US Από το Άγιον Όρος ... στο σπίτι σας
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Ψάρια Σαβόρ (Μαρινάτα)

Υλικά:
1 κιλό ψάρια μικρά (γόπες, σαφρίδια, λιθρίνια, μπαρμπούνια, κουτσουμούρες κ.λ.π.)
1/2 ποτήρι λάδι
1/4 του ποτηριού ξύδι (ή και λιγότερο αναλόγως με το πόσο αψύ είναι το ξύδι)
2 μικρά φύλλα δάφνης
1 κλαράκι δενδρολίβανο
1 - 1 1/2 κουταλιά αλεύρι
Λίγο αλάτι
2 ντομάτες κόκκινες τριμμένες και λιωμένες
Λίγος πελτές
1/4 ποτηριού νερό
2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
Πιπέρι μαύρο τριμμένο ή καυτερό κοκκινοπίπερο

Εκτέλεση:
Τηγανίζουμε τα ψάρια και τα βάζουμε στεγνά σε μία βαθιά πιατέλα. Σε καθαρό τηγάνι ρίχνουμε άλλο λάδι. Όταν κάψει ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε ώσπου να ροδίσει. Προσθέτουμε το ξύδι, το νερό, το σκόρδο, τη δάφνη, το δενδρολίβανο, τις τριμμένες ντομάτες και το αλάτι. Σε σιγανή φωτιά ανακατεύουμε έως ότου πήξει η σάλτσα. Προς το τέλος ρίχνουμε το πιπέρι. Όταν πήξει την περιχύνουμε στα τηγανισμένα ψάρια.

Σημειώσεις:
α) Ομοίως γίνεται και αλμυρός βακαλάος τηγανητός.
β) Αν θέλουμε σοτάρουμε στο λάδι και τα σκόρδα μαζί με το αλεύρι για να ροδίσουν.

Κάντε κλικ εδώ για όλα τα βιβλία της μοναστηριακής γαστρονομίας.

Μοιράσου αυτό το άρθρο

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε πότε ανεβαίνουν νέα άρθρα, καθώς και άλλες χρήσιμες ενημερώσεις από τα Μοναστηριακά.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ

Αγιορείτικο Χταπόδι Στιφάδο

Αγιορείτικο Χταπόδι Στιφάδο

Kαθαρίζουμε το κρεμμύδι και το κρατάμε ολόκληρο. Στη συνέχεια καθαρίζουμε...

Μαλάκια - Οστρακόδερμα ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πατάτες Γεμιστές με Τυριά

Πατάτες Γεμιστές με Τυριά

Καθαρίζουμε τις πατάτες από τη φλούδα τους και τις γουβιάζουμε, αφαιρώντας αρκετή απο την ψίχα τους. Τις βράζουμε ελαφρώς για να μαλακώσουν, αλλά με προσοχή για να μη λιώσουν.

Λαχανικά ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Μοναχός καλλιεργεί τα αμπέλια στο Άγιον Όρος

Κρασιά Αγίου Όρους: Ποιο Είναι το Μυστικό... Από τον 10ο Αιώνα Μέχρι Σήμερα!

Ο οίνος, ως ευλογημένο αγαθό, διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο και στη ζωή των αγιορείτικων μονών. Ο ιδρυτής της μοναστικής πολιτείας του Άθωνα, Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης, όρισε κάθε μονή να έχει τα δικά της αμπελοτόπια. Έτσι, από τον 10ο αιώνα, οι ιδρυτές των μοναστηριών, αντιλαμβανόμενοι την αξία του κρασιού, είχαν αρκετούς αμπελώνες στα μοναστήρια τους. Στο Άγιον Όρος δεν υπήρχαν μεγάλες εκτάσεις για σιτηρά, λόγω της γεωγραφικής δυσκολίας και της αγριότητας του τόπου. Ωστόσο, το μικροκλίμα του Αγίου Όρους, καθώς και οι ιδιαίτεροι αμπελώνες του, αποτελούν βασικούς παράγοντες για μία ξεχωριστή οινική παραγωγή, μοναδική σε όλη τη Βαλκανική Χερσόνησο και το Βόρειο Αιγαίο. Μέχρι και σήμερα, ένας αριθμός μοναχών από κάθε μονή αναλαμβάνει να ασχολείται με την αμπελοκαλλιέργεια και την παραγωγή του κρασιού.

Το Blog μας ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Ροζέ Οίνος Ιεράς Μονής Σιμωνόπετρας

Ροζέ Οίνος Ιεράς Μονής Σιμωνόπετρας

MP1100
11,00 €
ΣΕ ΑΠΟΘΕΜΑ
Καλογηρική Μαγειρική και Ζαχαροπλαστική
Μέντα - Ιερά Μονή Σιμωνόπετρας

Μέντα - Ιερά Μονή Σιμωνόπετρας

MF5102
3,00 €
ΣΕ ΑΠΟΘΕΜΑ
Νηστίσιμη Μερέντα

Νηστίσιμη Μερέντα

MP1166
7,00 €
ΣΕ ΑΠΟΘΕΜΑ
Ποδιά Διακονική (Εργασίας)

Ποδιά Διακονική (Εργασίας)

AN6039
18,00 €
ΣΕ ΑΠΟΘΕΜΑ
Χειροποίητο Αγιορείτικο Γλυκό (Φλωρεντίνα)
Μέλι Βελανιδιάς Αγίου Όρους - 1Kg

Μέλι Βελανιδιάς Αγίου Όρους - 1Kg

MP1144
16,00 €
ΣΕ ΑΠΟΘΕΜΑ
Μυστικός Δείπνος

Μυστικός Δείπνος

XK7455
26,00 €
ΣΕ ΑΠΟΘΕΜΑ
ESPA Banner ESPA Banner