US Από το Άγιον Όρος ... στο σπίτι σας
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Καλαμάρια Γεμιστά

Υλικά:
1 κιλό καλαμάρια μικρά
1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 κουταλιά μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 κουταλιά άνηθο, ψιλοκομμένο
1 κουταλιά της σούπας ντοματοπελτέ ή χυμό λεμόνι
1 φλιτζάνι λάδι
Ρύζι (όσο χρειαστεί)
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα καλαμαράκια. Αφαιρούμε τα κεφάλια τους και τα ψιλοκόβουμε. Ζεματίζουμε σε νερό που βράζει για 10 λεπτά, ώστε να μαλακώσουν και τα βάζουμε σε τρυπητό να στραγγίξουν. Τσιγαρίζουμε στο μισό λάδι το κρεμμύδι και το σκόρδο. Μετά ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα κεφάλια, το μαϊντανό, τον άνηθο, αλάτι, πιπέρι και το ντοματοπελτέ διαλυμένο (αν θα κάνουμε το φαγητό κόκκινο). Αφού πάρουν όλα αυτά μία-δύο βράσεις, ρίχνουμε το ρύζι (τόσο, όσο υπολογίζουμε ότι χρειάζεται για να γεμίσουν τα καλαμαράκια μέχρι τη μέση τους), το γυρίζουμε δύο-τρεις φορές και προσθέτουμε μισό φλυτζάνι νερό. Όταν απορροφηθεί το νερό, κατεβάζουμε από τη φωτιά και γεμίζουμε τα καλαμαράκια. Κλείνουμε το άνοιγμα τους με μία οδοντογλυφίδα. Τα απλώνουμε σε μία φαρδιά κατσαρόλα εναλλάξ, δηλαδή όχι προς την ίδια κατεύθυνση. Τα περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι και ένα φλυτζάνι νερό. Τα σιγοβράζουμε, ώσπου να μείνουν με το λάδι τους. Στο τέλος, ρίχνουμε το λεμόνι, αν δεν έχουμε βάλει ντοματοπελτέ.

 

Κάντε κλικ εδώ για όλα τα βιβλία της μοναστηριακής γαστρονομίας.

Μοιράσου αυτό το άρθρο

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε πότε ανεβαίνουν νέα άρθρα, καθώς και άλλες χρήσιμες ενημερώσεις από τα Μοναστηριακά.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ

Ψαρόσουπα Αγιορείτικη

Ψαρόσουπα Αγιορείτικη

Καθαρίζουμε και πλένουμε τα ψάρια. Καθαρίζουμε τα λαχανικά. Βράζουμε σε 1.5 λίτρο νερό τα ψάρια μαζί με τα λαχανικά ολόκληρα, εκτός από τον άνηθο. Όταν βράσουν όλα καλά, βγάζουμε τα λαχανικά και τα περνάμε από το μπλέντερ, εκτός μόνο από τις πιπεριές που τις αφαιρούμε. Σουρώνουμε τα ψάρια και το ζωμό που προκύπτει το βάζουμε σε μια κατσαρόλα. Ρίχνουμε μέσα επίσης το λάδι, τον άνηθο, αλάτι και τα πολτοποιημένα λαχανικά. Όταν πάρουν βράση όλα μαζί, ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε για 10 λεπτά. Το κατεβάζουμε και ρίχνουμε λεμόνι και πιπέρι.

Συνταγές για Ψάρια ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Τρουφάκια Αλάδωτα

Τρουφάκια Αλάδωτα

Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό. Ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά σε μια λεκανίτσα και τα ανακατεύουμε προσθέτοντας και το σιρόπι. Ανακατεύουμε καλά να γίνει μια μάζα που να πλάθεται. Σ’ ένα πιάτο βάζουμε λίγο κονιάκ για να βρέχουμε τα χέρια  μας ώστε να μην κολλάει η ζύμη όταν τα πλάθουμε. Δίνουμε όποιο σχήμα θέλουμε στρογγυλό ή στενόμακρο. Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί και βουτάμε τα τρουφάκια με πιρούνι ένα ένα μέσα σε αυτήν. Έχουμε στρώσει σε ένα ταψί λαδόκολλα και τα ακουμπάμε  εκεί. Βάζουμε κάθε τρουφάκι σε ατομική χάρτινη θήκη, για τρουφάκια. Τα διατηρούμε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη.

Γλυκά ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
orthodox prayers to virgin mary

Δυνατές και Σύντομες Προσευχές για να λέτε Κάθε Μέρα

Στη χριστιανική ζωή, η προσευχή είναι τρόπος ζωής για όλους τους πιστούς. Κατά τη διάρκεια της μέρας, οι πιστοί έχουν ανάγκη να επικοινωνήσουν με τον Θεό μέσα από την προσευχή. Όλες οι προσευχές πρέπει να λέγονται με βαθιά πίστη και ευλάβεια.

Προσευχές ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Μυστικός Δείπνος

Μυστικός Δείπνος

MT7737
35,00 €
ΣΕ ΑΠΟΘΕΜΑ
Ερυθρός Οίνος Ιεράς Μονής Ξενοφώντος

Ερυθρός Οίνος Ιεράς Μονής Ξενοφώντος

MP1123
12,50 €
ΣΕ ΑΠΟΘΕΜΑ
Παραδοσιακές Αγιορείτικες Συνταγές

Παραδοσιακές Αγιορείτικες Συνταγές

B4253
25,00 €
ΣΕ ΑΠΟΘΕΜΑ
Αγιορείτικη Σπάτουλα

Αγιορείτικη Σπάτουλα

AE3774
30,00 €
ΣΕ ΑΠΟΘΕΜΑ
Ποδιά Διακονική (Εργασίας)

Ποδιά Διακονική (Εργασίας)

AN6039
18,00 €
ΣΕ ΑΠΟΘΕΜΑ
Αρώνια - Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου
Χειροποίητο Αγιορείτικο Γλυκό (Φλωρεντίνα)
ESPA Banner ESPA Banner