ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣGR

Παναγία Προδρομίτισσα - Σκήτη Τιμίου Προδρόμου

Παναγία Προδρομίτισσα - Σκήτη Τιμίου Προδρόμου

    Στη Ρουμανική Σκήτη του Τιμίου Προδρόμου του Αγίου Όρους υπάρχει η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Προδρομίτισσας. Είναι μία από τις σπάνιες εικόνες της Ορθοδόξου Εκκλησίας, διότι δεν ζωγραφίστηκε από ανθρώπινο χέρι. Το θαύμα αυτό της αχειροποιήτου αγιογραφίας της εικόνας συνέβη ως εξής:
     Κατά το έτος 1863 οι κτίτορες της Σκήτης, οι πατέρες Νήφων και Νεκτάριος, επιθύμησαν να αποκτήσουν μια ωραία εικόνα της Παναγίας, όπως όλα τα αγιορείτικα μοναστήρια.
    Έτσι, αναζήτησαν και βρήκαν στο Ιάσιο της Ρουμανίας έναν ευσεβή αγιογράφο ονομαζόμενο Ιορδάκην Νικολάου και τον παρακάλεσαν να ζωγραφίσει με προσευχή και νηστεία την εικόνα που επιθυμούσαν. Ο αγιογράφος συμφώνησε και με πολύ ευλάβεια άρχισε να εργάζεται.
    Καθημερινά διάβαζε τον Παρακλητικό Κανόνα εις την Υπεραγία Θεοτόκο. Στην αρχή ζωγράφισε τα άμφια της Θεοτόκου και του Κυρίου. Έπειτα, προσπάθησε να ζωγραφίσει τα πρόσωπα, αλλά δεν τα κατάφερε. Πονεμένος και θλιμμένος διέκοψε την αγιογραφία, κάλυψε την εικόνα με ένα ύφασμα, κλείδωσε το εργαστήριο και αποσύρθηκε στο δωμάτιό του για να προσευχηθεί.
    Την επόμενη μέρα, αποφασισμένος να προσπαθήσει για να ζωγραφίσει τα θεία πρόσωπα, μπήκε στο εργαστήριο και όταν απέσυρε το ύφασμα από την εικόνα, είδε κατάπληκτος ότι τα σεπτά και πανάγια πρόσωπα ήταν θαυμασίως τελειοποιημένα! Η εικόνα είχε ολοκληρωθεί και ήταν με την σημερινή της μορφή!
    Οι πατέρες της Ρουμανικής Σκήτης παρέλαβαν και μετέφεραν την θαυμάσια εικόνα στο Άγιον Όρος. Στην διαδρομή πραγματοποίησε πλείστα θαύματα και συνεχίζει μέχρι σήμερα να θαυματουργεί. Τιμάται στις 12 Ιουλίου.

X