδεικτικές και δεν αποτελούν ιατρική συνταγή.

Βάρος: 50 gr

Σας προτείνουμε:

•    ΣΠΑΘΟΛΑΔΟ (ΒΑΛΣΑΜΕΛΑΙΟ) ΑΠΟ ΤΗΝ Ι. Μ. ΑΓΙΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ
•    ΣΠΑΘΟΛΑΔΟ (ΒΑΛΣΑΜΕΛΑΙΟ) ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Ι.Μ. ΑΓΙΟΥ ΠΑΥΛΟΥ
•    ΣΠΑΘΟΛΑΔΟ (ΒΑΛΣΑΜΕΛΑΙΟ) ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Ι.Μ.Μ. ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ
•    ΠΡΟΠΟΛΟΜΕΛΙ ΜΕ ΣΠΑΘΟΛΑΔΟ (ΒΑΛΣΑΜΕΛΑΙΟ) ΚΑΙ ΑΙΘΕΡΙΑ ΈΛΑΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ Ι. Μ. ΑΓΙΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ
•    ΚΕΡΑΛΟΙΦΗ ΜΕ ΕΝΕΡΓΟΥΣ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ , ΑΜΥΓΔΑΛΟ & ΒΑΛΣΑΜΟ ΑΠΟ ΤΗΝ Ι. Μ. ΑΓΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΛΑΜΑ
•    ΚΕΡΑΛΟΙΦΗ ΜΕ ΜΑΣΤΙΧΑ ΛΙΒΑΝΙ ΒΑΛΣΑΜΟ & ΠΡΟΠΟΛΗ  ΑΠΟ ΤΗΝ Ι.Μ. ΑΓΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΛΑΜΑ
•    ΚΕΡΑΛΟΙΦΗ ΜΕ ΧΑΜΟΜΗΛΙ, ΚΑΛΕΝΤΟΥΛΑ, ΒΑΛΣΑΜΟ ΚΑΙ ΠΡΟΠΟΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ  Ι. Μ. ΑΓΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΛΑΜΑ
•    ΚΕΡΑΛΟΙΦΗ ΜΕ ΚΑΛΕΝΤΟΥΛΑ ΚΑΙ ΒΑΛΣΑΜΟ ΑΠΟ ΤΗΝ  Ι. Μ. ΑΓΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΛΑΜΑ
•    ΚΕΡΑΛΟΙΦΗ ΜΕ ΒΑΛΣΑΜΟ ΑΠΟ ΤΗΝ  Ι. Μ. ΑΓΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΛΑΜΑ
•    ΣΑΠΟΥΝΙ ΜΕ ΒΑΛΣΑΜΕΛΑΙΟ & ΜΕΛΙ ΑΠΟ ΤΗΝ Ι. Μ. ΑΓΙΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ
•    ΣΑΠΟΥΝΙ ΜΕ ΒΑΛΣΑΜΟ & ΒΡΩΜΗ ΑΠΟ ΤΗΝ  Ι. Μ. ΑΓΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΛΑΜΑ

Κριτικές

ΚΑΚΟ ΚΑΛΟ