US Από το Άγιον Όρος ... στο σπίτι σας
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Λαζαράκια

Το Σάββατο του Λαζάρου, οι γυναίκες τα παλιά χρόνια, ζύμωναν το πρωί ειδικά ψωμάκια, τους “λαζάρηδες” ή και “λαζαράκια”. Στα “λαζαράκια” έδιναν το σχήμα ανθρώπου σπαργανωμένου, όπως ακριβώς παριστάνεται ο Λάζαρος στις εικόνες. Σε ανάμνηση λοιπόν της Ανάστασης του Λαζάρου οι νοικοκυρές το Λαζαροσάββατο, δηλαδή το Σάββατο πριν την Μεγάλη Εβδομάδα, φτιάχνουν τα λαζαράκια. Όσα παιδιά είχε η οικογένεια, τόσα “λαζαράκια” έπλαθαν και στη θέση των ματιών έβαζαν δυο γαρίφαλα. Στην ουσία, τα λαζαράκια είναι σταφιδοψωμάκια. Μέσα στην ζύμη συνήθιζαν να βάζουνε μέλι, καρύδια, σταφίδες ή ότι άλλο έβγαζε ο κάθε τόπος.

Υλικά:
1 κιλό αλεύρι σταρένιο
1 φλιτζάνι του τσαγιού σταφίδες
4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
½  φλιτζάνι  του τσαγιού καλαμποκέλαιο
1 κουταλάκι του γλυκού γλυκάνισο ή μαστίχα Χίου
Μαγιά μπύρας
Λίγα μοσχοκάρφια και λίγο σουσάμι

 

Εκτέλεση:
Διαλύουμε τη μαγιά με ένα φλιτζάνι  χλιαρό νερό μέσα στη λεκάνη του ζυμώματος και προσθέτουμε το καλαμποκέλαιο, τη ζάχαρη, τις σταφίδες, το γλυκάνισο ή τη μαστίχα και ένα ακόμη φλιτζάνι χλιαρό νερό. Ρίχνουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε σε μέτρια ζύμη. Αδειάζουμε το ζυμάρι στον αλευρωμένο πάγκο της κουζίνας και ξαναζυμώνουμε με δύναμη. Χωρίζουμε το ζυμάρι σε κομμάτια, τα οποία τα πλάθουμε σε ανθρωπάκια τοποθετώντας τα μοσχοκάρφια για μάτια, μύτη κτλ. Με λίγο λάδι αλείφουμε τα ταψιά, τοποθετούμε μέσα τα λαζαράκια, τα πασπαλίζουμε με σουσάμι και  τα σκεπάζουμε με βαμβακερή πετσέτα. Τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν. Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45-50 λεπτά.

 

Η συνταγή είναι από το βιβλίο "Ως γλυκέα τω λάρυγγί μου..." Μοναστηριακή ζαχαροπλαστική (και όχι μόνον!).

Μοιράσου αυτό το άρθρο

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε πότε ανεβαίνουν νέα άρθρα, καθώς και άλλες χρήσιμες ενημερώσεις από τα Μοναστηριακά.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ

Τσουρέκι

Τσουρέκι

Διαλύουμε τη μαγιά σε λίγο χλιαρό γάλα και προσθέτουμε λίγο αλεύρι. Την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 2 – 3 ώρες. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Χτυπάμε τα αυγά και τα ανακατεύουμε με το γάλα και τα ρίχνουμε στη λεκάνη του ζυμώματος. Προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι και τα 3 μυρωδικά που έχουμε κοπανίσει, το χυμό,  το ξύσμα και ζυμώνουμε.

Γλυκά ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Μαγειρίτσα με Ταχίνι και Ρίγανη

Μαγειρίτσα με Ταχίνι και Ρίγανη

Βάζουμε στην χύτρα τα μανιτάρια, το ξερό κρεμμύδι κομμένο σε μεγάλες φέτες,  ένα φλυτζάνι νερό, την ρίγανη, το πιπέρι, για να πάρουν μια βράση. Μετά ρίχνουμε το υπόλοιπο νερό....

Σούπες ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Μεγάλη Σαρακοστή - The Great Lent - halva

Τι τρώμε τη Μεγάλη Σαρακοστή: Κανόνες και Εξαιρέσεις της νηστείας

Η περίοδος της Μεγάλης Τεσσαρακοστής χρονολογείται από τον 4ο αιώνα μ.Χ. και αποτελεί την αρχαιότερη νηστεία της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, οι πιστοί προετοιμάζονται ψυχικά και σωματικά για το μεγάλο γεγονός της Ανάστασης του Κυρίου.

Το Blog μας ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Ως Γλυκέα τω Λάρυγγί μου

Ως Γλυκέα τω Λάρυγγί μου

B4248
20,00 €
ΣΕ ΑΠΟΘΕΜΑ
Νηστίσιμη Μερέντα

Νηστίσιμη Μερέντα

MP1166
7,00 €
ΣΕ ΑΠΟΘΕΜΑ
Νάμα Ρούσσος - 375 ml

Νάμα Ρούσσος - 375 ml

MP1106
6,00 €
ΣΕ ΑΠΟΘΕΜΑ
Μέλι Καστανιάς Αγίου Όρους - 1Kg

Μέλι Καστανιάς Αγίου Όρους - 1Kg

MP1171
16,00 €
ΣΕ ΑΠΟΘΕΜΑ
Χειροποίητο Αγιορείτικο Γλυκό (Φλωρεντίνα)
Ύσσωπος - Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου
Μυστικός Δείπνος

Μυστικός Δείπνος

XK7455
26,00 €
ΣΕ ΑΠΟΘΕΜΑ
Ποδιά Διακονική (Εργασίας)

Ποδιά Διακονική (Εργασίας)

AN6039
18,00 €
ΣΕ ΑΠΟΘΕΜΑ
Σουπλά για Πρόσφορα με Κορδόνι

Σουπλά για Πρόσφορα με Κορδόνι

AN6361
6,00 €
ΣΕ ΑΠΟΘΕΜΑ
Μαχαίρι με Δερμάτινη Θήκη από το Άγιον Όρος
ESPA Banner ESPA Banner