Το Αγριοθυμάρι ή Έρπυλλος είναι ένα από τα πλέον διαδεδομένα είδη θυμαριών στην Ελλάδα με ιδιότητες παρόμοιες με το κοινό θυμάρι (Thymus vulgaris L). Ετυμολογικά το θυμάρι ή θύμος όπως το ονόμαζαν οι αρχαίοι, προέρχεται από την λέξη θύω, η οποία αρχικά είχε την σημασία του «βγάζω καπνούς» και αργότερα του «θυσιάζω». Από την ίδια ρίζα προέρχονται και οι λέξεις θυμίαμα και θυμιατίζω, ενώ στενή φαίνεται πως είναι και η σχέση με τον θυμό. Θυμός στους αρχαίους δεν σημαίνει την οργή, αλλά τη ζωτική δύναμη. Είναι αρωματικό, ετήσιο, ποώδες φυτό. Υπάρχουν διάφορα είδη. Τα μέρη του θυμαριού που χρησιμοποιούνται για θεραπευτικούς σκοπούς είναι τα φύλλα και οι ανθοφόρες κορφές που συλλέγονται από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο, σε ξηρή και ηλιόλουστη ημέρα. Αφαιρούμε τα φύλλα από τα ξερά κλαδιά.
Συστατικά: Tα δύο βασικά συστατικά του αιθερίου ελαίου του θυμαριού είναι η θυμόλη και η καρβακρόλη, ιδίως η πρώτη, έχει αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες. Επίσης, περιέχει και φυσικά αντιβιοτικά.
Ευεργετικές ιδιότητες:
-Το θυμάρι χρησιμοποιείται ευρέως σε όλες στις παραδοσιακές και εναλλακτικές ιατρικές. Η θυμόλη την οποία περιέχει είναι ισχυρό αντισηπτικό, 25 φορές πιο δραστικό από τη φαινόλη και υπερτερεί αυτής γιατί ερεθίζει λιγότερο τους βλεννογόνους.
- Φυσικό τονωτικό σε περιπτώσεις σωματικής και πνευματικής κατάπτωσης, άγχους και κατάθλιψης. Βοηθά στην διαύγεια πνεύματος.
- Το ζεστό ρόφημα θυμαριού είναι εφιδρωτικό και συνεπώς αποτελεσματικό και κατευναστικό σε περιπτώσεις κρυολογήματος, βρογχίτιδας, αμυγδαλίτιδας, βήχα, άσθματος, γαστρίτιδας, κρυώματος της κοιλιάς συνοδευόμενη από διάρροια, τροφικές δηλητηριάσεις και πυρετό.
- Σε περιπτώσεις λοιμώξεων των πνευμόνων που χαρακτηρίζονται από παχύρευστο, κιτρινωπό φλέγμα λειτουργεί αποτελεσματικά προκαλώντας απόχρεμψη κολλωδών βλεννών.
Το ρόφημα θυμαριού:
- Θεωρείται αντισηπτικό της πεπτικής οδού.
- Ανακουφίζει από το φούσκωμα καταπραΰνοντας το πεπτικό σύστημα, πράγμα που οφείλεται στην αντισπασμωδική δράση του αιθερίου ελαίου της θυμόλης στους μαλακούς μύες.
- Βοηθάει πολύ στην πέψη κυρίως των λιπαρών τροφών.
- Χρησιμοποιείται κατά της ατονίας του πεπτικού συστήματος και της ανορεξίας.
- Λόγω της ήπιας στυπτικής του δράσης είναι χρήσιμο στην παιδική διάρροια και τη νυχτερινή ενούρηση.
- Το θυμάρι καταπολέμα την ψωρίαση και την ακμή.
- Κομπρέσες από θυμάρι δρουν κατά των μυϊκών σπασμών (στραβολαίμιασμα) και των τσιμπημάτων από έντομα.
- Ως γαργάρα ή στοματική πλύση, το θυμάρι είναι εξαιρετικό γιατρικό κατά του πονόλαιμου και της ουλίτιδας.
- Εξωτερικά, μπάνια με θυμάρι χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση από τους πόνους των ρευματισμών και το έλαιό του συχνά χρησιμοποιείται σε υγρά εντριβών και λάδια για μασάζ.
Χρήση: Για να παρασκευάσουμε έγχυμα βάζουμε 1 κουταλιά του γλυκού θυμάρι, χωρίς κοτσάνι, σε 1 φλιτζάνι βραστό νερό, το σκεπάζουμε για 10 λεπτά και μετά το σουρώνουμε. Το μείγμα που προκύπτει το χρησιμοποιούμε εξωτερικά για τον καθαρισμό και την επούλωση των πληγών για γαργαρισμούς αλλά και το πίνουμε 1 με 2 φορές την ημέρα.
Στη μαγειρική: Παραδόξως, παρότι το θυμάρι από εδώ ξεκίνησε για να κατακτήσει ολόκληρο τον κόσμο, στην Ελλάδα δεν το χρησιμοποιούμε πολύ, καθώς με το έντονο άρωμα και τη δυνατή του γεύση αρωματίζονται μόνο λάδια, ελιές, ξίδια, σαλάτες και τουρσιά. Μπορούμε πάντως άφοβα να νοστιμίσουμε μ’ αυτό την φέτα ή αλλά τυριά, τα νερόβραστα λαχανικά, πίτες, σούπες και σάλτσες, κρέατα, πουλερικά και ψάρια, αρκεί να θυμόμαστε πως ξερό το θυμάρι είναι πολύ πιο έντονο από νωπό, γι’ αυτό η χρήση του πρέπει να γίνεται με φειδώ.
Χρησιμοποιήστε αγριοθυμάρι για να φτιάξετε θυμαρόσουπα που απολαμβάνουν από τα αρχαία χρόνια οι βοσκοί της Καταλονίας. Ρίχνουν ένα ή δύο κλαδάκια ξερού θυμαριού σε μια κούπα βραστό νερό, το σουρώνουν μετά από λίγο, προσθέτουν λάδι και περιχύνουν με το ζουμί λεπτές φέτες ψωμιού – δωρικής απλότητας η συνταγή, αλλά το αποτέλεσμα της είναι θαυμάσιο!
Χειμωνιάτικο ρόφημα: Ετοιμάστε ένα μείγμα βοτάνων βάζοντας 2/5 τσάι του Βουνού, 1/5 θυμάρι, 1/5 μέντα και 1/5 φασκόμηλο. Βράστε το νερό κλείστε τη φωτιά και ρίξτε το μείγμα που έχετε ετοιμάσει εκ των προτέρων σκεπάζοντας το για 10 λεπτά. Σουρώστε το και απολαύστε το ζεστό με μέλι Αγίου Όρους.
Προφυλάξεις - Αντενδείξεις: Αν και ολόκληρο το φυτό σε θεραπευτικές δόσεις είναι ασφαλές, αντενδείκνυται στην περίοδο της εγκυμοσύνης. Επίσης να αποφεύγεται η πολυήμερη εσωτερική του χρήση και να μην συνοδεύεται από οινοπνευματώδη ποτά.
Οι ως άνω πληροφορίες δεν είναι ιατρικές συμβουλές ούτε υποκατάστατο συμβουλών άλλου επαγγελματία της υγειονομικής περίθαλψης. Παρέχονται για ενημερωτικούς και μόνον λόγους. Μην διακόψετε οποιεσδήποτε άλλες ιατρικές συστάσεις περίθαλψης χωρίς πρώτα να συμβουλευθείτε το γιατρό σας.
Καθαρό βάρος: 45 γρ.