US Από το Άγιον Όρος ... στο σπίτι σας

ΤΟ BLOG ΜΑΣ

Στο blog μας θα βρείτε άρθρα με χρήσιμες πληροφορίες για το Περιβόλι της Παναγίας, τα Μοναστήρια, τα Κελιά και τις Σκήτες, τις διαδρομές, αλλά και το πώς να επισκεφτείτε τον Ιερό Άθωνα. Επιπλέον, εδώ θα βρείτε αυθεντικές μοναστηριακές συνταγές, νηστίσιμες και υγιεινές, καθώς και προσευχές για διάφορες περιστάσεις!

Αγίες Μητέρες

Αγίες που ήταν και Μητέρες: 16 Αγίες που είχαν Οικογένεια και Παιδιά

Στο Ορθόδοξο Αγιολόγιο υπάρχουν αρκετές Αγίες που ήταν και μητέρες. Οι Αγίες μητέρες αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα χριστιανικής αγάπης, ψυχικού σθένους και υπομονής. Σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους άσκησαν τεράστιο χριστιανικό έργο, στάθηκαν δίπλα στην οικογένειά τους και θυσιάστηκαν για την πίστη και τα παιδιά τους. Παράλληλα, οι μητέρες αυτές αποτελούν φωτεινό παράδειγμα για τις οικογένειες σήμερα και φανερώνουν τη δύναμη της μητρότητας και της ανατροφής των τέκνων στον δρόμο του Κυρίου. Μέσα από τον βίο των μητέρων Αγίων εξυψώνεται η αξία της πίστης και της ατέρμονης αγάπης προς τον Κύριο Ιησού Χριστό και την οικογένεια.

Άγιος Γεώργιος - Θαυματουργή Εικόνα στη Μονή Ξενοφώντος Αγίου Όρους - Saint George The Miraculous Icon at Xenophontos Monastery on Mount Athos

Άγιος Γεώργιος ο Δυσουρίτης: η Θαυματουργή Εικόνα στη Μονή Ξενοφώντος Αγίου Όρους

Στο σημείο που βρέθηκε η θαυματουργή εικόνα ρέει μέχρι σήμερα ιαματικό όξινο νερό. Σύμφωνα με την παράδοση, πρόκειται για το αγίασμα του Αγίου Γεωργίου που έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Σήμερα η θαυματουργή εικόνα του Αγίου Γεωργίου είναι τοποθετημένη στον μεγάλο Ναό του Αγίου Γεωργίου στον κίονα που βρίσκεται ανατολικά. Η αγία εικόνα απεικονίζει ολόσωμο τον Άγιο Γεώργιο, καθώς και την πληγή στο πηγούνι του με αίμα, ως ένδειξη του θαύματος που συνέβη αιώνες πριν.

Μυστικός Δείπνος monastiriaka

Γιατί ο Δείπνος της Μ. Πέμπτης ονομάζεται ''Μυστικός'';

Η λέξη μυστικός παράγεται από το "μύστης" και αυτό από το "μυώ".  Άρα ο Δείπνος αυτός δεν έγινε κρυφά και απομονωμένα, αλλά έγινε για να αποκαλύψει, να παρουσιάσει και να διδάξει στους δώδεκα μαθητές Του ο Κύριος, ότι το μυστήριο της Σταυρικής Του Θυσίας ήδη έχει συντελεσθεί.

Το γεγονός του Ιερού Νιπτήρα

Τι Συνέβη τη Μεγάλη Πέμπτη: τα 4 Μεγάλα Γεγονότα

Σε όλη την διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας ο πιστός λαός παρακολουθεί στις εκκλησίες, να εκτυλίσσεται το Θείο Δράμα. Η Μεγάλη Πέμπτη αποτελεί την δραματικότερη μέρα της εβδομάδος αυτής, με τέσσερα κορυφαία γεγονότα.

Μεγάλη Σαρακοστή - The Great Lent - halva

Τι τρώμε τη Μεγάλη Σαρακοστή: Κανόνες και Εξαιρέσεις της νηστείας

Η περίοδος της Μεγάλης Τεσσαρακοστής χρονολογείται από τον 4ο αιώνα μ.Χ. και αποτελεί την αρχαιότερη νηστεία της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, οι πιστοί προετοιμάζονται ψυχικά και σωματικά για το μεγάλο γεγονός της Ανάστασης του Κυρίου.

Γερόντισσα Γαλακτία για τα νέα ζευγάρια

Οσία Γερόντισσα Γαλακτία: Οι Άντρες να Σέβονται τις Γυναίκες

«Νὰ σέβεσθε τσὶ γυναῖκες σας. Ἂν εἶστε χωρὶς ἀγάπη, αὐτὲς θὰ ὑποφέρουνε καὶ θὰ θαρροῦνε πὼς εἶναι ἐργαλεῖα γιὰ νὰ εὐχαριστιέστε ἐσεῖς καὶ ἂς νοιώθουνε αὐτὲς χάλια... Θέλει ἀγάπη ἡ γυναίκα γιὰ νὰ εἶναι εὐχαριστημένη μὲ τὸν ἄνδρα της. Ἔχει πιο λεπτή καρδιά γιατὶ θὰ ἀναθρέψει παιδιὰ καὶ εἶναι εὐαίσθητη ἡ κατάστασή της. Ἔχει τρυφεράδα. Δεν θέλει χυδαιότητες και ξετσιπωματα. Γι' αὐτὸ πληγώνεται ἅμα την κάνουνε κρέας καὶ δὲν τὴν ξανοίγουνε καθόλου ἀπὸ μέσα».

Οσία Γερόντισσα Γαλακτία - Σοφά Λόγια και Συμβουλές

Σοφά Λόγια και Συμβουλές από την Οσία Γερόντισσα Γαλακτία

Αποφθέγματα και διδαχές για τον σύγχρονο άνθρωπο από την Οσία Γερόντισσα Γαλακτία. Οι παρακαταθήκες της απλὲς και πρακτικές αλλά αποστάγματα αγιοπνευματικής σοφίας και χάριτος. Η σοφία της Γερόντισσας και οι μαρτυρίες ανθρώπων που τη συνάντησαν συγκεντρώνονται στο νέο βιβλίο που αφορά τη ζωής της, με την υπογραφή του Μητροπολίτη Μόρφου κ. Νεόφυτο καὶ του Ἀρχιμ. Ἀντώνιου Φραγκάκη.

byzantine icons hand painted

Ο συμβολισμός των αντικειμένων που κρατάνε οι Άγιοι στη Βυζαντινή Αγιογραφία

Η ορθόδοξη αγιογραφία φανερώνει στους Χριστιανούς το υπερκόσμιο, αυτό δηλαδή που υπερβαίνει τα όρια του φυσικού μας κόσμου. Λειτουργεί ως ένας τρόπος επικοινωνίας και επιδιώκει να αναδείξει τον νέο κόσμο που θα έρθει με τη Βασιλεία του Θεού. Αυτό μπορεί να εκφραστεί μέσα από τις εικόνες των Αγίων, όπου κυριαρχούν χαρακτηριστικά όπως η σχηματοποίηση, η λιτότητα και η διαφοροποίηση. Στο παρών άρθρο θα βρείτε πληροφορίες για τον συμβολισμό που φέρουν διάφορα αντικείμενα στη Βυζαντινή Αγιογραφία, όπως ο σταυρός και η Εκκλησία που κρατούν οι Άγιοι, οι ανοιχτές παλάμες, το Ευαγγέλιο, ο πάπυρος, η ράβδος, τα ιατρικά αντικείμενα, καθώς και οι επιλογές των χρωμάτων.

Γερόντισσα Γαλακτία - Διδαχές

Εξομολόγηση και Ταπείνωση: Τι μας διδάσκει η Οσία Γερόντισσα Γαλακτία

Οι διδαχές της Γερόντισσας Γαλακτίας για την εξομολόγηση και την ταπείνωση, όπως καταγράφηκαν από τις φροντίστριες που ζούσαν μαζί της. Η παρακαταθήκη της Γερόντισσας και οι μαρτυρίες ανθρώπων που τη συνάντησαν συγκεντρώνονται στο νέο βιβλίο που αφορά τη ζωής της, με την υπογραφή του Μητροπολίτη Μόρφου κ. Νεόφυτο καὶ του Ἀρχιμ. Ἀντώνιου Φραγκάκη.

Το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας

Η Σημασία του Κρασιού στη Χριστιανική Θρησκεία: Παλαιά & Καινή Διαθήκη

Ήδη από την Παλαιά Διαθήκη, ο οίνος αποκτά ιδιαίτερο συμβολισμό. Ο Νώε μετά τον κατακλυσμό φύτεψε και κατάφερε να φτιάξει το δικό του αμπέλι. Στην Έξοδο ο Θεός έδωσε υπόσχεση να ευλογήσει τρία σημαντικά αγαθά για τη ζωή του ανθρώπου, τον άρτο, το ύδωρ και τον οίνο. Τα εδάφη και το κλίμα στις περιοχές της Χεβρώνας και της Παλαιστίνης στάθηκαν ευνοϊκά για την καλλιέργεια αμπελώνων. Η αμπελουργία άνθισε σε σύντομο χρονικό διάστημα και απέκτησε μεγάλη φήμη, καθώς οι άνθρωποι καλλιεργούσαν τα κλήματά τους για την παραγωγή του ευλογημένου οίνου.

Οσία Γερόντισσα Γαλακτία

Οσία Γερόντισσα Γαλακτία: Γιατί Δίνει Πόνο ο Θεός

Τι μας διδάσκει η Οσία Γερόντισσα Γαλακτία για τον πόνο στη ζωή μας. Οι τρεις λόγοι που ο Θεός μας στέλνει πόνο, σύμφωνα με τη Γερόντισσα. Η παρακαταθήκη της Γερόντισσας και οι μαρτυρίες ανθρώπων που τη συνάντησαν συγκεντρώνονται στο νέο βιβλίο που αφορά τη ζωής της, με την υπογραφή του Μητροπολίτη Μόρφου κ. Νεόφυτο και του Ἀρχιμ. Ἀντώνιου Φραγκάκη.

Άγιοι Ακύλας και Πρίσκιλλα

Άγιος Ακύλας και Αγία Πρίσκιλλα: Σύμβολο Συζυγικής Πίστης και Αγάπης - 13 Φεβρουαρίου

Η Ορθόδοξη Εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη των Αγίων Ακύλα και Πρίσκιλλας στις 13 Φεβρουαρίου και τιμώνται ως σύμβολο συζυγικής πίστης και αγάπης στη Χριστιανική θρησκεία. Η Εκκλησία μας διέκρινε στα πρόσωπα των δύο Αγίων, το πρότυπο του ιδανικού συζυγικού ζευγαριού. Το ιερό ζευγάρι Ακύλας και Πρίσκιλλα θεωρείται πρότυπο της ευλογημένης ένωσης γαμήλιου ζευγαριού.

ESPA Banner ESPA Banner