US Από το Άγιον Όρος ... στο σπίτι σας
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Αγιορείτικο Ψωμί

Υλικά:
1 κιλό αλεύρι ολικής αλέσεως
2 κιλά αλεύρι άσπρο
Προζύμι ή μαγιά νωπή 1,5 κουταλιά της σούπας)
2 1/2 κουταλάκια του τσαγιού αλάτι
Χλιαρό νερό (όσο πάρει)

 

Εκτέλεση:
Από το προηγούμενο βράδυ "πιάνουμε" σε μία λεκανίτσα το προζύμι με λίγο χλιαρό νερό και αλεύρι, ώστε να είναι σαν χυλός. Σκεπάζουμε τη λεκάνη με καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει ο χυλός. Το πρωί κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μία λεκάνη, κάνουμε μια λακούβα στη μέση και ρίχνουμε τον χυλό με το προζύμι. Αν το ψωμί το φτιάξουμε με μαγιά, δεν χρειάζεται προετοιμασία από το προηγούμενο βράδυ. Απλώς, διαλύουμε τη μαγιά σε λίγο χλιαρό νερό και τη ρίχνουμε στο αλεύρι. Προσθέτουμε στη λεκάνη το ανάλογο χλιαρό νερό, στο οποίο έχουμε διαλύσει το αλάτι και ζυμώνουμε καλά, ώσπου να γίνει μία μέτρια ζύμη, η οποία να μην κολλάει στα χέρια. Μοιράζουμε τη ζύμη σε λαδωμένες φόρμες, τις οποίες βάζουμε σε ζεστό μέρος σκεπασμένες με καθαρές πετσέτες. Όταν η ζύμη διπλασιαστεί σε όγκο, είναι έτοιμη για τον φούρνο. Χαράζουμε με κοφτερό μαχαίρι την επιφάνεια και ψήνουμε σε δυνατό φούρνο για μία ώρα περίπου.

 

Κάντε κλικ εδώ για όλα τα βιβλία της μοναστηριακής γαστρονομίας.

Μοιράσου αυτό το άρθρο

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε πότε ανεβαίνουν νέα άρθρα, καθώς και άλλες χρήσιμες ενημερώσεις από τα Μοναστηριακά.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ

Χορτόσουπα Βελουτέ

Χορτόσουπα Βελουτέ

Καθαρίζουμε όλα τα λαχανικά, τα κόβουμε σε μικρά κομματάκια και τα βράζουμε μέχρι να λιώσουν. Τα περνάμε από το μπλέντερ να αποκτήσουν κρεμώδη υφή.  Συνεχίζουμε το βράσιμο προσθέτοντας όσο νερό θέλουμε και τέλος, το κορν φλάουρ διαλυμένο σε λίγο νερό.

Σούπες ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Χταπόδι Κρασάτο (Μοναχού Επιφανίου)

Χταπόδι Κρασάτο (Μοναχού Επιφανίου)

Καθαρίζουμε, πλένουμε και το βράζουμε το χταπόδι σε σιγανή φωτιά με ελάχιστο νερό, γιατί βγάζει το δικό του ζουμί αλλά, το ανακατεύουμε συχνά. Αφού βράσει, κόβουμε το κάθε πλοκάμι του σε δύο ή τρία κομμάτια. Καθαρίζουμε τα σκόρδα και....

Μαλάκια - Οστρακόδερμα ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Μοναχός καλλιεργεί τα αμπέλια στο Άγιον Όρος

Κρασιά Αγίου Όρους: Ποιο Είναι το Μυστικό... Από τον 10ο Αιώνα Μέχρι Σήμερα!

Ο οίνος, ως ευλογημένο αγαθό, διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο και στη ζωή των αγιορείτικων μονών. Ο ιδρυτής της μοναστικής πολιτείας του Άθωνα, Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης, όρισε κάθε μονή να έχει τα δικά της αμπελοτόπια. Έτσι, από τον 10ο αιώνα, οι ιδρυτές των μοναστηριών, αντιλαμβανόμενοι την αξία του κρασιού, είχαν αρκετούς αμπελώνες στα μοναστήρια τους. Στο Άγιον Όρος δεν υπήρχαν μεγάλες εκτάσεις για σιτηρά, λόγω της γεωγραφικής δυσκολίας και της αγριότητας του τόπου. Ωστόσο, το μικροκλίμα του Αγίου Όρους, καθώς και οι ιδιαίτεροι αμπελώνες του, αποτελούν βασικούς παράγοντες για μία ξεχωριστή οινική παραγωγή, μοναδική σε όλη τη Βαλκανική Χερσόνησο και το Βόρειο Αιγαίο. Μέχρι και σήμερα, ένας αριθμός μοναχών από κάθε μονή αναλαμβάνει να ασχολείται με την αμπελοκαλλιέργεια και την παραγωγή του κρασιού.

Το Blog μας ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Πρόσφορο και Άρτος

Πρόσφορο και Άρτος

B4244
13,00 €
ΣΕ ΑΠΟΘΕΜΑ
Ελαιόλαδο Ιεράς Μονής Χρυσοπηγής - 1lt

Ελαιόλαδο Ιεράς Μονής Χρυσοπηγής - 1lt

MP1146
22,40 €
ΣΕ ΑΠΟΘΕΜΑ
Μετόχι Δοντά Ερυθρός Οίνος Ιεράς Μονής Σιμωνόπετρας
Μελισσόχορτο - Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου
Νηστίσιμη Μερέντα

Νηστίσιμη Μερέντα

MP1166
7,00 €
ΣΕ ΑΠΟΘΕΜΑ
Χειροποίητο Αγιορείτικο Γλυκό (Φλωρεντίνα)
Λουκούμι Αγιορείτικο

Λουκούμι Αγιορείτικο

MP1167
7,50 €
ΣΕ ΑΠΟΘΕΜΑ
Παραδοσιακές Αγιορείτικες Συνταγές

Παραδοσιακές Αγιορείτικες Συνταγές

B4253
25,00 €
ΣΕ ΑΠΟΘΕΜΑ
Βάμμα Κουρκουμά Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου
ESPA Banner ESPA Banner