US Από το Άγιον Όρος ... στο σπίτι σας
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Γιουβέτσι

Υλικά: (για 6 μερίδες)
1/2 κιλό μανέστρα (κριθαράκι)
2 κρεμμύδια
3 σκελίδες σκόρδο
200 γρ. λάδι
Λίγο τοματοπολτό
Αλάτι
Μαυροπίπερο

 

Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα και τα ψιλοκόβουμε. Κατόπιν τα βάζουμε σε έναν ταβά και τα σοτάρουμε σε σιγανή φωτιά. Στη συνέχεια, ρίχνουμε δύο λίτρα νερό στον ταβά μας και όταν αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά. Τότε, ρίχνουμε το κριθαράκι και ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά καλά. Μόλις πάρουν μία βράση, λιώνουμε τον τοματοπελτέ και προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι. Αδειάζουμε το κριθαράκι σε ένα πυρέξ και το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο για είκοσι λεπτά στους 180 βαθμούς. Το φαγητό μπορεί να γίνει και αλάδωτο.

 

Κάντε κλικ εδώ για όλα τα βιβλία της μοναστηριακής γαστρονομίας.

Μοιράσου αυτό το άρθρο

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε πότε ανεβαίνουν νέα άρθρα, καθώς και άλλες χρήσιμες ενημερώσεις από τα Μοναστηριακά.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ

Γαρίδες με Σκορδόλαδο

Γαρίδες με Σκορδόλαδο

Τοποθετούμε τις παγωμένες γαρίδες σε νερό που βράζει, στο οποίο προσθέτουμε αλάτι. Μετά την πρώτη βράση τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε να στεγνώσουν. Ζεσταίνουμε το λάδι σε τηγάνι και εκεί σοτάρουμε τις γαρίδες για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο και ρίχνουμε το κρασί. Αφήνουμε το φαγητό να βράσει, ώσπου να μείνει με το ζουμί του. Στο τέλος προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι και το ψιλοκομμένο μαϊντανό. Αν θέλουμε περιχύνουμε τις γαρίδες με χυμό λεμονιού.

Μαλάκια - Οστρακόδερμα ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Φανουρόπιτα

Φανουρόπιτα

Σε μπολ ανακατεύουμε τον χυμό του πορτοκαλιού, το λάδι, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλλο, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ και το αλεύρι με το νερό, ώσπου το μείγμα να γίνει λείο. Λαδώνουμε ένα ρηχό ταψί στρογγυλό ή παραλληλόγραμμο με το πινέλο και απλώνουμε σε όλη του την επιφάνεια σουσάμι. Αδειάζουμε από πάνω το μείγμα, πασπαλίζουμε με σουσάμι και γαρνίρουμε με όσα αμύγδαλα θέλουμε. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά περίπου.

Γλυκά ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Μοναχός καλλιεργεί τα αμπέλια στο Άγιον Όρος

Κρασιά Αγίου Όρους: Ποιο Είναι το Μυστικό... Από τον 10ο Αιώνα Μέχρι Σήμερα!

Ο οίνος, ως ευλογημένο αγαθό, διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο και στη ζωή των αγιορείτικων μονών. Ο ιδρυτής της μοναστικής πολιτείας του Άθωνα, Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης, όρισε κάθε μονή να έχει τα δικά της αμπελοτόπια. Έτσι, από τον 10ο αιώνα, οι ιδρυτές των μοναστηριών, αντιλαμβανόμενοι την αξία του κρασιού, είχαν αρκετούς αμπελώνες στα μοναστήρια τους. Στο Άγιον Όρος δεν υπήρχαν μεγάλες εκτάσεις για σιτηρά, λόγω της γεωγραφικής δυσκολίας και της αγριότητας του τόπου. Ωστόσο, το μικροκλίμα του Αγίου Όρους, καθώς και οι ιδιαίτεροι αμπελώνες του, αποτελούν βασικούς παράγοντες για μία ξεχωριστή οινική παραγωγή, μοναδική σε όλη τη Βαλκανική Χερσόνησο και το Βόρειο Αιγαίο. Μέχρι και σήμερα, ένας αριθμός μοναχών από κάθε μονή αναλαμβάνει να ασχολείται με την αμπελοκαλλιέργεια και την παραγωγή του κρασιού.

Το Blog μας ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Αγιορείτικη Κουτάλα

Αγιορείτικη Κουτάλα

AE3767
30,00 €
ΣΕ ΑΠΟΘΕΜΑ
Παραδοσιακές Αγιορείτικες Συνταγές

Παραδοσιακές Αγιορείτικες Συνταγές

B4253
25,00 €
ΣΕ ΑΠΟΘΕΜΑ
Νηστίσιμη Μερέντα

Νηστίσιμη Μερέντα

MP1166
7,00 €
ΣΕ ΑΠΟΘΕΜΑ
Λουκούμι Αγιορείτικο

Λουκούμι Αγιορείτικο

MP1167
7,80 €
ΣΕ ΑΠΟΘΕΜΑ
Χειροποίητο Αγιορείτικο Γλυκό (Φλωρεντίνα)
Μέλι Βελανιδιάς Αγίου Όρους - 1Kg

Μέλι Βελανιδιάς Αγίου Όρους - 1Kg

MP1144
16,00 €
ΣΕ ΑΠΟΘΕΜΑ
Μείγμα Βοτάνων με Ιβίσκο για Αδυνάτισμα
ESPA Banner ESPA Banner