Κυπαρισσάκι ή Πολύκομπο

Κωδικός: MF502
Διαθεσιμότητα: Σε απόθεμα
3.00€
Για Τηλεφωνικές Παραγγελίες από Άγιον Όρος: 23770 22389 (8:30 - 15:00)

Κυπαρισσάκι ή Πολύκομπο

Η λατινική ονομασία του βότανου είναι Micromeria juliana ή Satureia juliana και ανήκει στην οικογένεια των Χειλανθών Είναι γνωστό και με το όνομα Πολύκομπο. Το κυπαρισσάκι είναι έντονα αρωματικό, φαρμακευτικό και μελισσοτροφικό φυτό.

Θεραπευτικές ιδιότητες και ενδείξεις: Το υπέργειο τμήμα έχει διουρητικές, λιθοδιαλυτικές και αντιυπερχλωρυδριακές ιδιότητες. Θεωρείται ιδιαίτερα αποτελεσματικό βότανο για τις πέτρες στα νεφρά και την ουροδόχο κύστη και σήμερα χρησιμοποιείται σε πολλά βοτανικά μείγματα ή μόνο του για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων.
Το αφέψημα του φυτού χρησιμοποιείται κατά της ξινίλας του στομάχου, των πεπτικών ελκών, των εντερικών σκουληκιών, για το κρυολόγημα και την ναυτία του ταξιδίου.
Δρα ως ορεκτικό και βοηθά στη χώνεψη εξουδετερώνοντας τα αέρια.
Αυξάνει την εφίδρωση και έχει αποχρεμπτική δράση.
Διεγείρει και τονώνει τον οργανισμό και ωφελεί σε ζάλη.
Είναι χρήσιμο σε διαταραχές του οργανισμού λόγω υπερβολικής ζέστης.
Το συμπυκνωμένο αφέψημα του φυτού είναι καλό υπακτικό.
Γαργάρες με αφέψημα δρουν  επουλωτικά σε πληγές του λάρυγγα και του στόματος.

Παρασκευή και δοσολογία: Για θεραπεία από πέτρες στα νεφρά ή την ουροδόχο κύστη το βότανο παρασκευάζεται ως αφέψημα. Βράζουμε 6 γραμμάρια από το ξηρό βότανο σε 2,5 φλιτζάνια νερό για 5 λεπτά και το αφήνουμε σκεπασμένο για 10 λεπτά. Σουρώνουμε και πίνουμε το μισό το πρωί και το υπόλοιπο το απόγευμα για 10 ημέρες.

Προφυλάξεις: Είναι καλύτερα να το αποφεύγουμε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Δεν έχουν αναφερθεί άλλες παρενέργειες του βοτάνου, κατά συνέπεια προσέχουμε μόνο να μην ξεπερνάμε τη συνιστώμενη ημερήσια δοσολογία.

Στην μαγειρική: Το κυπαρισσάκι χρησιμοποιείται και ως καρύκευμα όπως η ρίγανη ή το θρούμπι.
Αρωματίζουμε με αυτό ξύδι και ελιές θρούμπες.
Συνδυάζεται με ψητά κρέατα, όσπρια, μαρινάδες, σάλτσες, ομελέτες, άσπρα τυριά, σαλάτες, νερόβραστα χλωρά κουκιά και ωμά λαχανικά.

Οι παραπάνω πληροφορίες είναι ενδεικτικές και δεν αποτελούν ιατρική συνταγή.

Τα στοιχεία  για το κυπαρισσάκι προέρχονται κυρίως από άρθρο του Σάκη Κουβάτσου στα Χανιώτικα Νέα.

Καθαρό βάρος: 45 γρ

Κριτικές

ΚΑΚΟ ΚΑΛΟ