Στο Άγιον Όρος, η τέχνη της αγιογραφίας στο εσωτερικό των Ναών και των Τραπεζών, στις φορητές λατρευτικές εικόνες αλλά και στα εικονογραφημένα χειρόγραφα, χαρακτηρίζεται από την αδιάλειπτη φυσική παρουσία των αγιογράφων, μοναχών και λαϊκών, στον αγιασμένο αυτό τόπο. Αυτή ακριβώς η διαχρονικότητα επιτρέπει τους σημερινούς Αγιορείτες αγιογράφους να αποδώσουν με ασφάλεια αυτό το οποίο ονομάζουμε παράδοση στην Ορθόδοξη χριστιανική τέχνη.
Χρησιμοποιώντας όλα τα γνωστά από αιώνες αλλά και σύγχρονα υλικά, αποδίδουν με τον καλύτερο τρόπο την ιερή τέχνη της αγιογραφίας στις φορητές εικόνες, τις οποίες σας παρουσιάζουμε στην ενότητα αυτή. Η φορητή βυζαντινή εικόνα, είναι ο αιώνιος θεματοφύλακας της βαθιάς πίστης του λαού, επειδή ακριβώς αποτελεί κυρίως έργο με θεολογικό μήνυμα και όχι απλά ένα έργο θρησκευτικής τέχνης.
Η στιλβωτή επιχρύσωση των φορητών εικόνων απαιτεί ειδικευμένους τεχνίτες και μεγάλη εμπειρία. Ο στόχος είναι να εφαρμοστούν (κολληθούν) φύλλα χρυσού επάνω σε μία επίπεδη ή ανάγλυφη επιφάνεια και να παραχθει ένα αψεγάδιαστο αποτέλεσμα ανάλογο με το τιμώμενο πρόσωπο της βυζαντινής εικόνας. Αρχικά επιλέγετε το ξύλο πάνω στο οποίο θα εφαρμόσει ο στιλβωτής την κόλλα (υπόστρωμα) για να το τρίψει στην συνέχεια και να αποκτήσει την απολύτως λεία επιφάνεια.
Σε δεύτερη φάση εφαρμόζεται το υλικό που θα δημιουργήσει την πρόσφυση για να μπουν τα φύλλα του χρυσού. Στην συνέχεια ο στιλβωτής χρησιμοποιώντας τα ειδικά εργαλεία από αχάτη θα δώσει την μορφή του καθρέπτη στην εικόνα. Το στίλβωμα εφαρμόζεται στο φόντο της εικόνας, το φωτοστέφανο ή και τα ρούχα του αγίου.
Η διδασκαλία της Εκκλησίας, σύμφωνα με την οποία οι εικόνες αποτελούν ένα αδιάσπαστο στοιχείο του Χριστιανικού Ευαγγελίου, εκφράζεται επίσης στην παράδοση, με αγιογραφίες που εξυμνούν το πρόσωπο του Ιησού Χριστού, της Παναγίας και όλων των αγίων της ορθόδοξης εκκλησίας μας. Όταν βλέπουμε μια αγιογραφία, έχουμε τον ορατό λόγο του Θεού.