US Από το Άγιον Όρος ... στο σπίτι σας
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Μουσακάς Αρτήσιμος

Υλικά: (για 8-10 μερίδες)
1,5 κιλό πατάτες
7 τεμάχια μελιτζάνες
5 κανονικά κρεμμύδια
4 σκελίδες σκόρδο
1,5 κιλό φρέσκιες ντομάτες
250 γρ. φρυγανιά τριμμένη
Κανέλα σκόνη, κύμινο σκόνη, μαυροπίπερο
Λάδι, αλάτι

 

Α´ Μέρος
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις μελιτζάνες, τις πλένουμε και τις κόβουμε σε φέτες. Στη συνέχεια τοποθετούμε τις μελιτζάνες σε ένα τρυπητό, αφού τις αλατίσουμε επί μία ώρα τουλάχιστον. Κατόπιν τηγανίζουμε πρώτα τις πατάτες και ύστερα τις μελιτζάνες. Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια, τα σκόρδα και τα ψιλοκόβουμε. Τα σοτάρουμε σε έναν ταβά και όταν ροδίσουν, προσθέτουμε τις ντομάτες, τις οποίες έχουμε πολτοποιήσει. Αφού βράσουν για 15 λεπτά τα υλικά, ρίχνουμε τα μπαχαρικά και σβήνουμε τη φωτιά. Στη συνέχεια, στρώνουμε μία σειρά πατάτες στο ταψί και ρίχνουμε με μία βαθιά κουτάλα λίγη από τη γέμιση. Προσθέτουμε ύστερα λίγη φρυγανιά και λίγο κεφαλοτύρι. Κατόπιν τοποθετούμε μία σειρά μελιτζάνες. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο, δηλαδή πατάτες, γέμιση, φρυγανιά, κεφαλοτύρι, μελιτζάνες, γέμιση, φρυγανιά και κεφαλοτύρι. Κανονίζουμε έτσι ώστε τα υλικά μας να φτάσουν για δύο σειρές πατάτες και δύο σειρές μελιτζάνες και τέσσερις σειρές στρώσεις με φρυγανιά, κεφαλοτύρι και γέμιση.

 

Υλικά για την κρέμα:
250 γρ. αλεύρι
200 γρ. λάδι
5 αυγά
1,5 κουταλάκι τριμμένο μοσχοκάρυδο

 

Β´ Μέρος
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το λάδι σε σιγανή φωτιά, ρίχνουμε το αλεύρι λίγο λίγο και συγχρόνως ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα ώσπου να ροδίσει. Προσθέτουμε το γάλα, τα αυγά, τα οποία έχουμε χτυπήσει ήδη και ανακατεύουμε συνεχώς ωσότου αρχίζει να πήζει το μείγμα. Κατόπιν το κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο. Απλώνουμε τη μπεσαμέλ σε όλο το ταψί, ώσπου να σκεπαστεί παντού ομοιόμορφα. Το βάζουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς και σε μισή ώρα θα έχει ροδίσει και θα είναι έτοιμο. Καλό είναι να περιμένουμε λίγο να κρυώσει, γιατί αλλιώς δεν θα κοπεί σωστά. Μπορούμε να κάνουμε το μουσακά και χωρίς γέμιση, δηλαδή μόνο με φρυγανιά, κεφαλοτύρι και από πάνω να βάλουμε τη μπεσαμέλ.

 

Κάντε κλικ εδώ για όλα τα βιβλία της μοναστηριακής γαστρονομίας.

Μοιράσου αυτό το άρθρο

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε πότε ανεβαίνουν νέα άρθρα, καθώς και άλλες χρήσιμες ενημερώσεις από τα Μοναστηριακά.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ

Ρεβύθια με Μελιτζάνες

Ρεβύθια με Μελιτζάνες

Έχουμε βάλει από το προηγούμενο βράδυ  τα ρεβίθια να μουσκεύουν. Σοτάρουμε τα τριμμένα  κρεμμύδια στο λάδι και ρίχνουμε την ντομάτα, αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε τα ρεβίθια, το ανάλογο νερό και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν. Κόβουμε σε φέτες τις μελιτζάνες. Τις αλευρώνουμε, τις τηγανίζουμε και τις βάζουμε στο φαγητό προς το τέλος, για να πάρουν 2-3 βράσεις μαζί με τα ρεβίθια.

Όσπρια - Λαδερά ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Μελιτζάνες στο Φούρνο με Μανιτάρια

Μελιτζάνες στο Φούρνο με Μανιτάρια

Σοτάρουμε τα κρεμμύδια, τα μανιτάρια και τη ντομάτα. Ρίχνουμε ένα ποτηράκι νερό, αλάτι, πιπέρι και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να σωθούν όλα τα υγρά. Σε ένα ταψάκι ρίχνουμε λίγη φρυγανιά και στρώνουμε τις μισές μελιτζάνες, τα μισά τυριά και τη σάλτσα με τα μανιτάρια. Στη συνέχεια ρίχνουμε και τις υπόλοιπες μελιτζάνες.

Λαχανικά ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Μοναχός καλλιεργεί τα αμπέλια στο Άγιον Όρος

Κρασιά Αγίου Όρους: Ποιο Είναι το Μυστικό... Από τον 10ο Αιώνα Μέχρι Σήμερα!

Ο οίνος, ως ευλογημένο αγαθό, διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο και στη ζωή των αγιορείτικων μονών. Ο ιδρυτής της μοναστικής πολιτείας του Άθωνα, Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης, όρισε κάθε μονή να έχει τα δικά της αμπελοτόπια. Έτσι, από τον 10ο αιώνα, οι ιδρυτές των μοναστηριών, αντιλαμβανόμενοι την αξία του κρασιού, είχαν αρκετούς αμπελώνες στα μοναστήρια τους. Στο Άγιον Όρος δεν υπήρχαν μεγάλες εκτάσεις για σιτηρά, λόγω της γεωγραφικής δυσκολίας και της αγριότητας του τόπου. Ωστόσο, το μικροκλίμα του Αγίου Όρους, καθώς και οι ιδιαίτεροι αμπελώνες του, αποτελούν βασικούς παράγοντες για μία ξεχωριστή οινική παραγωγή, μοναδική σε όλη τη Βαλκανική Χερσόνησο και το Βόρειο Αιγαίο. Μέχρι και σήμερα, ένας αριθμός μοναχών από κάθε μονή αναλαμβάνει να ασχολείται με την αμπελοκαλλιέργεια και την παραγωγή του κρασιού.

Το Blog μας ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Πάντα Ευλογημένο το Τραπέζι σας

Πάντα Ευλογημένο το Τραπέζι σας

B4463
20,00 €
ΣΕ ΑΠΟΘΕΜΑ
Μέλι Βελανιδιάς Αγίου Όρους - 1Kg

Μέλι Βελανιδιάς Αγίου Όρους - 1Kg

MP1144
16,00 €
ΣΕ ΑΠΟΘΕΜΑ
Μετόχι Δοντά Ερυθρός Οίνος Ιεράς Μονής Σιμωνόπετρας
Ποδιά Διακονική (Εργασίας)

Ποδιά Διακονική (Εργασίας)

AN6039
18,00 €
ΣΕ ΑΠΟΘΕΜΑ
Νηστίσιμη Κουζίνα

Νηστίσιμη Κουζίνα

B4240
14,00 €
ΣΕ ΑΠΟΘΕΜΑ
Νηστίσιμη Μερέντα

Νηστίσιμη Μερέντα

MP1166
7,00 €
ΣΕ ΑΠΟΘΕΜΑ
Μυστικός Δείπνος

Μυστικός Δείπνος

XK7455
26,00 €
ΣΕ ΑΠΟΘΕΜΑ
Χειροποίητο Αγιορείτικο Γλυκό (Φλωρεντίνα)
Μείγμα Βοτάνων με Μάραθο για την Δυσπεψία
ESPA Banner ESPA Banner