Στα προστατευόμενα δάση του Αγίου Όρους (συνθήκη NATURA 2000) παράγεται το μέλι Κουμαριάς από τις νεκταροεκρίσεις του θάμνου της Κουμαριάς (Arbutus Unedo & Arbutus andrachne). Προϊόν ιδιαίτερο και μοναδικό για την υψηλή θρεπτική και ιαματική του αξία στην παραδοσιακή θεραπευτική. Έχει χαρακτηριστική υπόπικρη γεύση και αίσθηση ψημένης καραμέλας. Είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία και βιταμίνες και αποτελεί μία από τις καλύτερες επιλογές για την τόνωση του οργανισμού. Οι φυσικές αντιβιοτικές ουσίες, τις οποίες περιέχει σε μεγάλο βαθμό, έχουν ως αποτέλεσμα να το καταστήσουν φυσικό σύμμαχο του οργανισμού. Οι θερμίδες που εμπεριέχει το μέλι κουμαριάς είναι λιγότερες από τα άλλα μέλια, λόγω του χαμηλού ποσοστού γλυκόζης και φρουκτόζης.
Ο φετινός τρύγος του αγιορείτικου μελιού Κουμαριάς, λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας του φθινοπώρου, μας έδωσε ένα ιδιαίτερα αρωματικό μέλι, αλλά λιγότερο πικρό σε σχέση με άλλες χρονιές. Στο μέλι αυτό συνυπάρχουν και φθινοπωρινές ανθοφορίες όπως του Κισσού, του Αρκουδόβατου, της Σουσούρας, του Δενδρολίβανου κλπ. που συνετέλεσαν στον αρωματικό του χαρακτήρα. Το μέλι δεν έχει υποστεί καμία επεξεργασία ή φιλτράρισμα και ως εκ τούτου είναι πιθανόν να περιέχει γύρη ή μικρά τεμάχια κεριού από την κηρήθρα.