US Από το Άγιον Όρος ... στο σπίτι σας
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Άγιος Ακύλας και Αγία Πρίσκιλλα: Σύμβολο Συζυγικής Πίστης και Αγάπης - 13 Φεβρουαρίου

Πότε εορτάζουν ο Άγιος Ακύλας και η Αγία Πρίσκιλλα

 

Η Ορθόδοξη Εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη των Αγίων Ακύλα και Πρίσκιλλας στις 13 Φεβρουαρίου και τιμώνται ως σύμβολο συζυγικής πίστης και αγάπης στη Χριστιανική θρησκεία. Ο Απόστολος Παύλος αναφέρει σε πολλές Επιστολές του το ιερό ζευγάρι, το οποίο συνέβαλλε σε μεγάλο βαθμό στο ιεραποστολικό του έργο.

 

Ποια είναι η γιορτή των ερωτευμένων για την Ορθόδοξη Εκκλησία: η αντιπρόταση στη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου

 

Η εορτή των Αγίων Ακύλα και Πρίσκιλλας προηγείται της εμπορικής εορτής των ερωτευμένων στις 14 Φεβρουαρίου, τη γνωστή εορτή του Αγίου Βαλεντίνου. Αν και δεν υπάρχουν σαφείς πληροφορίες για τον Άγιο Βαλεντίνο, η εορτή αυτή είναι ευρέως διαδεδομένη και έχει συνδεθεί με την εμπορική κατανάλωση και την αγορά υλικών δώρων ως ένδειξη αγάπης.

 

Η Ορθόδοξη Εκκλησία θεωρεί ότι ο Άγιος Βαλεντίνος είναι «ανύπαρκτος…μια μυθοπλασία δυτικής προέλευσης» και θέτει ως αντιπρόταση την εορτή των ερωτευμένων ζευγαριών στις 13 Φεβρουαρίου Αγίων Ακύλα και Πρίσκιλλας.

 

Άγιος Ακύλας και η Αγία Πρίσκιλλα

 

Ο βίος των Αγίων Ακύλα και Πρισκίλλας

 

Ο Άγιος Ακύλας και η Αγία Πρίσκιλλα ήταν Εβραίοι και τα πρώτα χρόνια ζούσαν στη Ρώμη. Ύστερα από τον διωγμό τους από τη Ρώμη λόγω των θρησκευτικών αναταραχών σχετικά με τις συναγωγές του Ιησού Χριστού, μετανάστευσαν στην Κόρινθο. Εκεί ασχολούνταν με την κατασκευή ειδικών υφασμάτων για σκηνές.

 

Κατά τη δεύτερη αποστολική του περιοδεία, ο Απόστολος Παύλος έφτασε στην Κόρινθο όπου συνάντησε το ιερό ζευγάρι σε μία συναγωγή. Η συνάντηση αυτή αναφέρεται στο 18ο κεφάλαιο 1-4 των «Πράξεων των Αποστόλων»: 

 

«…αναχώρησε (ο Παύλος) από την Αθήνα και ήρθε στην Κόρινθο. Εκεί βρήκε έναν Ιουδαίο από τον Πόντο, που τον έλεγαν Ακύλα. Αυτός είχε έρθει πρόσφατα από την Ιταλία μαζί με τη γυναίκα του την Πρίσκιλλα, επειδή ο Κλαύδιος είχε διατάξει να φύγουν όλοι οι Ιουδαίοι από τη Ρώμη. Ο Παύλος ήρθε σ΄ αυτούς, κι επειδή είχαν την ίδια τέχνη, έμεινε μαζί τους και εργαζόταν. Η τέχνη τους ήταν να φτιάχνουν σκηνές. Κάθε Σάββατο συζητούσε στη συναγωγή και προσπαθούσε να πείσει Ιουδαίους και Έλληνες».

 

Σύμφωνα με την παράδοση, οι Άγιοι Ακύλας και Πρίσκιλλα, φιλοξένησαν τον Απόστολο Παύλο στο σπίτι τους για 16 μήνες και αποτέλεσαν σημαντικοί συνεργάτες του. Φαίνεται πως το ζευγάρι βοηθούσε σημαντικά στο έργο του Αποστόλου, αφού μέσω αυτών ώθησε τους Ιουδαίους στη χριστιανική πίστη και δημιούργησε μία από τις πιο ισχυρές αποστολικές εκκλησίες.

 

Όταν ο Απόστολος Παύλος αποφάσισε να επισκεφτεί την Έφεσο, πόλη της Μικράς Ασίας, τότε ο Άγιος Ακύλας και η Αγία Πρίσκιλλα τον ακολούθησαν με ευλάβεια. Έγιναν κήρυκες του Ευαγγελίου σε μία ειδωλολατρική πόλη, όπου οι ειδωλολάτρες ιερείς αντιδρούσαν σφοδρά απέναντι στη χριστιανική πίστη. Όπως αναφέρει ο Απόστολος Παύλος (Ρωμ. 16,3), το ιερό ζευγάρι πέρασε δύσκολα εξαιτίας της μανίας των ειδωλολατρών και των Ιουδαίων.

 

Στη συνέχεια, οι ιεροί σύντροφοι επέστρεψαν στη Ρώμη για να συνεχίσουν να διδάσκουν τον λόγο του Θεού. Πολλοί μάλιστα Ιουδαίοι πείστηκαν από τον λόγο τους και στράφηκαν προς το Χριστό.

 

Σύμφωνα με την αρχαία παράδοση, οι Άγιοι Ακύλας και Πρίσκιλλα έμειναν μαζί μέχρι την τελευταία στιγμή και βρήκαν μαρτυρικό θάνατο. Η Ακολουθία του Όρθρου αναφέρει πως όταν είδε ο Άγιος Ακύλας τη γυναίκα του να μαρτυρεί είπε: «Μπορώ να μην φανώ άνδρας εγώ, ανάλογα προς την γυναίκα μου ανδρείος και πρόθυμος για αποκεφαλισμό για την Πίστη του Χριστού; » . Τότε μαρτύρησε και ο ίδιος.

 

Άγιος Ακύλας και η Αγία Πρίσκιλλα

 

Τι συμβολίζουν οι ιεροί σύζυγοι, ο Άγιος Ακύλας και η Αγία Πρίσκιλλα

 

Η Εκκλησία μας διέκρινε στα πρόσωπα των δύο Αγίων, το πρότυπο του ιδανικού συζυγικού ζευγαριού. Το ιερό ζευγάρι Ακύλας και Πρίσκιλλα θεωρείται πρότυπο της ιδανικής και ευλογημένης ένωσης γαμήλιου ζευγαριού.

 

Τι προστατεύουν ο  Άγιος Ακύλας και η Αγία Πρίσκιλλα

 

Ο Άγιος Ακύλας και η Αγία Πρίσκιλλα, έτρεφαν κοινή αγάπη ο ένας για τον άλλον και την ίδια αγάπη έτρεφαν για τον Ιησού Χριστό. Αυτή η  αγάπη τους ένωνε και τους αναζωογονούσε. Είναι προστάτες των συζύγων και μπορούν να αποτελέσουν παράδειγμα στα μάτια των σύγχρονων ζευγαριών.

 

Ο Απόστολος Παύλος περιγράφει με μεγάλη συγκίνηση και τρυφερότητα το ιερό ζευγάρι και την μεταξύ τους συζυγική πίστη και αγάπη. 

 

«Ασπάσασθε Πρίσκιλλαν καὶ ᾿Ακύλαν τοὺς συνεργούς μου ἐν Χριστῷ ᾿Ιησοῦ, οἵτινες ὑπὲρ τῆς ψυχῆς μου τὸν ἑαυτῶν τράχηλον ὑπέθηκαν, οἷς οὐκ ἐγὼ μόνος εὐχαριστῶ, ἀλλὰ καὶ πᾶσαι αἱ ἐκκλησίαι τῶν ἐθνῶν, καὶ τὴν κατ᾿ οἶκον αὐτῶν ἐκκλησίαν» (Ρωμ.16,3-4).

Μοιράσου αυτό το άρθρο

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter και μάθετε πότε θα ανέβει το επόμενο άρθρο, καθώς και άλλες χρήσιμες ενημερώσεις από τα Μοναστηριακά.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Άγιος Ακύλας και η Αγία Πρίσκιλλα

Προσευχή για αγάπη στο ζευγάρι - Απολυτίκιο Αγίων Ακύλα και Πρίσκιλλας

Βασιλεύ  ουράνιε, Παράκλητε, το Πνεύμα της αληθείας, ο πανταχού παρών  και τα πάντα πληρών , ο θησαυρός των αγαθών και ζωής χορηγός , ελθέ και σκήνωσον εν ημίν, και καθάρισον ημάς από πάσης κηλίδος, και σώσον αγαθέ τας ψυχάς ημών. Αμήν .

Προσευχές ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος

Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος: Σοφά Aποφθέγματα και Σύντομος Βίος

Σοφά λόγια και αποφθέγματα από τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο. "Να σεβόμαστε ο ένας τον άλλον, για να μάθουμε να σεβόμαστε και τον Θεό. Εκείνος που είναι θρασύς στους ανθρώπους, είναι θρασύς και στον Θεό."

Το Blog μας ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
byzantine icons hand painted

Ο συμβολισμός των αντικειμένων που κρατάνε οι Άγιοι στη Βυζαντινή Αγιογραφία

Η ορθόδοξη αγιογραφία φανερώνει στους Χριστιανούς το υπερκόσμιο, αυτό δηλαδή που υπερβαίνει τα όρια του φυσικού μας κόσμου. Λειτουργεί ως ένας τρόπος επικοινωνίας και επιδιώκει να αναδείξει τον νέο κόσμο που θα έρθει με τη Βασιλεία του Θεού. Αυτό μπορεί να εκφραστεί μέσα από τις εικόνες των Αγίων, όπου κυριαρχούν χαρακτηριστικά όπως η σχηματοποίηση, η λιτότητα και η διαφοροποίηση. Στο παρών άρθρο θα βρείτε πληροφορίες για τον συμβολισμό που φέρουν διάφορα αντικείμενα στη Βυζαντινή Αγιογραφία, όπως ο σταυρός και η Εκκλησία που κρατούν οι Άγιοι, οι ανοιχτές παλάμες, το Ευαγγέλιο, ο πάπυρος, η ράβδος, τα ιατρικά αντικείμενα, καθώς και οι επιλογές των χρωμάτων.

Το Blog μας ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Ξέρεις τι θα πει Υπομονή;

Ξέρεις τι θα πει Υπομονή;

B4181
5,00 €
ΣΕ ΑΠΟΘΕΜΑ
Το Μυστήριον του Γάμου. Κοινωνία Αγάπης
Ο Γάμος, η Οικογένεια και τα Προβλήματά τους
Παναγία Γλυκοφιλούσα

Παναγία Γλυκοφιλούσα

P7013
25,00 €
ΣΕ ΑΠΟΘΕΜΑ
Παναγία Ρόδον το Αμάραντον

Παναγία Ρόδον το Αμάραντον

MT7420
35,00 €
ΣΕ ΑΠΟΘΕΜΑ
Αγιορείτικη Αντιγηραντική Αλοιφή Ξενοφωντινής Σκήτης
Ροδόνερο Ιερού Κελίου Εισοδίων της Θεοτόκου
Κομποσκοίνι Κερωμένο με την Παναγία Επτά Σπαθιά
Κομποσκοίνι Πολύχρωμο με Σταυρό

Κομποσκοίνι Πολύχρωμο με Σταυρό

AE6432
6,00 €
ΣΕ ΑΠΟΘΕΜΑ
Κομπολόι από Kουκούτσια Eλιάς

Κομπολόι από Kουκούτσια Eλιάς

AN6004
8,00 €
ΣΕ ΑΠΟΘΕΜΑ
ESPA Banner ESPA Banner