Το Μυστήριον του Αγίου Βαπτίσματος

код: B4330
наличие: в наличии
4.50€
Чтобы заказать по телефону: +30 23770 22389 (с 8:30 до 15:00)

Το Μυστήριον του Αγίου Βαπτίσματος
Ιερομονάχου Γρηγορίου.

Η πατερική ερμηνεία του μυστήριου και η σημερινή πραγματικότης. 

    Στο μικρό αυτό τεύχος γίνεται λόγος για το άγιο Βάπτισμα, το Μυστήριο της εν Χριστώ γεννήσεως του ανθρώπου. Σκοπός μας είναι να γίνουν γνωστές οι θείες δωρεές που δεχθήκαμε όταν βαπτισθήκαμε και κατά συνέπεια η συμμετοχή μας στο άγιο αυτό Μυστήριο να γίνεται με την ανάλογη ευλάβεια και φόβο Θεού.
    Ο ιερός Χρυσόστομος λέγει ότι στο άγιο Βάπτισμα "το μέγεθος των δωρεών του Θεού που προσφέρονται υπερβαίνει κάθε νου και λόγο". Όλοι δεχθήκαμε τις θείες αυτές δωρεές, αλλά δυστυχώς αμαυρώσαμε στη συνέχεια τον λαμπρό βαπτισματικό χιτώνα μας. Αν κατανοήσουμε το ύψος της θείας δωρεάς, θα είμαστε ευγνώμονες προς τον Δωρεοδότη και θα εργασθούμε πνευματικά για την θεραπεία της ψυχής μας με τη μετάνοια. Όσοι μάλιστα πρόκειται να γίνουν και ανάδοχοι βαπτιζομένου, θα κατανοήσουν την τιμή αλλά και την ευθύνη που θα τους συνοδεύει σε όλη τους την ζωή.
    Στις μέρες μας δυστυχώς τα μεγάλα Μυστήρια της εν Χριστώ αναγεννήσεως του ανθρώπου και της δωρεάς του Παναγίου Πνεύματος, δηλαδή το άγιο Βάπτισμα και το ιερό Χρίσμα, αντιμετωπίζονται συνήθως ως μία κοινωνική υποχρέωση και ως αφορμή εκδηλώσεως ματαιοδοξίας. Ο χώρος του ιερού Ναού υφίσταται βεβήλωση, καθώς μετατρέπεται σε στούντιο βιντεοσκοπήσεων και η διακόσμησή του θυμίζει περισσότερο χώρο κοσμικής ψυχαγωγίας παρά χώρο λατρείας του Θεού. Προβληματίζεται κανείς όταν συγκρίνει τα θεοφώτιστα λόγια των αγίων Πατέρων για το μυστήριο του αγίου Βαπτίσματος με την σημερινή πραγματικότητα που παρατηρούμε στους Ιερούς Ναούς μας. Διαπιστώνει με λύπη του ότι οι περισσότεροι σημερινοί χριστιανοί είμαστε ουσιαστικά ακατήχητοι.
    Θερμή ευχή μας λοιπόν είναι να γίνει αντιληπτή η δωρεά και η φιλάνθρωπη αγάπη του Θεού που προσφέρεται στα ιερά αυτά Μυστήρια και η συμμετοχή μας σ' αυτά να γίνεται με χαρά αλλά και με φόβο Θεού. Να μην είναι εκπλήρωση συμβατικής κοινωνικής υποχρεώσεως, αλλά να αποτελεί αφετηρία πνευματικών αγώνων και δοξολογία του φιλάνθρωπου Θεού.

Σελίδες: 48
Διαστάσεις: 14 x 21 εκ.