US Από το Άγιον Όρος ... στο σπίτι σας
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Μελομακάρονα

Υλικά:
800 γρ. λάδι
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 ποτήρι του νερού χυμό πορτοκαλιού
2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
2 κουταλάκια σόδα
1 κρασοπότηρο κονιάκ
2 κουταλάκια κανέλα
2 κιλά περίπου αλεύρι
καρυδόψιχα (για πασπάλισμα)

Σιρόπι:
750 γρ. ζάχαρη
500 γρ. νερό
400 γρ. μέλι

Εκτέλεση:
Χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη. Διαλύουμε τη σόδα και το μπέικιν στο κονιάκ και τα ρίχνουμε στο λάδι με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από το αλεύρι) και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε μετά λίγο-λίγο το αλεύρι (ίσως να μην το πάρει όλο) και ζυμώνουμε μέχρι που η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια μας. Πλάθουμε τα μελομακάρονα, τα αραδιάζουμε σε λαδωμένο ταψί και τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για μισή ώρα. Ετοιμάζουμε το σιρόπι και το αφήνουμε να κρυώσει. Όταν βγάλουμε τα μελομακάρονα από τον φούρνο, τα βουτάμε στο σιρόπι και τα βάζουμε σε πιατέλα. Από πάνω ρίχνουμε τριμμένη καρυδόψιχα.

Κάντε κλικ εδώ για όλα τα βιβλία της μοναστηριακής γαστρονομίας.

Μοιράσου αυτό το άρθρο

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε πότε ανεβαίνουν νέα άρθρα, καθώς και άλλες χρήσιμες ενημερώσεις από τα Μοναστηριακά.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ

forest-honey-mount-athos

Μέλι: Οφέλη και Ευεργετικές Ιδιότητες για Κάθε Ποικιλία

Το  μέλι από την αρχαιότητα έως σήμερα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι τόσο στη διατροφή των ανθρώπων όσο και στις θεραπευτικές μεθόδους. Πολλά είναι τα είδη του και όλα έχουν ανεκτίμητη θρεπτική και ενεργειακή αξία. Στο άρθρο που ακολουθεί θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες για τα οφέλη, την αξία και τις ευεργετικές ιδιότητες για κάθε τύπο μελιού.

Το Blog μας ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Βασιλόπιτα

Βασιλόπιτα

Ανακατεύουμε τη μαγιά με το γάλα χλιαρό και λίγο από το αλεύρι για να  γίνει χυλός. Αφήνουμε το χυλό σκεπασμένο σε ζεστό μέρος να  φουσκώσει. Βράζουμε το μαχλέπι σε λίγο νερό και το σουρώνουμε. Πετάμε το μαχλέπι και κρατάμε το νερό. Σε λεκάνη  βάζουμε το αλεύρι, κάνουμε μια  λακουβίτσα και ρίχνουμε μέσα το λιωμένο βούτυρο, τη ζάχαρη, τα αυγά χτυπημένα, τον χυλό της μαγιάς, το νερό από το μαχλέπι και λίγο αλάτι. Ζημώνουμε καλά ώσπου να σφίξει η ζύμη.

Γλυκά ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Δίπλες

Δίπλες

Ζυμώνουμε τα υλικά και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί μισή ώρα περίπου. Ανοίγουμε φύλλα χοντρά (2 χιλιοστά περίπου) και τα κόβουμε λωρίδες πλατιές έως 15 πόντους μήκος και 4 - 5 φάρδος με το ειδικό ροδάκι. Όταν το λάδι κάψει καλά στην φριτέζα κάνουμε τα κομμάτια φιόγκους πιέζοντάς τα στη μέση και τα ρίχνουμε μέσα, τόσα όσα να τηγανίζονται άνετα.

Γλυκά ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Μέλι Έλατο Αγίου Όρους - 1Kg

Μέλι Έλατο Αγίου Όρους - 1Kg

MP1223
16,00 €
ΣΕ ΑΠΟΘΕΜΑ
Μέλι Πεύκου Αγίου Όρους - 1Kg

Μέλι Πεύκου Αγίου Όρους - 1Kg

MP1140
15,00 €
ΣΕ ΑΠΟΘΕΜΑ
Μέλι Βελανιδιάς Αγίου Όρους - 1Kg

Μέλι Βελανιδιάς Αγίου Όρους - 1Kg

MP1144
16,00 €
ΣΕ ΑΠΟΘΕΜΑ
Νηστίσιμη Κουζίνα

Νηστίσιμη Κουζίνα

B4240
14,00 €
ΣΕ ΑΠΟΘΕΜΑ
Λευκός Οίνος Ιεράς Μονής Ξενοφώντος

Λευκός Οίνος Ιεράς Μονής Ξενοφώντος

MP1105
11,00 €
ΣΕ ΑΠΟΘΕΜΑ
Χειροποίητο Αγιορείτικο Γλυκό (Φλωρεντίνα)
Νηστίσιμη Μερέντα

Νηστίσιμη Μερέντα

MP1166
7,00 €
ΣΕ ΑΠΟΘΕΜΑ
Λουκούμι Αγιορείτικο

Λουκούμι Αγιορείτικο

MP1167
7,50 €
ΣΕ ΑΠΟΘΕΜΑ
Άγιος Ευφρόσυνος ο Μάγειρας

Άγιος Ευφρόσυνος ο Μάγειρας

IK7323
6,00 €
ΣΕ ΑΠΟΘΕΜΑ
Μελισσόχορτο Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας
ESPA Banner ESPA Banner