US Από το Άγιον Όρος ... στο σπίτι σας
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Σουπιές με Σπανάκι

Υλικά:
1 κιλό σουπιές
1 κιλό σπανάκι
15 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 ματσάκι άνηθο
1 ματσάκι μάραθο
Λίγα φυλλαράκια δυόσμο
300 γρ. λάδι
Αλάτι, Πιπέρι, Ρίγανη
Κύμινο
Χυμό από 1 λεμόνι

Εκτέλεση:
Ζεματίζουμε τις σουπιές και τις κόβουμε κομμάτια κατά την αρεσκεία μας. Κατόπιν καθαρίζουμε, κόβουμε και πλένουμε καλά τα σπανάκια. Τα ζεματίζουμε κι αυτά, ίσα που τα βουτάμε στο ζεστό νερό. Τα βγάζουμε και τα στραγγίζουμε. Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο και το μάραθο. Ρίχνουμε το λάδι σε μια κατσαρόλα και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια και τις σουπιές. Έπειτα, ρίχνουμε το σπανάκι. Προσθέτουμε και μία κουταλιά ζωμό από τις σουπιές καθώς και το αλάτι. Μόλις πάρει βράση το περιεχόμενο της κατσαρόλας, προσθέτουμε τον άνηθο και το μάραθο. Δεν βάζουμε πολύ ζωμό ή νερό γιατί τα σπανάκια βγάζουν το δικό τους και βράζουν γρήγορα. Ρίχνουμε τα μπαχαρικά και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Περιμένουμε ώσπου να εξατμιστούν τα υγρά και να μείνει με το λάδι. Προσθέτουμε το λεμόνι 1 λεπτό πριν κατεβάσουμε το φαγητό από τη φωτιά.

 

Κάντε κλικ εδώ για όλα τα βιβλία της μοναστηριακής γαστρονομίας.

Μοιράσου αυτό το άρθρο

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε πότε ανεβαίνουν νέα άρθρα, καθώς και άλλες χρήσιμες ενημερώσεις από τα Μοναστηριακά.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ

Ρεβύθια με Μελιτζάνες

Ρεβύθια με Μελιτζάνες

Έχουμε βάλει από το προηγούμενο βράδυ  τα ρεβίθια να μουσκεύουν. Σοτάρουμε τα τριμμένα  κρεμμύδια στο λάδι και ρίχνουμε την ντομάτα, αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε τα ρεβίθια, το ανάλογο νερό και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν. Κόβουμε σε φέτες τις μελιτζάνες. Τις αλευρώνουμε, τις τηγανίζουμε και τις βάζουμε στο φαγητό προς το τέλος, για να πάρουν 2-3 βράσεις μαζί με τα ρεβίθια.

Όσπρια - Λαδερά ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πορτοκαλοπιτάκια

Πορτοκαλοπιτάκια

Σε τηγάνι ζεσταίνουμε τη μαργαρίνη και προσθέτουμε τη μαρμελάδα, το χυμό, το ξύσμα και το λικέρ, ανακατεύοντας τα καλά. Γεμίζουμε κάθε σφολιατάκι με 2 κουταλιές γέμιση και τα τυλίγουμε στα δύο, ώστε να σχηματιστούν τρίγωνα. Αλείφουμε τα πορτοκαλοπιτάκια με λίγο  λιωμένο βούτυρο και τα ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 180 βαθμούς  για 20 λεπτά περίπου.

Γλυκά ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
byzantine icons hand painted

Ο συμβολισμός των αντικειμένων που κρατάνε οι Άγιοι στη Βυζαντινή Αγιογραφία

Η ορθόδοξη αγιογραφία φανερώνει στους Χριστιανούς το υπερκόσμιο, αυτό δηλαδή που υπερβαίνει τα όρια του φυσικού μας κόσμου. Λειτουργεί ως ένας τρόπος επικοινωνίας και επιδιώκει να αναδείξει τον νέο κόσμο που θα έρθει με τη Βασιλεία του Θεού. Αυτό μπορεί να εκφραστεί μέσα από τις εικόνες των Αγίων, όπου κυριαρχούν χαρακτηριστικά όπως η σχηματοποίηση, η λιτότητα και η διαφοροποίηση. Στο παρών άρθρο θα βρείτε πληροφορίες για τον συμβολισμό που φέρουν διάφορα αντικείμενα στη Βυζαντινή Αγιογραφία, όπως ο σταυρός και η Εκκλησία που κρατούν οι Άγιοι, οι ανοιχτές παλάμες, το Ευαγγέλιο, ο πάπυρος, η ράβδος, τα ιατρικά αντικείμενα, καθώς και οι επιλογές των χρωμάτων.

Το Blog μας ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Άγιος Ευφρόσυνος ο Μάγειρας

Άγιος Ευφρόσυνος ο Μάγειρας

IK7323
6,00 €
ΣΕ ΑΠΟΘΕΜΑ
Λουκούμι Αγιορείτικο

Λουκούμι Αγιορείτικο

MP1167
7,50 €
ΣΕ ΑΠΟΘΕΜΑ
Νηστίσιμη Μερέντα

Νηστίσιμη Μερέντα

MP1166
7,00 €
ΣΕ ΑΠΟΘΕΜΑ
Μέλι Πεύκου Αγίου Όρους - 1Kg

Μέλι Πεύκου Αγίου Όρους - 1Kg

MP1140
15,00 €
ΣΕ ΑΠΟΘΕΜΑ
Χειροποίητο Αγιορείτικο Γλυκό (Φλωρεντίνα)
Ποδιά Διακονική (Εργασίας)

Ποδιά Διακονική (Εργασίας)

AN6039
18,00 €
ΣΕ ΑΠΟΘΕΜΑ
Σφραγίδα για Κόλλυβα IC XC NIKA

Σφραγίδα για Κόλλυβα IC XC NIKA

AE3627
8,00 €
ΣΕ ΑΠΟΘΕΜΑ
Άθως και Οίνος

Άθως και Οίνος

B4241
32,00 €
ΣΕ ΑΠΟΘΕΜΑ
Ροζέ Οίνος Ιεράς Μονής Σιμωνόπετρας

Ροζέ Οίνος Ιεράς Μονής Σιμωνόπετρας

MP1100
11,00 €
ΣΕ ΑΠΟΘΕΜΑ
ESPA Banner ESPA Banner