US Από το Άγιον Όρος ... στο σπίτι σας
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Πατάτες Φούρνου με Γαρίδες

Υλικά:
1 κιλό πατάτες
1/2 κιλό γαρίδες
1 φλιτζάνι τυρί σόγιας τριμμένο
1 φλιτζάνι ταχινέλαιο
1 κρεμμύδι ξερό
2 ντομάτες
Χυμός 2 λεμονιών
1 κουταλιά αλεύρι
1 κουταλιά κορν φλάουρ
2 κουταλάκια μουστάρδα
Ρίγανη, πιπέρι πράσινο

Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε λεπτές φέτες και τις απλώνουμε στο ταψί. Χρησιμοποιούμε ταχινέλαιο, το οποίο ρίχνουμε στις πατάτες στο ταψί, μαζί με ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο, ρίγανη, πράσινο πιπέρι και λίγη μουστάρδα. Τα βάζουμε όλα μαζί και τα ανακατεύουμε πολύ καλά. Ρίχνουμε ελάχιστο λεμόνι και βάζουμε το φαγητό σε μέτριο φούρνο να ψηθεί περίπου 50 λεπτά. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, ετοιμάζουμε ροδέλες φέτες από ώριμες ντομάτες και μόλις ψηθεί το φαγητό, το βγάζουμε από το φούρνο και απλώνουμε πάνω του τις ροδέλες της ντομάτας. Τρίβουμε κασέρι σόγιας, πασπαλίζουμε τις ντομάτες με αυτό και  ξαναβάζουμε το ταψί στο φούρνο επί δέκα λεπτά για να ροδίσουν.  Εν τω μεταξύ, έχουμε βράσει γαρίδες σε λίγο νερό. Παίρνουμε το ζουμί τους και το στραγγίζουμε. Του ρίχνουμε λίγο αλεύρι, κορν φλάουρ, μουστάρδα, πιπέρι, ρίγανη, λεμόνι και το βράζουμε. Όλα μαζί γίνονται μια όμορφη άσπρη σάλτσα, σαν μαγιονέζα νηστίσιμη. Στο τέλος, ρίχνουμε λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο. Παίρνουμε τις γαρίδες, τις τοποθετούμε πάνω στις μερίδες με τις πατάτες (στο κάθε πιάτο 3-4 γαρίδες) και από πάνω ρίχνουμε την λευκή σάλτσα. Είναι θαυμάσιο αλάδωτο φαγητό, που θυμίζει λαδερό.

Κάντε κλικ εδώ για όλα τα βιβλία της μοναστηριακής γαστρονομίας.

Μοιράσου αυτό το άρθρο

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε πότε ανεβαίνουν νέα άρθρα, καθώς και άλλες χρήσιμες ενημερώσεις από τα Μοναστηριακά.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ

Πατατοκεφτέδες

Πατατοκεφτέδες

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις βράζουμε για να μαλακώσουν. Τις στραγγίζουμε και τις πολτοποιούμε στον μύλο του πουρέ. Τις τοποθετούμε σε μεγάλο μπολ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από το αλεύρι) και ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε το μείγμα για μισή ώρα στο ψυγείο να σφίξει. Πλάθουμε κεφτέδες, τους αλευρώνουμε και τους τηγανίζουμε σε καυτό λάδι, ώσπου να ροδίσουν και να γίνουν τραγανοί.

Λαχανικά ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Πιπεριές Γεμιστές με Μανιτάρια

Πιπεριές Γεμιστές με Μανιτάρια

Σοτάρουμε τα μανιτάρια με το λάδι καλά. Ρίχνουμε τα κρεμμύδια, τις ντομάτες, τα καρότα ψιλοκομμένα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Στη συνέχεια ρίχνουμε το ρύζι και ένα ποτήρι νερό. Βράζουμε το φαγητό μέχρι να σωθούν όλα τα υγρά. Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι και το μαϊντανό.

Λαχανικά ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ιερά Μονή Γρηγορίου

Ιερά Μονή Οσίου Γρηγορίου: το μοναστήρι αφιερωμένο στον Άγιο Νικόλαο

Η Ιερά Μονή Γρηγορίου ιδρύθηκε την περίοδο 1310-1314 από τον Όσιο ασκητή Γρηγόριο τον νέο (7 Δεκεμβρίου), το επονομαζόμενο ησυχαστή και σιωπώντα. Η Μονή είναι σύγχρονη των Ιερών Μονών Διονυσίου και Παντοκράτορος, ωστόσο δεν διασώζονται πολλές πληροφορίες για τη δράση της Μονής κατά τους πρώτους αιώνες. Σύμφωνα με ιστορικές πηγές ο Όσιος Γρηγόριος ήταν μαθητής του Αγίου Γρηγορίου του Σιναΐτη και ζούσε στη Σκήτη του Μαγουλά. Με την πάροδο του χρόνου και καθώς τα πνευματικά του τέκνα αυξάνονταν, ο Γρηγόριος αποφάσισε να κατέβει χαμηλότερα και να χτίσει τη Μονή στη σημερινή της τοποθεσία.

Τα 20 Μοναστήρια του Αγίου Όρους ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Ροζέ Οίνος Ιεράς Μονής Σιμωνόπετρας

Ροζέ Οίνος Ιεράς Μονής Σιμωνόπετρας

MP1100
11,00 €
ΣΕ ΑΠΟΘΕΜΑ
Νηστίσιμη Μερέντα

Νηστίσιμη Μερέντα

MP1166
7,00 €
ΣΕ ΑΠΟΘΕΜΑ
Μέλι Καστανιάς Αγίου Όρους - 1Kg

Μέλι Καστανιάς Αγίου Όρους - 1Kg

MP1171
16,00 €
ΣΕ ΑΠΟΘΕΜΑ
Ποδιά Διακονική (Εργασίας)

Ποδιά Διακονική (Εργασίας)

AN6039
18,00 €
ΣΕ ΑΠΟΘΕΜΑ
Άγιος Ευφρόσυνος ο Μάγειρας

Άγιος Ευφρόσυνος ο Μάγειρας

IK7323
6,00 €
ΣΕ ΑΠΟΘΕΜΑ
Χειροποίητο Αγιορείτικο Γλυκό (Φλωρεντίνα)
Πάντα Ευλογημένο το Τραπέζι σας

Πάντα Ευλογημένο το Τραπέζι σας

B4463
20,00 €
ΣΕ ΑΠΟΘΕΜΑ
ESPA Banner ESPA Banner