Πώς ανάβουμε σωστά το καντήλι στο σπίτι
Στο παρόν άρθρο θα βρείτε σημαντικές πληροφορίες για την προετοιμασία και το άναμμα του καντηλιού στο σπίτι σας, καθώς και λάθη που πρέπει να αποφύγετε.
Οδηγίες για το άναμμα του καντηλιού
Για το σωστό άναμμα του καντηλιού απαιτείται προσοχή και σωστή προετοιμασία. Υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι για την τοποθέτηση λαδιού και φυτιλιού:
1. Με νερό και λάδι
Ένας από τους πιο διαδεδομένους τρόπους είναι η τοποθέτηση νερού στο ποτήρι, έπειτα λάδι και στο τέλος η καντηλήθρα με το φυτίλι.
Παρόλο που οι περισσότεροι άνθρωποι προτιμάνε αυτόν τον τρόπο ανάμματος, δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός, καθώς όσο καταναλώνεται το λάδι, το φυτίλι μπορεί να απορροφήσει νερό, προκαλώντας σπινθηρισμούς και μειωμένη καύση.
2. Με αλάτι ή βότσαλα
Ο δεύτερος τρόπος συνίσταται με την προσθήκη αλατιού ή καλά πλυμένων βότσαλων στον πάτο του ποτηριού. Έπειτα, τοποθετείται το λάδι.
Αυτό συμβαίνει ώστε να μην έρθει σε επαφή η καντηλήθρα και το φυτίλι με τον πάτο του ποτηριού, καθώς τελειώνει το λάδι και προκληθεί θραύση λόγω θερμότητας. Συνεπώς, η καντηλήθρα δεν θα αναποδογυρίσει και θα κάτσει σταθερά.

Βρείτε εδώ: Καντηλήθρα Αγιορείτικη
Βρείτε εδώ: Μικρή Στρογγυλή Καντηλήθρα από Φελλό
Οδηγίες βήμα-βήμα για να ανάψετε το καντήλι
Πληροφορίες για τη σωστή χρήση του καντηλιού
Για την ορθή διαδικασία ανάμματος του καντηλιού είναι σημαντικό να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα.
1. Σε ένα μικρό ειδικό δοχείο ή καντηλόκουπα τοποθετείστε λάδι και νερό σε αναλογία 4 προς 1 αντίστοιχα. Δηλαδή, το ¼ του μπολ να περιέχει νερό, ενώ τα υπόλοιπα ¾ να είναι ελαιόλαδο. Αυτή η αναλογία επιτρέπει μεγαλύτερη διάρκεια καύσης.
2. Περάστε το φυτίλι μέσα από την τρύπα της καντηλήθρας, ώστε να προεξέχει μόνο το ¼ του φυτιλιού. Αυτό βοηθάει στη διατήρηση της χαμηλής φλόγας.
3. Με ιδιαίτερη προσοχή, τοποθετείστε το καντηλάκι στην επιφάνεια του λαδιού. Έπειτα, ανάψτε το. Μην ανάψετε το καντηλάκι προτού το τοποθετήσετε στο λάδι γιατί μπορεί να αναποδογυρίσει και να προκληθεί ζημιά.
4. Μόλις καεί, χρησιμοποιείστε μία τσιμπίδα ή λαβίδα για να αφαιρέσετε την καντηλήθρα.
Βρείτε εδώ: Φυτιλάκια Άκαπνα με Καντηλήθρα και Τσιμπίδα
Μετά την καύση, τα υπολείμματα του καντηλιού πως δεν πρέπει να τα πετάμε στα σκουπίδια μαζί με τα υπόλοιπα απορρίμματα. Αντιθέτως, συνηθίζεται να φυλάσσονται σε ένα μικρό δοχείο και όταν συγκεντρωθεί ικανή ποσότητα, να καίγονται σε εξωτερικό χώρο ή εναλλακτικά να τοποθετούνται σε γλάστρα με χώμα.
Βρείτε εδώ: Καντήλια Αγίου Όρους
Γιατί καπνίζει το καντήλι
Συχνά, πολλοί πιστοί που ανάβουν το καντήλι στο σπίτι τους, διαπιστώνουν ότι αυτό καπνίζει, δημιουργώντας μια αποπνικτική ατμόσφαιρα. Οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να καπνίζει το καντήλι είναι οι εξής:
1. Χρήση ακατάλληλου λαδιού
Ένας από τους πιο βασικούς λόγους που μπορεί να δημιουργηθεί καπνός κατά την καύση του καντηλιού είναι η επιλογή μη κατάλληλου λαδιού, όπως σπορέλαιο, καλαμποκέλαιο, βαμβακέλαιο, ακόμα και χρησιμοποιημένα λάδια, τα οποία δεν καίγονται καθαρά και δημιουργούν έντονο καπνό.
Για να διατηρείται η φλόγα σταθερή και καθαρή, συνίσταται η χρήση λαδιού υψηλής ποιότητας, όπως το ελαιόλαδο, καθώς καίγεται άκαπνα. Το ελαιόλαδο είναι το πλέον ενδεδειγμένο για τα καντήλια, όχι μόνο για πρακτικούς λόγους αλλά και για τη βαθιά σύνδεση με την θρησκεία μας.
Ο Κύριος Ιησούς Χριστός προσευχήθηκε στον Κήπο των Ελαιών, γεγονός που προσδίδει ιδιαίτερο πνευματικό συμβολισμό στη χρήση του. Έτσι και ο ναός ή το σπίτι μας που φωτίζεται με το αναμμένο καντήλι, μετατρέπεται σε έναν νέο «κήπο», με το Θείο Έλεος και την πνευματική φώτιση να απλώνονται.
2. Τοποθέτηση νερού στη βάση αντί για αλάτι ή βότσαλα
Για να αποφευχθεί ο καπνός από το καντηλάκι, προτείνεται επίσης η τοποθέτηση αλατιού ή καλά πλυμμένων βότσαλων, αντί για νερό στη βάση της καντηλόκουπας.
3. Λουμίνια κακής ποιότητας χωρίς μελισσοκέρι
Πολλές φορές, τα λουμίνια που χρησιμοποιούνται στο καντήλι ενδέχεται να παράγουν καπνό, ιδιαίτερα όταν δεν είναι κατασκευασμένα από μελισσοκέρι. Για να μειώσετε το ενδεχόμενο καπνισμού, προτιμήστε λουμίνια από αγνό μελισσοκέρι, ιδίως αν έχετε διαπιστώσει ότι συχνά το καντήλι σας εκπέμπει υπερβολικό καπνό.
Τέλος, μια μικρότερη φλόγα συμβάλλει στη μείωση του καπνού. Για αυτό, πριν ανάψετε το καντήλι, φροντίστε να αφήσετε μόνο ένα μικρό τμήμα του λουμινίου να προεξέχει από την καντηλήθρα.
Βρείτε εδώ: Καντηλοκέρι - Φυτιλάκια από μελισσοκέρι

Γιατί τρεμοπαίζει το καντήλι
Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν το τρεμόπαιγμα της φλόγας σε ένα καντήλι. Η πιο συχνή αιτία είναι τα ρεύματα αέρα, που μπορεί να προκληθούν από ανοιχτά παράθυρα και πόρτες, από τη διέλευση ανθρώπων κοντά στο καντήλι, καθώς και από τη χρήση κλιματισμού ή ανεμιστήρα στον χώρο.
Ακόμη ένας λόγος που μπορεί να τρεμοπαίζει η φλόγα στο καντήλι είναι αν δεν υπάρχει η κατάλληλη τροφοδοσία με λάδι. Σιγουρευτείτε ότι το λάδι είναι “ελαφρύ” και περνάει όπως πρέπει από την καντηλήθρα ώστε να μπορεί να τραβάει τη σωστή ποσότητα και να διατηρεί σταθερή καύση.
Διαβάστε επίσης το άρθρο: Γιατί είναι σημαντικό το άναμμα του καντηλιού - Τι προσευχή λέμε όταν το ανάβουμε
Συμβουλές για το οικιακό καντήλι - Τι να προσέξετε με το καντήλι στο σπίτι
Για την ασφαλή χρήση του καντηλιού στο οικιακό περιβάλλον, παρατίθενται κάποιες συμβουλές παρακάτω.
1. Χρήση μεταλλικού καλύμματος
Το καντήλι θα πρέπει να διαθέτει μεταλλικό κάλυμμα με οπές, ώστε να προστατεύεται η φλόγα και να αποφεύγεται ο κίνδυνος ανάφλεξης ή εκτίναξης καύτρων.
2. Επιλογή κατάλληλης τοποθεσίας του καντηλιού
Τοποθετήστε το καντήλι σε χώρο που δέχεται φυσικό φως και αερίζεται επαρκώς. Αποφύγετε θέσεις κοντά σε ανοιχτά παράθυρα, κλιματιστικά ή ανεμιστήρες, καθώς τα ρεύματα αέρα μπορεί να διαταράξουν τη φλόγα. Για πρόσθετη προστασία, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα λαμπόγυαλο.
3. Προστασία της επιφάνειας τοποθέτησης
Μην τοποθετείτε το καντήλι πάνω ή κοντά σε υφάσματα, όπως τραπεζομάντηλα ή κουρτίνες, που θα μπορούσαν να αναφλεγούν εύκολα. Επιλέξτε μια σταθερή, μη εύφλεκτη επιφάνεια.
4. Μακριά από παιδιά και κατοικίδια
Είναι σημαντικό το καντήλι να μην είναι προσβάσιμο σε μικρά παιδιά και κατοικίδια, ώστε να αποφευχθεί οποιοσδήποτε κίνδυνος ατυχήματος.
5. Καθαρισμός και ανανέωση λαδιού
Δεν είναι απαραίτητο να καθαρίζετε το δοχείο του καντηλιού μετά από κάθε χρήση, ωστόσο συνίσταται λεπτομερής καθαρισμός κάθε δύο ή τρία γεμίσματα. Αφήστε το φυτίλι να καταναλώσει πλήρως το λάδι πριν το ξαναγεμίσετε και μην προσθέτετε λάδι καθόσον το καντήλι είναι αναμμένο, καθώς υπάρχει κίνδυνος ξαφνικής ανάφλεξης.
Βρείτε εδώ: Φυτιλάκια Άκαπνα από Μελισσοκέρι


