US Από το Άγιον Όρος ... στο σπίτι σας
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Τι είναι ο Σαραντισμός των βρεφών και πώς συνδέεται με την Υπαπαντή του Κυρίου

Τι είναι ο Σαραντισμός των βρεφών

 

Ο Σαραντισμός του βρέφους περιλαμβάνει την προσφορά του στην εκκλησία με σκοπό να δοξάσει το Θεό. Αυτή η εκκλησιαστική πράξη λαμβάνει χώρα μετά το πέρας των σαράντα ημερών από τη γέννηση του παιδιού.

 

Πρόκειται για μία λειτουργική πράξη που χρονολογείται στην εποχή του Μωυσή και αποτελεί Μωσαϊκό έθιμο. Σύμφωνα με αυτό, ο πρωτότοκος γιος της οικογένειας προσφέρεται στο ναό, συνοδευόμενος από ένα ζευγάρι τριγώνια ή περιστέρια.

 

Πώς συνδέεται ο Σαραντισμός των βρεφών με την Υπαπαντή του Ιησού Χριστού

 

Το Μωσαϊκό αυτό έθιμο τήρησε η Παναγία προσφέροντας τον Ιησού βρέφος στο Ναό των Ιεροσολύμων, αφότου πέρασαν σαράντα μέρες από τη γέννησή του. Αυτή η προσφορά του Θείου Βρέφους ονομάζεται Υπαπαντή του Χριστού.

 

Υπαπαντή του Κυρίου - 2 Φεβρουαρίου - Σαραντισμός

 

Τι ισχύει σήμερα για τον Σαραντισμό των βρεφών

 

Στις μέρες μας, οι μητέρες, όπως η Παναγία, "προσφέρουν" το νεογέννητο παιδί τους στην Εκκλησία και το Θεό, συμβολίζοντας το σαραντισμό του Ιησού Χριστού. Ακόμη, η μητέρα διαβαίνει τον πρόναο και ευλογείται για τον καθαρισμό από τη λοχεία της.

 

Σύμφωνα με τα θρησκευτικά έθιμα, με αυτό τον τρόπο ανοίγει ο δρόμος της βάπτισης και της υποδοχής του παιδιού στη χριστιανική ζωή και της επιστροφής της μητέρας στην εκκλησιαστική κοινότητα.

 

Ποια είναι η Ακολουθία του Σαραντισμού

 

Κατά την είσοδο του βρέφους στο ναό, εκτελείται η Ακολουθία του Σαραντισμού, η οποία αποτελείται από τέσσερις ευχές. Αυτές οι ευχές είναι ευλογίες και δεήσεις προς το πρόσωπο του βρέφους και συμβολίζουν την προσαγωγή του στο ναό και την αφιέρωσή του στον Κύριο.

 

Έπειτα, ακολουθεί το στάδιο του φωτισμού όπου ο ιερέας οδηγεί το παιδί στον κυρίως ναό λέγοντας: “Εκκλησιάζεται ο δούλος ή η δούλη του Θεού…”, εάν πρόκειται για υιό ή θυγατέρα αντίστοιχα.

 

Με την ολοκλήρωση αυτού του σταδίου, ο ιερέας μεταφέρει το παιδί στο Άγιο Βήμα, αν είναι αγόρι, ενώ στην περίπτωση που είναι κορίτσι, προχωρά έως τις εικόνες του τέμπλου.

 

Ποιος είναι ο συμβολισμός της Ακολουθίας του Σαραντισμού

 

Η Ακολουθία ολοκληρώνεται με τον ιερέα να τοποθετεί το βρέφος στην Ωραία Πύλη από όπου το παραδίδει στους γονείς του. 

 

Πριν πάρει το παιδί στα χέρια της, η μητέρα προσκυνά την εικόνα του Κυρίου. Με αυτή την πράξη, συμβολίζει το γεγονός ότι παραλαμβάνει το παιδί της από τα χέρια του Θεού.

 

Ποιο είναι η σημασία της Ακολουθίας του Σαραντισμού

 

Η Ακολουθία του Σαραντισμού είναι γεμάτη νοήματα και δηλώνει τη δοξολογία για τη γέννηση ενός ανθρώπου. Επιπλέον, εκφράζει την ευγνωμοσύνη για την επιστροφή της μητέρας στην καθημερινότητά της.

Μοιράσου αυτό το άρθρο

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter και μάθετε πότε θα ανέβει το επόμενο άρθρο, καθώς και άλλες χρήσιμες ενημερώσεις από τα Μοναστηριακά.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ

Αγίες Μητέρες

Αγίες που ήταν και Μητέρες: 16 Αγίες που είχαν Οικογένεια και Παιδιά

Στο Ορθόδοξο Αγιολόγιο υπάρχουν αρκετές Αγίες που ήταν και μητέρες. Οι Αγίες μητέρες αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα χριστιανικής αγάπης, ψυχικού σθένους και υπομονής. Σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους άσκησαν τεράστιο χριστιανικό έργο, στάθηκαν δίπλα στην οικογένειά τους και θυσιάστηκαν για την πίστη και τα παιδιά τους. Παράλληλα, οι μητέρες αυτές αποτελούν φωτεινό παράδειγμα για τις οικογένειες σήμερα και φανερώνουν τη δύναμη της μητρότητας και της ανατροφής των τέκνων στον δρόμο του Κυρίου. Μέσα από τον βίο των μητέρων Αγίων εξυψώνεται η αξία της πίστης και της ατέρμονης αγάπης προς τον Κύριο Ιησού Χριστό και την οικογένεια.

Το Blog μας ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Υπαπαντή του Κυρίου - 2 Φεβρουαρίου - Άγιος Συμεών ο Θεοδόχος

Τι σημαίνει Υπαπαντή και τι γιορτάζουμε στις 2 Φεβρουαρίου

Η λέξη ‘Υπαπαντή’ πηγάζει από τη λέξη ‘υπαντάω’ που σημαίνει υποδέχομαι κάποιον. Σύμφωνα με την Καινή Διαθήκη, η Υπαπαντή του Κυρίου περιγράφει την πράξη της προσφοράς και υποδοχής του Θείου Βρέφους στο Ναό των Ιεροσολύμων. Εκεί, ο Άγιος Συμεών ο Θεοδόχος υποδέχτηκε τον Ιησού Χριστό βρέφος μαζί με άλλους θεοσεβούμενους και τον πήρε στην αγκαλιά του. Τότε φωτίστηκε από το Άγιο Πνεύμα. 

Το Blog μας ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
byzantine icons hand painted

Ο συμβολισμός των αντικειμένων που κρατάνε οι Άγιοι στη Βυζαντινή Αγιογραφία

Η ορθόδοξη αγιογραφία φανερώνει στους Χριστιανούς το υπερκόσμιο, αυτό δηλαδή που υπερβαίνει τα όρια του φυσικού μας κόσμου. Λειτουργεί ως ένας τρόπος επικοινωνίας και επιδιώκει να αναδείξει τον νέο κόσμο που θα έρθει με τη Βασιλεία του Θεού. Αυτό μπορεί να εκφραστεί μέσα από τις εικόνες των Αγίων, όπου κυριαρχούν χαρακτηριστικά όπως η σχηματοποίηση, η λιτότητα και η διαφοροποίηση. Στο παρών άρθρο θα βρείτε πληροφορίες για τον συμβολισμό που φέρουν διάφορα αντικείμενα στη Βυζαντινή Αγιογραφία, όπως ο σταυρός και η Εκκλησία που κρατούν οι Άγιοι, οι ανοιχτές παλάμες, το Ευαγγέλιο, ο πάπυρος, η ράβδος, τα ιατρικά αντικείμενα, καθώς και οι επιλογές των χρωμάτων.

Το Blog μας ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Άγιος Συμεών ο Θεοδόχος

Άγιος Συμεών ο Θεοδόχος

IK7376
6,00 €
ΣΕ ΑΠΟΘΕΜΑ
Άγιος Συμεών ο Θεοδόχος

Άγιος Συμεών ο Θεοδόχος

SK7171
20,00 €
ΣΕ ΑΠΟΘΕΜΑ
Ιησούς Χριστός ο Σωτήρ του Κόσμου

Ιησούς Χριστός ο Σωτήρ του Κόσμου

P7023
12,00 €
ΣΕ ΑΠΟΘΕΜΑ
Παναγία των Βλαχερνών

Παναγία των Βλαχερνών

MT7739
90,00 €
ΣΕ ΑΠΟΘΕΜΑ
Παναγία με τα Επτά Σπαθιά

Παναγία με τα Επτά Σπαθιά

MT7422
35,00 €
ΣΕ ΑΠΟΘΕΜΑ
Μενταγιόν Ασημένιο Παναγία με τα Επτά Σπαθιά
Ιησούς Χριστός Ευλογών

Ιησούς Χριστός Ευλογών

MT7413
35,00 €
ΣΕ ΑΠΟΘΕΜΑ
Η Προσευχή, τα Νεύρα της Ψυχής

Η Προσευχή, τα Νεύρα της Ψυχής

B4312
12,00 €
ΣΕ ΑΠΟΘΕΜΑ
Ξέρεις τι θα πει Υπομονή;

Ξέρεις τι θα πει Υπομονή;

B4181
5,00 €
ΣΕ ΑΠΟΘΕΜΑ
Αγία Υπομονή

Αγία Υπομονή

IK7276
6,00 €
ΣΕ ΑΠΟΘΕΜΑ
Orthodox Psychotherapy: the Science of the Fathers

Orthodox Psychotherapy: the Science of the Fathers

B4506
22,00 €
ΣΕ ΑΠΟΘΕΜΑ
Πίστευε και Μη Φοβάσαι

Πίστευε και Μη Φοβάσαι

B4220
10,00 €
ΣΕ ΑΠΟΘΕΜΑ
ESPA Banner ESPA Banner