Υλικά:
5 φλυτζάνια τσαγιού αλεύρι φαρίν απ
2 1/2 φλυτζάνια χυμό πορτοκαλιού
3/4 φλυτζάνι του τσαγιού κονιάκ
1 κουτάλι σόδα
1 1/2 φλυτζάνι κοπανισμένο καρύδι
1/2 φλυτζάνι κοπανισμένο αμύγδαλο
1 φλυτζάνι τσαγιού λάδι ή ένα φλυτζάνι ταχίνι
1 κουταλάκι κανέλλα και γαρύφαλλα τριμμένα
ξύσμα λεμονιού
ξύσμα πορτοκαλιού
1 φλυτζάνι του τσαγιού σταφίδες ξανθές
2 1/2 φλυτζάνια τσαγιού ζάχαρη
Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά, εκτός από τις σταφίδες, ώστε να γίνει μία ζύμη πηχτή. Εάν το ταχίνι είναι πηχτό, το διαλύουμε πρώτα με τον χυμό λεμονιού. Τη σόδα τη διαλύουμε στο κονιάκ. Τελευταία πλένουμε τις σταφίδες, τις στεγνώνουμε, τις περνούμε στο αλεύρι και τις ρίχνουμε τελευταίες στη ζύμη. Αυτό γίνεται για να μην καθίσουν στον πάτο. Λαδώνουμε το ταψί και το πασπαλίζουμε με αλεύρι. Ρίχνουμε την ζύμη και την απλώνουμε στο ταψί. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για περίπου μία ώρα. Αν ροδίσει νωρίς, το σκεπάζουμε με αντικολλητικό χαρτί για να μην καεί. Το κέικ είναι έτοιμο όταν βυθίσουμε ένα μαχαίρι στο κέικ και βγει καθαρό.
Κάντε κλικ εδώ για όλα τα βιβλία της μοναστηριακής γαστρονομίας.