US Από το Άγιον Όρος ... στο σπίτι σας
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Μοναστηριακή Συνταγή για Κόλλυβα

Υλικά:
1/2 κιλό σιτάρι με μακρόστενο καρπό και όχι αποφλοιωμένο
1/4 κιλού φρυγανιά τριμμένη
1/2 κιλό καρυδόψιχα χονδροκοπανισμένη
1/4 κιλού αμυγδαλόψιχα χονδροκοπανισμένη
1 ποτήρι ινδοκάρυδο
1/4 κιλού σταφίδα ξανθιά
100 γρ. σταφίδα μαύρη
Σουσάμι
Ρόδι
Μαϊντανό
Ξύσμα πορτοκαλιού

 

Για το στόλισμα:
Ασημένια κουφετάκια σε διάφορα σχέδια
Ζάχαρη ψιλή (όχι άχνη)
1 μυτερή οδοντογλυφίδα
1 κόλλα χαρτί
1 δίσκο
1 λεκάνη βαθιά
1 πετσέτα

 

Εκτέλεση:
Πλένουμε το σιτάρι από το προηγούμενο βράδυ και το βάζουμε να μουλιάσει με κρύο νερό και λίγο αλάτι σε μία κατσαρόλα. Το πρωί το ξεπλένουμε να φύγει η μαυρίλα του και το βράζουμε καλά για 40 λεπτά. Το στραγγίζουμε καλά στο σουρωτήρι και φυλάμε σε μπολ τον χυλό του. Το απλώνουμε σε πετσέτα και το αφήνουμε να στεγνώσει και όχι να ξεραθεί. Ξεπλένουμε τις σταφίδες και τις βουτάμε για 3 λεπτά σε ζεστό νερό για να μαλακώσουν. Τις σουρώνουμε και τις στεγνώνουμε σε πετσέτα.

 

Στην συνέχεια, αδειάζουμε το στεγνωμένο σιτάρι και τις στεγνωμένες σταφίδες σε βαθιά λεκάνη και προσθέτουμε ένα-ένα τα υλικά μας, εκτός από την φρυγανιά και την ζάχαρη. Ανακατεύουμε με τις παλάμες το ινδοκάρυδο με το ξύσμα για να μη λασπώσει το ξύσμα και να απλωθεί ομοιόμορφα στο υλικό. Ζάχαρη στην γέμιση του κόλυβου δεν βάζουμε. Παίρνουμε ένα δίσκο και στρώνουμε στη βάση του μία λαδόκολλα, την οποία κόβουμε με το ψαλίδι στο σχήμα της βάσεως. Απλώνουμε το υλικό έτσι ώστε να σχηματισθεί ένα βουναλάκι χωρίς να είναι μυτερό και το συμπιέζουμε προς τα κάτω με τις δύο παλάμες.

 

Με το κουτάλι της σούπας αδειάζουμε προσεκτικά λίγη - λίγη την φρυγανιά από την άκρη του δίσκου προς το κέντρο και την "πατικώνουμε" με την κόλλα το χαρτί. Το ινδοκάρυδο το χρησιμοποιούμε για να απορροφά την υγρασία των υλικών της γέμισης, ενώ την φρυγανιά για να μην λιώσει η ζάχαρη και τα στολίδια και κολλήσουν. Στη συνέχεια, πασπαλίζουμε ανάλαφρα την ζάχαρη από το κέντρο του δίσκου προς τις άκρες και «πατικώνουμε» τη ζάχαρη με την άλλη όψη του χαρτιού. Αποφεύγουμε τη ζάχαρη άχνη διότι κρακελώνει και χαλάει το στόλισμα. Χρειάζεται 3 φορές πιο πολύ από την ψιλή ζάχαρη για να καλυφθεί ένας δίσκος και μόλις ανακατευθεί λασπώνει αμέσως το σιτάρι. Παίρνουμε μία μυτερή οδοντογλυφίδα και χαράζουμε ανάλαφρα πάνω στη ζάχαρη και συγκεκριμένα στο κέντρο του δίσκου ένα σταυρό και δεξιά και αριστερά του σταυρού 2 κυπαρισσάκια, 2 μαργαρίτες και στο περίγραμμα του δίσκου μία γιρλάντα. Αδειάζουμε σε ρηχό πιάτο τα ασημένια κουφετάκια και τα τοποθετούμε πάνω στην χαραγμένη από την οδοντογλυφίδα ζάχαρη.

 

Η συνταγή είναι από το βιβλίο "Ως γλυκέα τω λάρυγγί μου".

Μοιράσου αυτό το άρθρο

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε πότε ανεβαίνουν νέα άρθρα, καθώς και άλλες χρήσιμες ενημερώσεις από τα Μοναστηριακά.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ

κόλυβα στολισμένα με στένσιλ - koliva decorated with stencil

Κόλυβα: ο συμβολισμός των υλικών και ο στολισμός τους

Τα κόλυβα αποτελούν ένα από τα πιο παλιά χριστιανικά έθιμα της Ορθόδοξης Εκκλησίας που διατηρείται έως σήμερα και συνδέεται άμεσα με τους κεκοιμημένους. Τα κόλλυβα αποτελούνται από 9 υλικά γιατί εννέα ήταν και οι τάξεις των αγγέλων. Το κάθε υλικό συνοδεύεται από τον δικό του συμβολισμό.

Το Blog μας ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
κόλυβα στολισμένα στο άγιον όρος - koliva decorated on mount athos

Συνταγή για Κόλυβα Αγίου Όρους

Αυθεντική παραδοσιακή συνταγή για κόλυβα από τους πατέρες στο Άγιον Όρος. Εύκολη συνταγή βήμα - βήμα. Εκτέλεση: Βράζουμε το σιτάρι τόσο ώστε να μη χυλώσει. Το σουρώνουμε και το απλώνουμε σε καθαρή πετσέτα για να τραβήξει το νερό του. Βάζουμε σε μια λεκάνη όλα τα υλικά (εκτός από την άχνη ζάχαρη) και ανακατεύουμε. Τα απλώνουμε σε πιατέλα και τα πιέζουμε από πάνω με μία λαδόκολλα. Τα καλύπτουμε με άχνη ζάχαρη. Αν τα κόλυβα είναι για μνημόσυνο ή τρισάγιο, σχηματίζουμε στην επιφάνεια ένα σταυρό με κανέλα ή αμύγδαλο ή σπόρους από ρόδι. Αν είναι για εορταζόμενο Άγιο, σχηματίζουμε τη μορφή του Αγίου με κανέλα ή φυσικά χρώματα.

Ψωμί - Πρόσφορα - Κόλυβα ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Λιόψωμο

Λιόψωμο

Υλικά: 1 κιλό αλεύρι (μισό σκληρό, μισό μαλακό κατά προτίμηση)

2 ½ ποτήρια χυμό από φρέσκα πορτοκάλια
2 ½ ποτήρια νερό
2 φακελάκια μπέικιν πάουντερ
Λίγο αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα διαλυμένη σε λίγο χυμό λεμονιού
1 πιάτο της σούπας γεμάτο ελιές μαύρες (όχι ξυδάτες) καθαρισμένες από κουκούτσια και τεμαχισμένες σε 4-5 κομματάκια

Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για μία ώρα περίπου.

Ψωμί - Πρόσφορα - Κόλυβα ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Σφραγίδα για Κόλλυβα IC XC NIKA και Δύο Αγγελάκια
Ως Γλυκέα τω Λάρυγγί μου

Ως Γλυκέα τω Λάρυγγί μου

B4248
20,00 €
ΣΕ ΑΠΟΘΕΜΑ
Δίπτυχο Υπέρ Υγείας και Αναπαύσεως

Δίπτυχο Υπέρ Υγείας και Αναπαύσεως

B4494
2,00 €
ΣΕ ΑΠΟΘΕΜΑ
Σφραγίδα για Κόλλυβα με τον Άγιο Εφραίμ τον Σύρο
Arta Culinară A Sfăntului Munte

Arta Culinară A Sfăntului Munte

B4395
32,00 €
ΣΕ ΑΠΟΘΕΜΑ
Σφραγίδα για Κόλλυβα IC XC NIKA Οβάλ

Σφραγίδα για Κόλλυβα IC XC NIKA Οβάλ

AE3580
6,00 €
ΣΕ ΑΠΟΘΕΜΑ
Που Πηγαίνει η Ψυχή Μετά τον Θάνατον. Γιατί τα Μνημόσυνα;
Σφραγίδα για Κόλλυβα IC XC NIKA

Σφραγίδα για Κόλλυβα IC XC NIKA

AE3588
7,00 €
ΣΕ ΑΠΟΘΕΜΑ
Traditional Recipies of Holy Mount Athos

Traditional Recipies of Holy Mount Athos

B4498
11,00 €
ΣΕ ΑΠΟΘΕΜΑ
Θυμιατό Εκκλησιαστικό Μπρούτζινο Χρυσαφί
Μοσχοθυμίαμα Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου 100 γρ.
Σφραγίδα για Κόλλυβα με την Αγία Ειρήνη
ESPA Banner ESPA Banner