US Από το Άγιον Όρος ... στο σπίτι σας
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Άγιος Ιωάννης: Γιατί ονομάστηκε Πρόδρομος και Βαπτιστής - ο θαυμαστός βίος του

Σύντομος βίος του Αγίου Ιωάννη του Πρόδρομου

 

Ο Ιωάννης γεννήθηκε από θεοσεβούμενους γονείς στην πόλη της Χεβρώνας ή στην Ιούττα. Ο πατέρας του, Ζαχαρίας, ήταν ιερέας και η μητέρα του η Ελισάβετ ήταν συγγενής της Θεοτόκου.

 

Τι ανήγγειλε ο Αρχάγγελος Γαβριήλ στον ιερέα Ζαχαρία

 

Κάποια μέρα, την ώρα που ο Ζαχαρίας θυμιάτιζε στο θυσιαστήριο, είδε άγγελο Κυρίου, ο οποίος του ανήγγειλε ότι θα αποκτούσε γιο και θα του έδινε το όνομα Ιωάννης. 

 

Ο Ζαχαρίας ενθουσιάστηκε, αλλά δυσπιστούσε, επειδή η γυναίκα του ήταν ηλικιωμένη και δεν μπορούσε να κυοφορήσει.

 

Ο άγγελος Κυρίου απάντησε στις δυσπιστίες του και είπε ότι το παιδί θα γεννηθεί και ο Ζαχαρίας θα τιμωρηθεί για την απιστία του, παραμένοντας κωφάλαλος μέχρι να πραγματοποιηθεί η βουλή του Θεού.

 

Άγγελος Κυρίου στον Ζαχαρία

 

Η γέννηση του Αγίου Ιωάννη 

 

Πράγματι, η Ελισάβετ συνέλαβε και γέννησε μετά από εννέα μήνες γιο. Κατά την περιτομή του παιδιού, οι συγγενείς θέλησαν να δώσουν στο αγόρι το όνομα του πατέρα του, δηλαδή Ζαχαρία. Εκείνη λοιπόν τη στιγμή, ο Ζαχαρίας, μη μπορώντας να απαντήσει με τη φωνή του, έγραψε πάνω σε μία πλάκα το όνομα "Ιωάννης" και αμέσως επανήλθε η ομιλία του!

 

Όλοι οι παρευρισκόμενοι πλημμύρισαν με χαρά και ελπίδα, διότι αντιλήφθηκαν πως γεννήθηκε ο Πρόδρομος της παρουσίας του αναμενόμενου Μεσσία.

 

 Ο Ζαχαρίας με φωνή ελεύθερη πια, προφητεύει, με λόγια γεμάτα από το Άγιο Πνεύμα, τον ερχομό του Μεσσία και την αποστολή του γιου του. Τα προφητικά λόγια επιβεβαιώνονται με τη γέννηση του Ιησού Χριστού, έξι μήνες μετά τη γέννηση του Αγίου Ιωάννη.

 

Εδώ μπορείτε να βρείτε εικόνες με τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο και Βαπτιστή.

 

Η γέννηση του Αγίου Ιωάννη

 

Πώς σώθηκε ο Άγιος Ιωάννης από τη σφαγή των Νηπίων που διέταξε ο Ηρώδης

 

Ανάμεσα στα παιδιά που ήθελε να θανατώσει ο Ηρώδης ήταν και ο Άγιος Ιωάννης. Μόλις η Ελισάβετ, αντιλήφθηκε ότι το δόλιο σχέδιο του Ηρώδη τέθηκε σε εφαρμογή, έκρυψε τον Ιωάννη στην αγκαλιά της και έτρεξε να κρυφτεί.

 

Η Ελισάβετ κατάφερε να ανέβει ψηλά στο βουνό και να βρει εκεί καταφύγιο μέχρι να μπορέσουν να γυρίσουν πίσω χωρίς κίνδυνο. Με αγωνία και φόβο Θεού παρακάλεσε τον Κύριο να τη σώσει, βγάζοντας δυνατή κραυγή αγωνίας «Όρος Θεού! Δέξου την μάνα και το παιδί».

 

Ξαφνικά το βουνό κόπηκε στη μέση. Μητέρα και γιος βρέθηκαν μαζί ασφαλείς στην απέναντι πλευρά του βουνού. «Η δε Ελισάβετ λαβούσα τον Ιωάννη πέτρα παρεκάλει. Δέξαι μητέρα μετά τέκνον, Λίθος μητέραν συν τέκνον δέχεται» (Όρθρος ΚΘ Δεκεμβρίου).

 

Στο μεταξύ ο Ηρώδης διέταξε τους στρατιώτες του να βρουν τον Ζαχαρία και να μάθουν πού βρίσκεται ο Ιωάννης. Ο Ζαχαρίας με παρησσία στάθηκε μπροστά τους και είπε «Εγώ είμαι λειτουργός του Υψίστου, δεν γνωρίζω πού είναι τώρα ο υιός μου».

 

Μόλις έμαθε τα νέα ο Ηρώδης, έδωσε αμέσως εντολή να τον σκοτώσουν. Οι στρατιώτες έσφαξαν τον Ζαχαρία μεταξύ του ναού και του θυσιαστηρίου (Μτ.23:35).

 

Η φυγή της Ελισάβετ με τον Άγιο Ιωάννη

 

Ο θαυμαστός βίος του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή

 

Δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες για τα παιδικά χρόνια του Ιωάννη του Βαπτιστή. Ωστόσο, σύμφωνα με την παράδοση, ο Ιωάννης πήγε στην έρημο της Ιουδαίας έως τη συμπλήρωση των τριάντα χρόνων του, ζώντας ασκητική ζωή.

 

Ο ασκητικός του βίος φαινόταν και από την ένδυση και τη διατροφή του. Το ένδυμα του ήταν φτιαγμένο από τρίχες καμήλας και στη μέση του φορούσε μία δερμάτινη ζώνη. Στη διατροφή του κυριαρχούσαν οι ακρίδες και το άγριο μέλι.

 

Φαίνεται πως ο Ιωάννης ο Πρόδρομος δεν παρέμενε στο ίδιο μέρος αλλά μετακινούνταν στην περιοχή του Ιορδάνη ποταμού, κηρύσσοντας βάπτισμα μετανοίας.

 

Γιατί ο Ιωάννης ονομάστηκε Βαπτιστής

 

Το έργο του Ιωάννη δεν ήταν μόνο να προφητεύει την έλευση του Μεσσία, αλλά  να προετοιμάζει και τις ψυχές των πιστών. Αφού τον άκουγαν με προσήλωση, έπειτα του εξομολογούνταν τις αμαρτίες τους και ο ίδιος τους βάπτιζε στον Ιορδάνη ποταμό ως ένδειξη μετανοίας.

 

Ο Ιησούς Χριστός πήγε στον Ιορδάνη ποταμό και του ζήτησε να βαπτιστεί. Ο Ιωάννης γεμάτος δέος και θαυμασμό δίστασε, μα ο Ιησούς τον προέτρεψε να ακολουθήσουν τα γραπτά της Παλαιάς Διαθήκης. Έτσι, ο Ιωάννης έγινε βαπτιστής του ίδιου του Χριστού, αλλά και μάρτυρας αυτού του υπέρτατου γεγονότος.

 

Τα άγια Θεοφάνεια

 

Γιατί ο Ιωάννης ονομάστηκε Πρόδρομος

 

Ο Άγιος Ιωάννης ονομάστηκε Πρόδρομος γιατί ήταν εκείνος που ήρθε στη γη πριν από τον Ιησού Χριστό και προετοίμαζε τον κόσμο, ανοίγοντας το δρόμο για να έρθει ο Λυτρωτής. 

 

Με τη φράση «Μετανοείτε· ήγγικε γαρ ή βασιλεία των ουρανών» προετοίμασε τον ερχομό του Κυρίου. Μέσα από τον λόγο του ο Ιωάννης προσέλκυε πλήθος θαυμαστών, οι οποίοι προσέρχονταν από όλη την Παλαιστίνη για να ακούσουν το κήρυγμά του.

 

Διαβάστε εδώ «Τι συμβολίζουν τα Θεοφάνεια: η ρίψη του Σταυρού και ο Αγιασμός των σπιτιών».

 

Η Αποτομή του Τιμίου Προδρόμου

 

«Οὐκ ἐξεστὶ σοὶ ἔχειν, τὴν γυναῖκα τοῦ ἀδελφοῦ σου». Δηλαδή δεν σου επιτρέπεται από το νόμο του Θεού να έχεις τη γυναίκα του αδελφού σου, ο οποίος ζει ακόμα.

 

Αυτά  τα λόγια του Τιμίου Προδρόμου στάθηκαν σαν προσβολή στη διεφθαρμένη συνείδηση του βασιλιά Ηρώδη Αντίπα και της παράνομης συζύγου του Ηρωδιάδας, που ήταν γυναίκα του αδελφού του, Φιλίππου. Έτσι λοιπόν, εξοργισμένος ο Ηρωδιάδης από τους ελέγχους και όσα κήρυττε ο Ιωάννης, αποφάσισε να τον φυλακίσει.

 

Στα γενέθλιά του, μαγεμένος από τον χορό της Σαλώμης, κόρη της Ηρωδιάδας, έδωσε όρκο να της παρέχει ό,τι επιθυμεί. Τότε η  Ηρωδιάδα είπε στην κόρη της να ζητήσει στο πιάτο το κεφάλι του Ιωάννη, όπως κι έγινε.

 

Η Αποτομή του Τιμίου Προδρόμου

 

Πότε εορτάζει ο Άγιος Ιωάννη ο Βαπτιστής

 

Στις 7 Ιανουαρίου, μία μέρα μετά τα Θεοφάνεια, εορτάζουμε τη Σύναξη του Ιωάννη του Βαπτιστή και Πρόδρομου.

 

Η Εκκλησία μας εορτάζει το Γενέθλιο του Βαπτιστή Ιωάννη στις 24 Ιουνίου.

 

Στις 24 Φεβρουαρίου η Εκκλησία μας τιμά την εορτή της Α' και Β' ευρέσεως της Τιμίας Κεφαλής του Αγίου Προδρόμου και Βαπτιστή Ιωάννη. Στις 25 Μαΐου τιμάται η Γ' εύρεσις της Τιμίας Κεφαλής του Αγίου Ιωάννη.

 

Στις 29 Αυγούστου φέρουμε στη μνήμη μας την αποτομή της Τιμίας Κεφαλής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, ως ένα παράδειγμα που θα παραμένει στους αιώνες υπόδειγμα για όλους όσους θέλουν να υπηρετούν την αλήθεια και να αγωνίζονται κατά της διαφθοράς, ανεξάρτητα από κινδύνους και θυσίες.

 

Πού βρίσκεται η Κεφαλή του Τιμίου Προδρόμου

 

Όταν ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος αποκεφαλίστηκε από τον Ηρώδη, η Τίμια Κεφαλή του τοποθετήθηκε μέσα σε αγγείο από όστρακο και το έκρυψαν στην κατοικία του Ηρώδη.  

 

Η Κεφαλή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου βρέθηκε τρεις φορές από θαύμα. Μετά από αρκετά χρόνια, ο Άγιος ο Ιωάννης ο Πρόδρομος εμφανίστηκε ως όραμα σε δύο μοναχούς και τους αποκάλυψε πού βρισκόταν η Τίμια Κεφαλή του. 

 

Τότε, οι μοναχοί βρήκαν την Κεφαλή και προσπάθησαν, με τη συνδρομή άλλων ανθρώπων, φίλων και πιστών, να την μεταφέρουν στην πόλη των Εμεσηνών. Από τους μοναχούς, την παρέλαβε ένας κεραμεύς, ο οποίος την μετέφερε τελικά στην πόλη των Εμεσηνών. Όταν απεβίωσε, την κληροδότησε η αδελφή του. 

 

Η εύρεσις της Τιμίας Κεφαλής του Αγίου Ιωάννη 

 

Η Τίμια Κεφαλή περιήλθε διαδοχικά σε πολλά χέρια, ώσπου  κάποια μέρα έφτασε στα χέρια κάποιου ιερομονάχου αρειανού που ονομαζόταν Ευστάθιος. Ο ιερομόναχος έκρυψε την κεφαλή σε ένα σπήλαιο για αρκετό διάστημα, ώσπου τελικά μεταφέρθηκε στο Παντείχιον της Βιθυνίας.

 

Στην πόλη αυτή, ο Θεοδόσιος ο Μέγας ανεκόμισε την Τίμια Κεφαλή στο Έβδομο της Κωνσταντινουπόλεως, όπου έχτισε μεγαλόπρεπη Ναό, αντάξιο της αγιότητας του Αγίου Προφήτου, Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννη.

 

Περίπου το έτος 1765 μ. Χ., την εποχή των πειρατικών καταδρομών στο Περιβόλι της Παναγίας, κάποιοι πειρατές λήστεψαν τους μοναχούς στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Διονυσίου και έκλεψαν ένα μέρος της Ιεράς Κεφαλής του Αγίου Ιωάννη.

 

Σήμερα, το τμήμα αυτό της Κάρας του βρίσκεται στο Μεγάλο Τζαμί της Δαμασκού της Συρίας, το οποίο είναι συνέχεια Χριστιανικού Ναού, αφιερωμένου στον ίδιο τον Ιωάννη τον Πρόδρομο.

 

Απολυτίκιον

 

Μνήμη δικαίου μετ᾽ εγκωμίων· σοι δε αρκέσει η μαρτυρία του Κυρίου Πρόδρομε ανεδείχθης γαρ όντως και Προφητών σεβασμιώτερος, ότι και εν ρείθροις βαπτίσαι κατηξιώθης τον κηρυττόμενον· όθεν της αληθείας υπεραθλήσας, χαίρων ευηγγελίσω και τοις εν άδη, Θεόν φανερωθέντα εν σαρκί, τον αίροντα την αμαρτίαν του κόσμου, και παρέχοντα ημίν το μέγα έλεος.  

Μοιράσου αυτό το άρθρο

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter και μάθετε πότε θα ανέβει το επόμενο άρθρο, καθώς και άλλες χρήσιμες ενημερώσεις από τα Μοναστηριακά.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ

ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ 6 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Τι συμβολίζουν τα Θεοφάνεια: η ρίψη του Σταυρού και ο Αγιασμός των σπιτιών

Τα Άγια Θεοφάνεια θεσπίστηκαν τον 2ο αιώνα μ.Χ. και το γεγονός αυτό τα καθιστά μία από τις αρχαιότερες γιορτές του Χριστιανισμού. Το μήνυμα αυτής της εορτής είναι η Αναγέννηση του Χριστού. Με τη βάπτισή του ο Ιησούς, άγιασε τα νερά του Ιορδάνη ποταμού, ώστε να μετατραπούν σε «Αγιασμού δώρον, αμαρτημάτων λυτήριον, νοσημάτων αλεξιτήριον, δαίμοσιν ολέθριον στις ενάντιες δυνάμεσιν απρόσιτον». Αναφέρονται στη φανέρωση των τριών προσώπων της Αγίας Τριάδας κατά τη βάπτιση του Ιησού Χριστού και για αυτό το λόγο ονομάζονται Θεοφάνεια (=Θεός + φαίνω).

Το Blog μας ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Θεοφάνεια Κάλαντα - Epiphany carols

Παραδοσιακά Κάλαντα των Φώτων ανά περιοχή - στίχοι

Τα κάλαντα των Φώτων αποτελούν πανελλαδικό έθιμο και ψάλλονται κυρίως από παιδιά την παραμονή της εορτής των Φώτων. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές στους στίχους ανάλογα την περιοχή, όμως τα περισσότερα κάλαντα ξεκινούν με στίχους που ανακοινώνουν την έλευση της μεγάλης θρησκευτικής γιορτής!

Το Blog μας ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ιερά Μονή Διονυσίου

Ιερά Μονή Διονυσίου: η επιβλητική Μονή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου και της Παναγίας του Ακάθιστου

Η Μονή Διονυσίου χτίστηκε τον 14ο αιώνα και ιδρυτής της ήταν ο Όσιος Διονύσιος από την Κορυσό της Καστοριάς. Η ανέγερση του μοναστηριού ήταν μια επίπονη διαδικασία για τον Διονύσιο, καθώς δεν υπήρχαν οι οικονομική πόροι και τα μέσα για το χτίσιμο.

Χάρτης Αγίου Όρους ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Βάπτιση του Κυρίου

Βάπτιση του Κυρίου

P7581
12,00 €
ΣΕ ΑΠΟΘΕΜΑ
Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος

Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος

SK7135
20,00 €
ΣΕ ΑΠΟΘΕΜΑ
Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος

Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος

MT7747
20,00 €
ΣΕ ΑΠΟΘΕΜΑ
Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος

Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος

P7047
14,00 €
ΣΕ ΑΠΟΘΕΜΑ
Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος

Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος

IK7335
6,00 €
ΣΕ ΑΠΟΘΕΜΑ
Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος

Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος

AS7092
110,00 €
ΣΕ ΑΠΟΘΕΜΑ
Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος

Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος

IK7985
320,00 €
ΣΕ ΑΠΟΘΕΜΑ
Αγία Ελισάβετ η Μητέρα του Αγίου Ιωάννη Βαπτιστή
Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος Δέηση

Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος Δέηση

SK7134
20,00 €
ΣΕ ΑΠΟΘΕΜΑ
Το Άγιον Βάπτισμα

Το Άγιον Βάπτισμα

B4338
18,00 €
ΣΕ ΑΠΟΘΕΜΑ
Το Μυστήριον του Αγίου Βαπτίσματος

Το Μυστήριον του Αγίου Βαπτίσματος

B4330
4,50 €
ΣΕ ΑΠΟΘΕΜΑ
Μαγνητάκι με τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο και Βαπτιστή
ESPA Banner ESPA Banner