US Από το Άγιον Όρος ... στο σπίτι σας
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Χταπόδι Κρασάτο (Μοναχού Επιφανίου)

Υλικά (για 4-5 μερίδες):
1 χταπόδι (1,5 έως 2 κιλά)
4-5 κρεμμύδια ξερά
5-6 σκελίδες σκόρδο
Μισό κιλό κόκκινο κρασί
4-5 φύλλα δάφνης
Μαύρο πιπέρι σε σπόρους
200 γρ. ελαιόλαδο
1,5 κουταλιά της σούπας πελτές

Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε, πλένουμε και βράζουμε το χταπόδι σε σιγανή φωτιά με ελάχιστο νερό και το ανακατεύουμε συχνά. Αφού βράσει, κόβουμε το κάθε πλοκάμι του σε δύο ή τρία κομμάτια. Καθαρίζουμε τα σκόρδα και τα κρεμμύδια και τα πλένουμε. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε καλά σε σιγανή φωτιά με το λάδι, ώσπου να ροδίσουν αρκετά. Κατόπιν προσθέτουμε τα σκόρδα ολόκληρα, το κομμένο χταπόδι, το κρασί, τα δαφνόφυλλα και το πιπέρι. Προσθέτουμε τον πελτέ διαλυμένο σε λίγο νερό. Επιπλέον, ρίχνουμε στον ταβά το μισό ζωμό, στον οποίο έβρασε το χταπόδι. Σιγοβράζουμε το χταπόδι σκεπασμένο μία ώρα περίπου και θα έχουμε ένα νόστιμο φαγητό.

Δείτε περισσότερες συνταγές του μοναχού Επιφανίου στο βιβλίο που ο ίδιος επιμελείται Μαγειρική του Αγίου Όρους.

Κάντε κλικ εδώ για όλα τα βιβλία της μοναστηριακής γαστρονομίας.

Μοιράσου αυτό το άρθρο

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε πότε ανεβαίνουν νέα άρθρα, καθώς και άλλες χρήσιμες ενημερώσεις από τα Μοναστηριακά.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ

Σιμιγδαλόπιτα Αλάδωτη

Σιμιγδαλόπιτα Αλάδωτη

Χτυπάμε καλά το ταχίνι και τα ¾ φλιτζανιού νερό με τον χυμό λεμονιού ώσπου να ασπρίσει. Προσθέτουμε διαδοχικά τη ζάχαρη, τον χυμό πορτοκαλιού, το νερό, την κανέλλα, το γαρύφαλλο και το σιμιγδάλι δουλεύοντας το μείγμα. Το αδειάζουμε σε ταψί   και σκεπάζουμε με τα αμύγδαλα όλη την επιφάνεια.

Γλυκά ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Φασόλια Σαλάτα

Φασόλια Σαλάτα

Βράζουμε τα φασόλια ώσπου να μαλακώσουν καλά. Όταν είναι έτοιμα, τα στραγγίζουμε  και τα αδειάζουμε σε σαλατιέρα. Αναμειγνύουμε τα κρεμμύδια, την καρυδόψιχα και το αλάτι. Χτυπάμε τη μουστάρδα με το λάδι, το ξίδι, το σκόρδο και τον μαϊντανό και περιχύνουμε τη σαλάτα.

Σαλάτες ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Μοναχός καλλιεργεί τα αμπέλια στο Άγιον Όρος

Κρασιά Αγίου Όρους: Ποιο Είναι το Μυστικό... Από τον 10ο Αιώνα Μέχρι Σήμερα!

Ο οίνος, ως ευλογημένο αγαθό, διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο και στη ζωή των αγιορείτικων μονών. Ο ιδρυτής της μοναστικής πολιτείας του Άθωνα, Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης, όρισε κάθε μονή να έχει τα δικά της αμπελοτόπια. Έτσι, από τον 10ο αιώνα, οι ιδρυτές των μοναστηριών, αντιλαμβανόμενοι την αξία του κρασιού, είχαν αρκετούς αμπελώνες στα μοναστήρια τους. Στο Άγιον Όρος δεν υπήρχαν μεγάλες εκτάσεις για σιτηρά, λόγω της γεωγραφικής δυσκολίας και της αγριότητας του τόπου. Ωστόσο, το μικροκλίμα του Αγίου Όρους, καθώς και οι ιδιαίτεροι αμπελώνες του, αποτελούν βασικούς παράγοντες για μία ξεχωριστή οινική παραγωγή, μοναδική σε όλη τη Βαλκανική Χερσόνησο και το Βόρειο Αιγαίο. Μέχρι και σήμερα, ένας αριθμός μοναχών από κάθε μονή αναλαμβάνει να ασχολείται με την αμπελοκαλλιέργεια και την παραγωγή του κρασιού.

Το Blog μας ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Μαγειρική του Αγίου Όρους

Μαγειρική του Αγίου Όρους

B4255
28,00 €
ΣΕ ΑΠΟΘΕΜΑ
Μυλοπόταμος Ερυθρός - 750 ml

Μυλοπόταμος Ερυθρός - 750 ml

MP1126
13,00 €
ΣΕ ΑΠΟΘΕΜΑ
Σφραγίδα για Κόλλυβα IC XC NIKA

Σφραγίδα για Κόλλυβα IC XC NIKA

AE3627
8,00 €
ΣΕ ΑΠΟΘΕΜΑ
Νηστίσιμη Μερέντα

Νηστίσιμη Μερέντα

MP1166
7,00 €
ΣΕ ΑΠΟΘΕΜΑ
Φασκόμηλο - Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου
Λουκούμι Αγιορείτικο

Λουκούμι Αγιορείτικο

MP1167
7,50 €
ΣΕ ΑΠΟΘΕΜΑ
Θήκη για Λάδι

Θήκη για Λάδι

AN6313
6,00 €
ΣΕ ΑΠΟΘΕΜΑ
Ελαιόλαδο Ιεράς Μονής Χρυσοπηγής - 1lt

Ελαιόλαδο Ιεράς Μονής Χρυσοπηγής - 1lt

MP1146
22,40 €
ΣΕ ΑΠΟΘΕΜΑ
ESPA Banner ESPA Banner