US Από το Άγιον Όρος ... στο σπίτι σας
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Αγίες που ήταν και Μητέρες: 16 Αγίες που είχαν Οικογένεια και Παιδιά

Αγίες που είχαν παιδιά - Σύντομος Βίος - Έζησαν με Χριστιανική Αγάπη και Υπομονή

 

Στο Ορθόδοξο Αγιολόγιο υπάρχουν αρκετές Αγίες που ήταν και μητέρες.

 

Οι Αγίες μητέρες αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα χριστιανικής αγάπης, ψυχικού σθένους και υπομονής. Σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους άσκησαν τεράστιο χριστιανικό έργο, στάθηκαν δίπλα στην οικογένειά τους και θυσιάστηκαν για την πίστη και τα παιδιά τους.

 

Παράλληλα, οι μητέρες αυτές αποτελούν φωτεινό παράδειγμα για τις οικογένειες σήμερα και φανερώνουν τη δύναμη της μητρότητας και της ανατροφής των τέκνων στον δρόμο του Κυρίου. Μέσα από τον βίο των μητέρων Αγίων εξυψώνεται η αξία της πίστης και της ατέρμονης αγάπης προς τον Κύριο Ιησού Χριστό και την οικογένεια.

 

Στο παρόν άρθρο θα μάθετε για τον βίο δεκαέξι Αγίων που ήταν και μητέρες.

 

Μητέρες Αγίες

 

1. Αειπάρθενος Μαρία, η μητέρα του Ιησού Χριστού
2. Αγία Άννα, μητέρα της Παναγίας
3. Αγία Ελισάβετ, η μητέρα του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου και Βαπτιστή
4. Άγιες Μητέρες των Αγίων Τριών Ιεραρχών - Αγία Εμμέλεια, η μητέρα του Αγίου Βασίλειου
5. Αγία Νόννα, η μητέρα του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου
6. Αγία Ανθούσα, η μητέρα του Αγίου Ιωάννη του Χρυσόστομου
7. Αγία Ελένη, η μητέρα του Αγίου Κωνσταντίνου
8. Αγία Θεοδότη, η μητέρα των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού
9. Αγία Σοφία, η μητέρα της Αγίας Πίστης, της Αγίας Ελπίδας και της Αγίας Αγάπης
10. Αγία Ανθή, η μητέρα του Αγίου Ελευθερίου
11. Αγία Ευβούλη, η μητέρα του Αγίου Παντελεήμονα
12. Οσία Ευλογία, η μητέρα του Αγίου Θεοδοσίου του Κοινοβιάρχου
13. Οσία Μάρθα, η μητέρα του Αγίου Συμεών 
14. Αγία Υπομονή, η μητέρα οκτώ παιδιών
15. Αγία Ιουλίττα, η μητέρα του Αγίου Κήρυκου
16. Αγία Θεοπίστη, η μητέρα του Αγίου Αγαπίου και του Αγίου Θεόπιστου

 

Βρείτε εδώ το βιβλίο του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου - Οικογενειακή Ζωή.

 

panagia egkymonousa

 

Μαρία, η μητέρα του Ιησού Χριστού

 

Η Μαρία ήταν κόρη του Ιωακείμ και της Άννας, ενός ηλικιωμένου ζευγαριού που έζησε για πολλά χρόνια χωρίς να μπορεί να τεκνοποιήσει. 

 

Ο Παντοδύναμος άκουγε τις προσευχές του ζευγαριού και τους αξίωσε να φέρουν στον κόσμο ένα παιδί, με την υπόσχεση ότι θα αφιέρωναν το τέκνο σε Αυτόν. Πραγματικά, λοιπόν, η Άννα και ο Ιωακείμ, τήρησαν την υπόσχεσή τους και οδήγησαν την κόρη τους Μαρία, στο Ναό για να την παρέδωσαν στον αρχιερέα Ζαχαρία. 

 

Ο αρχιερέας παρέλαβε την Παρθένο Μαρία σε ηλικία τριών ετών και την οδήγησε στα Άγια των Αγίων. Η Μαρία έμεινε στον Ναό των Ιεροσολύμων επί δώδεκα συναπτά έτη κι έπειτα επέστρεψε στη Ναζαρέτ, όπου αρραβωνιάστηκε με τον ευσεβή Ιωσήφ. 

 

Η Θεία Χάρη φώτισε τη Μαρία όταν ο Αρχάγγελος Γαβριήλ της μετέφερε το θείο μήνυμα πως θα γίνει η Θεομήτωρ και θα αποκτήσει υιό, τον Σωτήρα του κόσμου, Κύριο Ιησού Χριστό. Η Θεοτόκος «ευρέθη εν γαστρί έχουσα εκ Πνεύματος Αγίου» (Ματθ.1,19), δηλαδή η υπερφυσική σύλληψη του Ιησού Χριστού έγινε με τη βοήθεια του Αγίου Πνεύματος.

 

Η Μαρία παρέμεινε αγνή και παρθένος σε όλη τη διάρκεια της ζωής της, πριν - κατά τη διάρκεια - αλλά και μετά τη λοχεία της και για αυτό η Εκκλησία μας την αποκαλεί Αειπάρθενο. 

 

Μόλις ο Ιησούς Χριστός έγινε σαράντα ημερών, η Παναγία μαζί με τον Ιωσήφ, τον μετέφεραν στο Ναό των Ιεροσολύμων, όπου τους υποδέχτηκε ο Δίκαιος Συμεών. Εκεί πραγματοποιήθηκε το θαυμαστό γεγονός της Υπαπαντής του Κυρίου.

 

Στην Ορθόδοξη Εκκλησία η Υπαπαντή του Κυρίου θεωρείται η χριστιανική εορτή της Μητέρας.

 

panagia mitir theou

 

Εδώ μπορείτε να βρείτε το άρθρα μας: Τι σημαίνει Υπαπαντή και τι γιορτάζουμε στις 2 Φεβρουαρίου

 

Η Θεοτόκος κοιμήθηκε σε ηλικία 60 ετών και τάφηκε στα Ιεροσόλυμα, όπου βρίσκεται σήμερα το Πάνσεπτο Θεομητορικό Μνήμα στη Γεθσημανή.

 

Σημαντικές Θεομητορικές εορτές

  1. Γενέσιον της Θεοτόκου (8 Σεπτεμβρίου)
  2. Εισόδια της Θεοτόκου (21 Νοεμβρίου)
  3. Ευαγγελισμός της Θεοτόκου (25 Μαρτίου)
  4. Σύναξις της Θεοτόκου (26 Δεκεμβρίου)
  5. Υπαπαντή (2 Φεβρουάριου)
  6. Κατάθεσις τίμιας Εσθήτος της Υπεραγίας Θεοτόκου εν Βλαχερναίς (2 Ιουλίου)
  7. Κοίμησις της Θεοτόκου (15 Αυγούστου)
  8. Αγία Ζώνη (31 Αυγούστου)
  9. Αγία Σκέπη (28 Οκτωβρίου)
  10. Ζωοδόχος Πηγή (Παρασκευή Διακαινησίμου)

 

Εδώ μπορείτε να βρείτε εικόνες με την Υπεραγία Θεοτόκο.

 

ta prota bhmata tou xristoy

Σπάνια απεικόνιση τα πρώτα βήματα του Ιησού Χριστού σε παιδική ηλικία με την Παναγία μήτηρ Θεού.

 

Αγία Άννα, μητέρα της Παναγίας

 

Η Αγία Άννα αφιερώθηκε σε ηλικία τριών ετών στο Ναό της Ιερουσαλήμ από τους γονείς της, Ματθάν και Μαρία. Όταν μεγάλωσε, παντρεύτηκε τον Ιωακείμ από τη φυλή του Ιούδα και ζούσαν κοντά στη κολυμβήθρα της Βηθεσδά στα Ιεροσόλυμα.

 

Είχαν φτάσει σε μεγάλη ηλικία και δεν είχαν αποκτήσει παιδιά που τόσο πολύ λαχταρούσαν. Όμως, οι συνεχείς προσευχές τους προς το Θεό εισακούστηκαν και απέκτησαν το πολυπόθητο παιδί τους, τη Μαρία. 

 

agia anna galaktotrofousa me tin panagia

Σπάνια απεικόνιση της Αγίας Άννας Γαλακτοτροφούσας με την Παναγία.

 

Μόλις η Παναγία συμπλήρωσε το τρίτο έτος της ηλικίας της, οι γονείς της την αφιέρωσαν στο Ναό των Ιεροσολύμων, εκπληρώνοντας το τάμα τους προς το Θεό. Η Αγία Άννα κοιμήθηκε σε ηλικία 83 ετών, όταν η Μαρία ήταν εννέα ετών. Έντεκα μήνες νωρίτερα είχε φύγει από την επίγεια ζωή ο Ιωακείμ. 

 

Η Εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη της Αγίας Άννας τρεις φορές τον χρόνο. Στις 9 Σεπτεμβρίου εορτάζεται η μνήμη της Αγίας μαζί με τον θεοπροπάτορα Ιωακείμ, στις 9 Δεκεμβρίου εορτάζεται η σύλληψη της Αγίας και στις 25 Ιουλίου εορτάζεται  η κοίμηση της Αγίας Άννας.

 

Εδώ μπορείτε να βρείτε εικόνες με την Αγία Άννα.

 

agia anna me tin panagia kai ton agio ioakeim

 

Αγία Ελισάβετ, η μητέρα του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου και Βαπτιστή

 

Η Αγία Ελισάβετ ήταν εξαδέλφη της Παναγίας, σύζυγος του προφήτη Ζαχαρία και μητέρα του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου. Για πολλά χρόνια η Ελισάβετ προσπαθούσε να κυοφορήσει παιδί, μέχρι που Άγγελος Κυρίου ανήγγειλε στο Ζαχαρία πως θα γίνουν γονείς και το αγόρι που θα αποκτούσαν, θα το ονόμαζαν Ιωάννη. 

 

Διαβάστε εδώ για τον θαυμαστό βίο του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου.

 

Παρά τη δυσπιστία του Ζαχαρία, η Ελισάβετ γέννησε υιό, τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο και όλοι μαζί δόξασαν το Θεό. Η Εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη της Αγίας Ελισάβετ και του Προφήτη Ζαχαρία στις 5 Σεπτεμβρίου.

 

Εδώ μπορείτε να βρείτε χειροποίητη Αγιογραφία από το Άγιον Όρος με την Αγία Ελισάβετ.

 

genethlio tou agiou ioanni prodromou

 

Εδώ μπορείτε να βρείτε εικόνα με τον Προφήτη Ζαχαρία.

 

Οι Άγιες Μητέρες των Αγίων Τριών Ιεραρχών

 

Σύμφωνα με τα συγγράμματα των Τριών Ιεραρχών, οι Άγιες Μητέρες τους έζησαν με ηρωισμό και δοξάστηκαν για τους αγώνες τους, την πίστη τους και τη μεγάλη υπομονή που έδειξαν σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

 

Εδώ μπορείτε να βρείτε εικόνα με τους Τρεις Ιεράρχες.

 

miteres trion ierarxon

 

Αγία Εμμέλεια, η μητέρα του Μέγα Βασίλειου

 

Η Αγία Εμμέλεια καταγόταν από τη Καισάρεια της Καππαδοκίας και ήταν κόρη ευκατάστατης και επιφανούς οικογένειας. Όπως πληροφορούμαστε από τον Άγιο Γρηγόριο τον Θεολόγο, η Αγία Εμμέλεια ποτέ δεν επηρεάστηκε από την πλούσια καταγωγή της και πάντα προσπαθούσε να ζει σύμφωνα με το Ευαγγέλιο και τον λόγο του Θεού.

 

Παντρεύτηκε έναν απλό άνθρωπο με μεγάλη χριστιανική πίστη, τον Βασίλειο, και μαζί απέκτησαν δέκα παιδιά. Τα τέσσερα από αυτά, ο Βασίλειος, ο Γρηγόριος, ο Ναυκράτιος και ο Πέτρος, ακολούθησαν τον δρόμο του Κυρίου. 

 

Η σπουδαιότητα της Αγίας Εμμέλειας ως χριστιανή μητέρα αποτυπώνεται μέσα από τα λόγια του ίδιου του Μέγα Βασίλειου: «Ἐκ παιδὸς ἔλαβον ἔννοιαν περὶ Θεοῦ παρὰ τῆς μακαρίας μητρός μου». (Πρός Εὐστάθιον Σεβαστείας Ἐπιστολή ὑπ' ἀριθμ. 223 -  32,825)

 

Η Αγία Εμμέλεια άσκησε μεγάλο φιλανθρωπικό έργο και το ίδιο συμβούλευε να κάνουν και τα παιδιά της. Αναπαύθηκε το 370 μ.Χ. και ετάφη δίπλα στο σύζυγο της, Βασίλειο.

 

Εδώ μπορείτε να βρείτε εικόνες με τον Άγιο Βασίλειο.

 

agia emmeleia mitera agiou basileiou

 

Αγία Νόννα, η μητέρα του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου

 

Η Αγία Νόννα γεννήθηκε στην Αριανζόν της Καππαδοκίας το 304 μ.Χ. και καταγόταν από εύπορη οικογένεια. Οι γονείς της, Φιλτάτιος και Γοργονία, ήταν ενάρετοι και θεοσεβείς. 

 

Η Αγία Νόννα από μικρή είχε πίστη στο Θεό. Όταν μεγάλωσε παντρεύτηκε τον νομικό και αργότερα Επίσκοπο, Γρηγόριο και μαζί έκαναν τρία παιδιά.

 

Η Αγία Νόννα ήταν η μητέρα του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου και προσπάθησε μέσω της Αγίας Γραφής να μεταλαμπαδεύσει στα παιδιά της σπουδαίες αρετές, τη χριστιανική πίστη και αγάπη για τον συνάνθρωπο. 

 

Ο ίδιος ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος ανέφερε για τη μητέρα του: «Βλαστὸς ἐκ ῥίζης ἱερὴς καὶ εὐσεβοῦς» η Νόννα.

 

Η Αγία Νόννα απεβίωσε ειρηνικά περίπου το 370 μ.Χ. και η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη της στις 5 Αυγούστου.

 

Εδώ μπορείτε να βρείτε εικόνα με τον Άγιο Γρηγόριο τον Θεολόγο.

 

agia nonna mitera agiou grigoriou theologou

 

Αγία Ανθούσα, η μητέρα του Αγίου Ιωάννη του Χρυσόστομου

 

Η Αγία Ανθούσα καταγόταν από ενάρετη και πλούσια οικογένεια της Αντιόχειας. Ζούσε από μικρή ηλικία με χριστιανική πίστη και παντρεύτηκε τον Σεκούνδο, που ήταν μέλος της Αντιοχειανής Εκκλησίας. Ευλογημένοι και αγαπημένοι όπως ήταν, απέκτησαν τον υιό τους, Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο.

 

Βρείτε εδώ το βιβλίο: Ο Γάμος, η Οικογένεια και τα Προβλήματά τους - Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου – Χρυσοστομικός Άμβων Γ΄.

 

Μετά από τον αιφνίδιο θάνατο του συζύγου της, η Ανθούσα αφιερώθηκε ολοκληρωτικά στην ανατροφή του υιού της. Τον θαύμαζε για την χριστιανική του πορεία και παρακαλούσε να μείνει κοντά της μέχρι τη στιγμή που θα έκλεινε τα μάτια της. 

 

Η Αγία Ανθούσα κοιμήθηκε εν ειρήνη σε ηλικία 43 ετών. Μετά το θάνατο της μητέρας του, ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος πούλησε όλη την περιουσία του και αναχώρησε για την έρημο, ακολουθώντας το κάλεσμα του Κυρίου.

 

Οι μητέρες των Τριών Ιεραρχών, Αγία Εμμελεία, η Αγία Νόννα και η Αγία Ανθούσα γιορτάζουν την Κυριακή μεταξύ 3 και 9 Φεβρουαρίου κάθε έτους.

 

Εδώ μπορείτε να βρείτε εικόνες με τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο.

 

agia anthousa

 

Σοφά Aποφθέγματα από τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο.

 

Αγία Ελένη, η μητέρα του Μέγα Κωνσταντίνου

 

Η Αγία Ελένη γεννήθηκε στη Δρεπάνη της Βιθυνίας στη Μικρά Ασία και προερχόταν από φτωχή οικογένεια. Ξεχώριζε για τις σπάνιες αρετές της και την ευφυΐα της. Σε ηλικία 22 ετών παντρεύτηκε τον αξιωματικό των πραιτωριανών Κωνσταντίνο Χλωρό και απέκτησαν γιο που τον ονόμασαν Κωνσταντίνο.

 

Ο Κωνσταντίνος, όταν διαδέχτηκε στο θρόνο τον πατέρα του, είχε σαν στήριγμα τη μητέρα του. Παρά τη φήμη και την κοινωνική θέση που απέκτησε η Αγία Ελένη, παρέμεινε ταπεινή και άσκησε μεγάλο φιλανθρωπικό έργο σε όλη τη διάρκεια της ζωής της. Παράλληλα, πρόσφερε αρκετά χρήματα για το χτίσιμο ναών. 

 

Στην Αγία Ελένη οφείλεται η εύρεση του Τιμίου Σταυρού στα Ιεροσόλυμα το 326 μ.Χ., καθώς την οδήγησε σε αυτόν ένα αρωματικό φυτό που φύτρωνε σε εκείνο το μέρος, ο γνωστός μας βασιλικός.

 

Η Αγία Ελένη κοιμήθηκε ειρηνικά το 329 μ.Χ σε ηλικία 80 ετών. Η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη της μαζί με τον υιό της, Άγιο Κωνσταντίνο, στις 21 Μαΐου.

 

Εδώ μπορείτε να βρείτε εικόνες με την Αγία Ελένη και τον Άγιο Κωνσταντίνο.

 

 agia eleni kai agios konstantinos

 

Αγία Θεοδότη, η μητέρα των Αγίων Αναργύρων

 

Η Αγία Θεοδότη καταγόταν από την περιοχή της Εφέσου στη Μικρά Ασία. Παρόλο που η ίδια ήταν χριστιανή από μικρή ηλικία, οι γονείς της την πίεσαν να παντρευτεί έναν επιφανή άντρα που ήταν ειδωλολάτρης. 

 

Η Αγία Θεοδότη μαζί με τον σύζυγό της απέκτησαν δύο παιδιά, τους Αγίους Αναργύρους, Κοσμά και Δαμιανό. Λίγο μετά τη γέννηση των παιδιών, ο σύζυγος της Αγίας ασπάστηκε τη χριστιανική πίστη.

 

Δυστυχώς, η Αγία Θεοδότη έμεινε χήρα από πολύ νωρίς και προσπάθησε μόνη της να αναθρέψει τους Αγίους Κοσμά και Δαμιανό.

 

Η Αγία Θεοδότη φρόντισε να εφοδιάσει τους υιούς της με τις αξίες της χριστιανικής πίστης, τις οποίες εφάρμοζαν καθημερινά στη ζωή τους. Παράλληλα, νοιάστηκε ιδιαίτερα για την πνευματική καλλιέργεια των παιδιών, καθώς τα δύο αδέρφια σπούδασαν την ιατρική επιστήμη.

 

Οι Άγιοι Κοσμάς και Δαμιανός περιποιούνταν τους αρρώστους αφιλοκερδώς και πρόσφεραν τη βοήθειά τους όπου υπήρχε ανάγκη.

 

Η Αγία Θεοδότη κοιμήθηκε εν ειρήνη και η μνήμη της τιμάται στις 2 Ιανουαρίου.  

 

Εδώ μπορείτε να βρείτε εικόνες με τους Άγιους Ανάργυρους, Κοσμά και Δαμιανό.

 

agia theodoti mitera agion anargyron

 

Αγία Σοφία, η μητέρα της Αγίας Πίστης, της Αγίας Ελπίδας και της Αγίας Αγάπης

 

Η Αγία Σοφία και οι τρεις θυγατέρες της, Αγάπη, Πίστη, Ελπίδα, ζούσαν στη Ρώμη, στα χρόνια του αυτοκράτορα Αδριανού (117 – 138 μ.Χ.). Οι τρεις κόρες έλαβαν τα ονόματά τους από το χωρίο της Καινής Διαθήκης: «νυνὶ δὲ μένει πίστις, ἐλπίς, ἀγάπη, τὰ τρία ταῦτα· μείζων δὲ τούτων ἡ ἀγάπη.» ( Α' Κορινθίους. 13:13).

 

Η Αγία Σοφία και οι κόρες της διακρίνονταν για το ήθος και την ευσέβειά τους. Όταν έμεινε χήρα, η Αγία Σοφία αποφάσισε να εγκατασταθούν στη Ρώμη, όπου σύντομα έγινε γνωστή η αφοσίωση και η αγάπη τους προς τον Κύριο Ιησού Χριστό. 

 

Ο αυτοκράτορας πληροφορήθηκε για την περίπτωση της χριστιανής μητέρας και των τριών κοριτσιών και ζήτησε να τις συλλάβουν. Πρώτα απομόνωσαν την μητέρα, κι έπειτα άρχισαν να ανακρίνουν τις κόρες, οι οποίες έμειναν ακλόνητες στην πίστη τους και τελικά μαρτύρησαν δι’ αποκεφαλισμού.

 

Η Αγία Σοφία κήδεψε τις κόρες της και παρέμεινε για τρεις μέρες στους τάφους τους, παρακαλώντας το Θεό να την πάρει κοντά του.

 

Το θέλημά της πραγματοποιήθηκε και ύστερα από τρεις ημέρες κοιμήθηκε ειρηνικά. Η Εκκλησία μας εορτάζει την Αγία Σοφία μαζί με τις κόρες της, Αγάπη, Πίστη, Ελπίδα, στις 17 Σεπτεμβρίου.

 

Εδώ μπορείτε να βρείτε εικόνες με την Αγία Σοφία και τις κόρες της, Αγάπη, Πίστη, Ελπίδα.

 

agia sofia mitera agapis pistis elpidas

 

Αγία Ανθή, η μητέρα του Αγίου Ελευθερίου

 

Η Αγία Ανθία ή Ανθή ήταν η μητέρα του Αγίου Ελευθερίου και ήταν Χριστιανή. Ο σύζυγος της Ανθίας έφυγε νωρίς και η ίδια ανέλαβε την ανατροφή του υιού της σύμφωνα με το χριστιανικό πρότυπο.

 

Ο Ελευθέριος διετέλεσε Επίσκοπος Ρώμης το 182 μ.Χ. και παρουσίασε σπουδαίο φιλανθρωπικό έργο. Την περίοδο των διωγμών από τον Σεπτίμιο Σεβήρο, ο Ελευθέριος έκρινε δριμύτατα τον αυτοκράτορα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τη σύλληψή του, τον βασανισμό και τελικά το μαρτυρικό του τέλος δι΄ αποκεφαλισμού.

 

Η πιο συγκλονιστική στιγμή ήταν όταν η Αγία Ανθία που παρακολουθούσε το μαρτύριο, έτρεξε στο άψυχο σώμα του γιου της και το φίλησε σπαρακτικά. Τη στιγμή εκείνη, οι άσπλαχνοι δήμιοι αποκεφάλισαν και την Αγία Ανθία.

 

Η μνήμη της Αγίας Ανθής τιμάται την ίδια ημέρα με τη μνήμη του Αγίου Ελευθερίου, στις 15 Δεκεμβρίου.

 

Εδώ μπορείτε να βρείτε την αγιογραφία της Αγίας Ανθής.

 

agia anthi mitera agiou eleftheriou

 

Αγία Ευβούλη, η μητέρα του Αγίου Παντελεήμονα

 

Οι πληροφορίες που αναφέρονται για τον βίο της Αγίας Ευβούλης είναι λίγες. Σύμφωνα με την Αγία Γραφή, προερχόταν από οικογένεια με ευσεβείς γονείς και είχε μεγάλη πίστη προς το Θεό. Ακόμη, αναφέρεται πως ήταν γενναία και τολμηρή γυναίκα και απέκτησε γιο, τον Άγιο Παντελεήμονα. 

 

Η Αγία Ευβούλη απεβίωσε ειρηνικά και η Εκκλησία τιμά τη μνήμη της στις 30 Μαρτίου.

 

Εδώ μπορείτε να βρείτε εικόνες με τον Άγιο Παντελεήμονα.

 

agia evouli kai agios panteleimon

 

Οσία Ευλογία, η μητέρα του Αγίου Θεοδοσίου του Κοινοβιάρχου

 

Η Οσία Ευλογία καταγόταν από τη Μωγαρισσό της Καππαδοκίας και ήταν μητέρα του Αγίου Θεοδοσίου του Κοινοβιάρχου. Χαρακτηριζόταν για την μεγάλη υπομονή και το θάρρος που υποδείκνυε στην έρημο της Ιουδαίας, όταν ακολούθησε την ασκητική ζωή με το γιο της.

 

Η Οσία Ευλογία θαύμαζε τα ασκητικά κατορθώματα του Αγίου Θεοδοσίου, ο οποίος εγκαθίδρυσε το κοινοβιακό σύστημα ασκητισμού. Έζησε για μεγάλο διάστημα στην έρημο και έδωσε τον δικό της πνευματικό αγώνα μέσα από τη νηστεία, την αγρυπνία, τη σιωπή και την υπακοή. 

 

Τελικά, η Αγία Ευλογία απεβίωσε ειρηνικά στην έρημο της Ιουδαίας και τάφηκε στο Σπήλαιο των Μάγων. Η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη της  στις 12 Ιανουαρίου.

 

Εδώ μπορείτε να βρείτε εικόνα με τον Άγιο Θεοδόσιο τον Κοινοβιάρχη. 

 

agia eulogia

 

Οσία Μάρθα, η μητέρα του Αγίου Συμεών 

 

Η Οσία Μάρθα ήταν μητέρα του Αγίου Συμεών, τον οποίο γέννησε κατόπιν επαγγελίας του Κυρίου. Ήταν προικισμένη με πολλές χριστιανικές αρετές και στήριζε έμπρακτα τους συνανθρώπους της σε όλη τη διάρκεια της ζωής της.

 

Η Οσία Μάρθα κοιμήθηκε ειρηνικά και τάφηκε στη Δάφνη της Αντιόχειας. Σύμφωνα με την παράδοση, ο γιος της μετέφερε το άγιο λείψανό της κοντά στο στύλο όπου ζούσε ασκητικά. Μέχρι και σήμερα, ο τάφος της δρα θαυματουργικά. Η Εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη της Οσίας Μάρθας  στις 4 Ιουλίου.

 

Βρείτε εδώ το βιβλίο: Λόγοι Περί της Αγωγής των Παιδιών

 

Αγία Υπομονή, η μητέρα οκτώ παιδιών

 

Η Αγία Υπομονή, κατά κόσμον Ελένη Δραγάση, καταγόταν από βασιλική και ευλογημένη γενιά. Στα τέλη του 1390 μ.Χ., σε ηλικία 19, η Ελένη Δραγάση παντρεύτηκε τον Μανουήλ Β' Παλαιολόγο.

 

Η καινούργια ζωή της Ελένης έμελλε να είναι ένας πραγματικός Γολγοθάς, με πολλές θυσίες, ταπείνωση και προσβολές, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να σώσουν, από κοινού με τον σύζυγό της, την ετοιμοθάνατη Αυτοκρατορία. Όμως η Αγία Υπομονή αποδείχθηκε άνθρωπος με πολλές αρετές, αστείρευτη ψυχική δύναμη και υπομονή. 

 

Μαζί με τον σύζυγός της απέκτησαν οκτώ παιδιά, έξι γιους και δύο κόρες. Μάλιστα, δύο από τους υιούς ανέβηκαν στον αυτοκρατορικό θρόνο: ο Ιωάννης Η' (1425 - 1448 μ.Χ.) και ο Κωνσταντίνος ΙΑ' Παλαιολόγος, ο τελευταίος θρυλικός αυτοκράτορας (1448 - 29 Μαΐου 1453 μ.Χ. ήμερα άλωση της Κωνσταντινούπολης).

 

Οι υπόλοιποι υιοί, ο Θεόδωρος, ο Δημήτριος και ο Θωμάς διετέλεσαν δεσπότες του Μυστρά, και ο Ανδρόνικος της Θεσσαλονίκης. Δυστυχώς, τα δύο κορίτσια της οικογένειας πέθαναν σε μικρή ηλικία.

 

Η Ελένη Δραγάση, μετά το θάνατο του συζύγου της, ακολούθησε τον μοναστικό βίο (1425 μ.Χ.) στη Μονή της κυράς Μάρθας, όπου έλαβε το όνομα Υπομονή, χάρισμα το οποίο επέδειξε σε όλη τη διάρκεια της ζωής της!

 

Βιβλίο: Ξέρεις τι θα πει Υπομονή;

 

agia ypomoni

 

Η Αγία Υπομονή κοιμήθηκε στις 13 Μαρτίου 1450 μ.Χ., έχοντας διανύσει 35 χρόνια ως Αυτοκρατόρισσα και 25 ως ταπεινή μοναχή. Η μνήμη της τιμάται στις 13 Μαρτίου και στις 29 Μαΐου.

 

Εδώ μπορείτε να βρείτε εικόνες με την Αγία Υπομονή.

 

Αγία Ιουλίττα, η μητέρα του Αγίου Κήρυκου

 

Η Αγία Ιουλίττα καταγόταν από το Ικόνιο της Μικράς Ασίας και έζησε κατά την εποχή του αυτοκράτορα Διοκλητιανού. Λόγω των διωγμών που επικρατούσαν τότε, αναγκάστηκε να φύγει μαζί με τον γιο της, Κήρυκο, στην Ταρσό. Εκεί συνελήφθησαν από τον ηγεμόνα, υπέστησαν φρικτά βασανιστήρια και τελικά μαρτύρησαν. Η μνήμη τους τιμάται στις 15 Ιουλίου.

 

Εδώ μπορείτε να βρείτε την εικόνα με τους Αγία Ιουλίττα και τον Άγιο Κήρυκο.

 

agia ioulitta kai agios kyrikos

 

Αγία Θεοπίστη, η μητέρα του Αγίου Αγάπιου και του Αγίου Θεόπιστου

 

Η Τατιανή ή αλλιώς Θεοπίστη όπως μετονομάστηκε, ήταν παντρεμένη με έναν ικανό αξιωματούχο του ρωμαϊκού στρατού, Πλακίδα. Το ζευγάρι αρχικά πίστευε στα είδωλα, όμως στη συνέχεια ακολούθησε τον δρόμο του Ιησού Χριστού. Ο σύζυγος της Αγίας Θεοπίστης μετονομάστηκε σε Ευστάθιος και μαζί απέκτησαν δύο παιδιά, τον Άγιο Αγάπιο και τον Άγιο Θεόπιστο. 

 

Όταν ο αυτοκράτορας Τραϊανός πληροφορήθηκε πως έγιναν χριστιανοί, εξόρισε όλη την οικογένεια. Αργότερα, βρέθηκε αντιμέτωπος με πολεμική κρίση και αναγκάστηκε να επαναφέρει τον Ευστάθιο στις στρατιωτικές του υπηρεσίες. 

 

Ο Ευστάθιος με την στρατιωτική του ευφυία, συνέβαλε σημαντικά στη νίκη του στρατού και κατάφερε να επανασυνδεθεί με την οικογένειά του.

 

Σύμφωνα με την παράδοση, η Αγία Θεοπίστη μαζί με τον σύζυγό της και τους δύο γιους τους μαρτύρησαν πάνω σε χάλκινο πυρακτωμένο βόδι το 117 μ.Χ. Το μαρτυρικό τέλος της οικογένειας ήρθε μετά την άρνηση του Αγίου Ευσταθίου να παραστεί σε ειδωλολατρικές θυσίες, ύστερα από απαίτηση του αυτοκράτορα Αδριανού. Η μνήμη τους τιμάται στις 20 Σεπτεμβρίου. 

 

Βρείτε εδώ το βιβλίο: Οι Γονείς, το Παιδί και η Ανατροφή του - Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου.

 

agia theopisti agios eustathios kai ta paidia tous

Μοιράσου αυτό το άρθρο

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter και μάθετε πότε θα ανέβει το επόμενο άρθρο, καθώς και άλλες χρήσιμες ενημερώσεις από τα Μοναστηριακά.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ

Υπαπαντή του Κυρίου - 2 Φεβρουαρίου

Τι είναι ο Σαραντισμός των βρεφών και πώς συνδέεται με την Υπαπαντή του Κυρίου

Κατά την είσοδο του βρέφους στο ναό, εκτελείται η Ακολουθία του Σαραντισμού, η οποία αποτελείται από τέσσερις ευχές. Αυτές οι ευχές είναι ευλογίες και δεήσεις προς το πρόσωπο του βρέφους και συμβολίζουν την προσαγωγή του στο ναό και την αφιέρωσή του στον Κύριο. Έπειτα, ακολουθεί το στάδιο του φωτισμού όπου ο ιερέας οδηγεί το παιδί στον κυρίως ναό λέγοντας: “Εκκλησιάζεται ο δούλος ή η δούλη του Θεού…”, εάν πρόκειται για υιό ή θυγατέρα αντίστοιχα. Με την ολοκλήρωση αυτού του σταδίου, ο ιερέας μεταφέρει το παιδί στο άγιο βήμα εάν είναι αγόρι ενώ το μεταφέρει έως τις εικόνες του τέμπλου εάν είναι κορίτσι.

Το Blog μας ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Άγιοι Ακύλας και Πρίσκιλλα

Άγιος Ακύλας και Αγία Πρίσκιλλα: Σύμβολο Συζυγικής Πίστης και Αγάπης - 13 Φεβρουαρίου

Η Ορθόδοξη Εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη των Αγίων Ακύλα και Πρίσκιλλας στις 13 Φεβρουαρίου και τιμώνται ως σύμβολο συζυγικής πίστης και αγάπης στη Χριστιανική θρησκεία. Η Εκκλησία μας διέκρινε στα πρόσωπα των δύο Αγίων, το πρότυπο του ιδανικού συζυγικού ζευγαριού. Το ιερό ζευγάρι Ακύλας και Πρίσκιλλα θεωρείται πρότυπο της ευλογημένης ένωσης γαμήλιου ζευγαριού.

Το Blog μας ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Γερόντισσα Γαλακτία για τα νέα ζευγάρια

Οσία Γερόντισσα Γαλακτία: Οι Άντρες να Σέβονται τις Γυναίκες

«Νὰ σέβεσθε τσὶ γυναῖκες σας. Ἂν εἶστε χωρὶς ἀγάπη, αὐτὲς θὰ ὑποφέρουνε καὶ θὰ θαρροῦνε πὼς εἶναι ἐργαλεῖα γιὰ νὰ εὐχαριστιέστε ἐσεῖς καὶ ἂς νοιώθουνε αὐτὲς χάλια... Θέλει ἀγάπη ἡ γυναίκα γιὰ νὰ εἶναι εὐχαριστημένη μὲ τὸν ἄνδρα της. Ἔχει πιο λεπτή καρδιά γιατὶ θὰ ἀναθρέψει παιδιὰ καὶ εἶναι εὐαίσθητη ἡ κατάστασή της. Ἔχει τρυφεράδα. Δεν θέλει χυδαιότητες και ξετσιπωματα. Γι' αὐτὸ πληγώνεται ἅμα την κάνουνε κρέας καὶ δὲν τὴν ξανοίγουνε καθόλου ἀπὸ μέσα».

Το Blog μας ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Παναγία Εγκυμονούσα

Παναγία Εγκυμονούσα

IK7792
500,00 €
ΣΕ ΑΠΟΘΕΜΑ
Αγία Άννα

Αγία Άννα

MT7430
35,00 €
ΣΕ ΑΠΟΘΕΜΑ
Παναγία Γοργοϋπήκοος

Παναγία Γοργοϋπήκοος

IK7855
200,00 €
ΣΕ ΑΠΟΘΕΜΑ
Ασπασμός της Θεοτόκου με την Αγία Ελισάβετ
Αγία Ελένη

Αγία Ελένη

AS7560
90,00 €
ΣΕ ΑΠΟΘΕΜΑ
Μενταγιόν Ασημένιο Άγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη
Αγία Σοφία και οι Κόρες της Αγάπη, Πίστη, Ελπίδα
Μενταγιόν Ασημένιο Αγία Σοφία και οι Θυγατέρες της
Αγία Ανθή η Μητέρα του Αγίου Ελευθερίου

Αγία Ανθή η Μητέρα του Αγίου Ελευθερίου

IK7767
320,00 €
ΣΕ ΑΠΟΘΕΜΑ
Οι Γονείς, το Παιδί και η Ανατροφή του

Οι Γονείς, το Παιδί και η Ανατροφή του

B4174
6,00 €
ΣΕ ΑΠΟΘΕΜΑ
Family Life

Family Life

B4013
25,00 €
ΣΕ ΑΠΟΘΕΜΑ
Άγιοι Κήρυκος και Ιουλίττα

Άγιοι Κήρυκος και Ιουλίττα

IK7285
6,00 €
ΣΕ ΑΠΟΘΕΜΑ
ESPA Banner ESPA Banner